URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2024, 14:05

După doi ani și jumătate de când BIHOREANUL a dezvăluit ruina Palatului Poștei din Oradea, conducerea Poștei Române anunță reabilitarea clădirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Companiei Naționale Poșta Română a anunțat o investiție de 11 milioane lei pentru reabilitarea clădirii Palatului Poștei din centrul Oradiei. În urmă cu doi ani și jumătate, BIHOREANUL a dezvăluit că investiția era programată încă de acum patru ani, dar a fost amânată din motive politice, motiv pentru care CNPR a și deschis un proces ziarului. Câștigat, evident, de BIHOREANUL...

Monument istoric

„Poșta Română, liderul serviciilor poștale din România, a demarat procedura de achiziție simplificată privind începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Poștei Mari, monument istoric de referință din municipiul Oradea. Această mișcare strategică marchează încă un pas semnificativ în modernizarea și renovarea clădirilor de patrimoniu ale Poștei Române, făcând parte dintr-un program mai amplu de restaurare a clădirilor istorice deținute de companie”.

Așa sună un comunicat dat publicității miercuri de CNPR, care face referire la faptul că Palatul Poștei din Oradea, situat în centrul istoric al orașului, pe strada Episcop Roman Ciorogariu nr. 12, „are o arhitectură valoroasă, fiind un reper cultural important în zonă, clasat în lista monumentelor istorice”.

Potrivit informării CNPR, procesul de reabilitare va consta în lucrări integrale de refacere a fațadelor, cât și în reparații învelitoare la sediul OJPC Bihor.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor din partea firmelor de construcții interesate este 8 noiembrie, ora 15:00, iar valoarea totală estimată este de 10,650 milioane lei. Operatorii economici pot descărca documentația necesară participării la licitație accesând secțiunea „Anunțuri și licitații publice – Proceduri în desfășurare”, prin următorul link: https://e-licitatie.ro/pub/notices/simplified-notice/v2/view/100215463.

„Poștă și pedeapsă”

Anunțul CNPR privind reabilitarea clădirii „Poștei Mari”, cum este cunoscută în Oradea, popular, denumirea Oficiului Județean de Poștă, survine la doi ani și jumătate după ce BIHOREANUL a dezvăluit că reabilitarea era cuprinsă în programul de investiții al Poștei Române încă din 2020.

Cu toate că la acea vreme CNPR luase un credit de la Exim Bank pentru finanțarea unor investiții de acest fel vizând mai multe clădiri ale Poștei din țară, între care și cea din Oradea, aceasta a fost amânată, după cum dezvăluia BIHOREANULUI, din cauza unor jocuri politice făcute în interiorul PNL, avându-l ca țintă pe președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, „pedepsit” pentru refuzul de a-l susține pe fostul premier Florin Cîțu.

Ruină cât cuprinde

În aprilie 2022, o echipă a BIHOREANULUI reușea să fotografieze și să filmeze interiorul Palatului Poștei din Oradea, surprinzând starea de degradare generală a acesteia.

Fațadele cu tencuială desprinsă și acoperite de plasă, zeci de săli abandonate, în unele fiind depozitate obiecte de inventar vechi, coridoare lungi de sute de metri cu ferestre sparte, așa încât erau acoperite cu frunzele aduse de vânt, dar și calorifere duduind, ca încununare a risipei. De asemenea, pereți scorojiți, instalații electrice și sanitare dezafectate, iar podul plin cu găinaț de porumbei și acoperișul cu țigle sparte completau tabloul delăsării.

De altfel, materialul publicat atunci de BIHOREANUL preciza că, din cauza degradării clădirii și a refuzului CNPR de a o reabilita, Primăria Oradea a aplicat Companiei o suprataxă anuală la impozitare, astfel că aceasta, în loc să achite anual un impozit de 200.000 lei, a plătit câte 1 milion de lei, în ultimii trei ani.

Răzbunare cu proces

Caracterizată prin lentoare, conducerea CNPR - companie publică - a reacționat nu prin a-și face datoria, ci deschizând BIHOREANULUI, în ianuarie 2023, un proces prin care a cerut, între altele, 10.000 euro daune de imagine, ștergerea de pe site-ul www.ebihoreanul.ro a materialului publicat în primăvara anului precedent, plus scuze care să fie prezentate în mass-media centrală!

În mod evident, Judecătoria Oradea, instanța a dat câștig de cauză BIHOREANULUI în primăvara acestui an, constatând că demersul ziarului a fost unul legitim și vizând interesul public. Însă, fără să învețe nimic din acest lucru, CNPR a făcut apel și urmează ca hotărârea definitivă să fie pronunțată de Tribunalul Bihor. Mai mult ca sigur, magistrații vor reitera că jurnaliștii au acționat corect, arătând un adevăr extrem de deranjant pentru locuitorii Oradiei și, totodată, revoltător pentru felul în care sunt folosiți banii publici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
deci
deci se va zugravi gardul la exterior, atata poate POSTA!
Postat 23 Octombrie 2024, 14:37 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON