URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2011, 16:48

După demiterea şefei de la Ambulanţă, liderul sindical se ia de gât cu şeful DSP

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, dr. Daniela Petrişor, ex-managerul interimar al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, demisă luni de şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a ţinut să răspundă declaraţiilor făcute de acesta în presă, potrivit cărora a fost eliberată din funcţie în urma unor rapoarte în care s-au găsit "elemente de management defectuos".

"Demiterea a fost făcută de şeful DSP, şi nu de Ministerul Sănătăţii. Ministerul nu avea cunoştinţă de acest lucru, nici domnul ministru Cseke Attila, nici domnul Arafat (n.r. Raed Arafat, secretar de stat, responsabil cu medicina de urgenţă). Nu mă deranjează că am fost demisă, dar felul în care s-a făcut această demitere şi acuzaţiile care mi s-au adus, referitoare la managementul defectuos, mă deranjează", a punctat dr. Petrişor.

Fostul manager consideră că a fost îndepărtată din funcţie pe nedrept, deoarece în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii, efectuate la începutul lunii mai, nu s-au descoperit nereguli semnificative. Dr. Petrişor a explicat că rapoartele au conţinut doar termene şi recomandări pentru remedierea problemelor, dispuse fiecărui responsabil în parte, fie că a fost vorba de manager, fie de director medical sau tehnic, şi că aceste rapoarte nu se încheiau cu "o propunere de destituire".

"Nu cred că o instituţie care are plătite toate datoriile şi care are un excedent bugetar, care s-a preocupat de tot felul de proiecte şi care a reuşit să obţină fonduri pentru reabilitarea substaţiilor şi pentru un nou sediu, are management defectuos", a spus Petrişor, precizând că aceste controale au fost făcute la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru ca acesta să aibă un raport despre starea staţiilor din toată ţara.

Pentru mărunţişuri

Potrivit fostei şefe, în weekend-ul trecut şi DSP Bihor a făcut un control la substaţiile Ambulanţei din judeţ, iar între deficienţele constatate în ambele controale se numără faptul că la Salonta a fost găsită pe un hol o tavă veche cu resturi de prăjituri, iar la Aleşd o doctoriţă de familie purta papuci în loc de pantofi speciali. "Doamna este medic de familie, care nici măcar nu e angajata noastră, ea lucrând cu contract de colaborare şi face numai gărzi. Dar la alte servicii judeţene de ambulanţă au fost găsite nereguli mult mai mari şi tot nu a fost destituit managerul pe motiv de management defectuos", a spus Petrişor.

O altă problemă găsită de DSP a fost neconcordanţa cazurilor raportate de Ambulanţă cu apelurile preluate prin Serviciul de Telefonie Specială, precum şi faptul că pe unele fişe nu erau trecute CNP-urile pacienţilor. "S-a bănuit că au fost cazuri şi solicitări fictive, dar nu este aşa. Când a venit corpul de control am explicat. Într-adevăr, în unele fişe nu era trecut CNP-ul pacientului, dar se întâmplă să mergem la un caz pe stradă şi omul nu are buletinul la el. De unde să ştiu eu unde e buletinul unui om? Eu trebuie să îi acord primul ajutor, nu să îi caut actele. Cazurile acestea au fost puse pe un stick şi predate la domnul Arafat, care a verificat şi a constatat că sunt reale", a spus Petrişor.

Cât despre neconcordanţa apărută între apelurile primite prin 112 şi cele raportate, ea a menţionat că este normal să se întâmple aşa, de vreme ce până anul trecut, când Ministerul nu reglementase ca apelurile între spitale să se facă doar prin 112, multe spitale comunicau SAJ pe numerele de telefon fix diversele transporturi pe care Ambulanţa trebuia să le facă. "Nu sunau prin 112. Spitalul Judeţean şi cel Municipal trimit prin fax diferite solicitări pentru transport. Sigur, durează până regulile sunt cunoscute de personal", a afirmat doctoriţa.

Întrebată de ziarişti dacă va contesta decizia de eliberare din funcţie dată de DSP, fosta şefă a SAJ Bihor a spus că nu are rost să facă vreo contestaţie, deoarece nu regretă că părăseşte această funcţie. "O să mă mai gândesc şi dacă mă voi prezenta la concurs. Deocamdată nu ştiu", a spus Petrişor.

Cadouri pentru prieteni

Mult mai vehementă a fost însă reacţia liderului Federaţiei Naţionale Sindicale a Ambulanţei, Gheorghe Chiş, care, în aceeaşi conferinţă de presă, s-a lansat în acuze dure la adresa şefului DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, pentru că "a denigrat" Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

"Am rămas surprins că în urma controlului s-a constatat un "management defectuos". În acest caz trebuia demisă toată conducerea, toţi interimarii, care stau în funcţii ilegal, pentru că le-a expirat interimatul de peste un an şi jumătate", a spus Chiş, adăugând că decizia trebuia discutată, nu luată peste noapte, aşa cum s-a întâmplat. "Nu vreau să pun în discuţie caracterul dânsului şi migrarea dintr-un partid în alt partid. Dar ne-am chinuit să punem la punct sediul SAJ şi în sfârşit am reuşit să punem la punct câteva construcţii", a spus liderul sindical, menţionând că "Ambulanţa Bihor este printre primele din ţară" pe toate palierele.

În context, Chiş a opinat că unul din motivele schimbării managerului cu dr. George Gălbineanu, apropiat al lui Pîrcioagă, ar fi o licitaţie trucată, în spatele căreia ar sta apropiaţi ai şefului DSP, de culoare PDL. "E vorba de o firmă care se impune", a spus Chiş, promiţând că va da mai multe detalii dacă informaţile în acest sens se vor adeveri, şi adăugând: "Suntem jigniţi de atitudinea domnului Pîrcioagă, care continuă să dirijeze totul din spate. Se comportă cu instituţiile din subordine ca şi cum el ar fi managerul lor".

Gheorghe Chiş a mai spus că demiterea doctoriţei Petrişor este cel puţin suspectă de vreme ce survine cu o lună înaintea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Ambulanţei, motiv pentru care a lansat o ipoteză conform căreia "domnul doctor Gălbineanu vrea să participe la concurs şi a fost numit ca să se acomodeze, având în vedere relaţia bună care există între cei doi (n.r. - Gălbineanu şi Pîrcioagă). A fost un sprijin, pentru a afla problemele din interiorul serviciului de Ambulanţă, pentru că examenul decurge chiar pe partea asta", a spus sindicalistul.

Simpatizant PDL

După conferinţa de presă, la faţa locului a sosit şi dr. George Gălbineanu, cel care, începând de luni, ocupă funcţia de manager interimar al SAJ Bihor. Chestionat de ziarişti, acesta a recunoscut că are o relaţie bună cu şeful DSP Bihor şi a recunoscut, de asemenea, şi că este simpatizant al PDL.

"Sunt simpatizant, nu membru", a spus Gălbineanu, refuzând să facă alte aprecieri pe marginea modului în care a fost pusă pe liber doctoriţa Petrişor. El a spus doar că numirea în funcţia de manager interimar este "o provocare" pentru el şi a respins ipoteza potrivit căreia ar fi fost numit pe post pentru a se "antrena" în vederea câştigării concursului.

Şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza punctul de vedere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
care firma
Dar despre care firma e vorba in afacerea de reabilitare a Ambulantei??? Sa ghicesc eu??
Postat 24 Iunie 2011, 08:03 de dorina
Sceptic
Nu-i apar pe Dana si Ghita, dar doctore, daca ai cunostinte de mismasurile lor, zi-ne si noua, ca s-au facut pe bani publici, ai mei, ai tai...Si eu zic ca nu ai cum sa scapi de justitie, chiar daca ai facut mismasuri si ai fost dat din functie; asa n-ar ramane nimic din tara asta, ne punem pe rand in functii de conducere, furam apoi ca-n codru, dupa care ne descaunam ca sa scapam basma curata?,...hai sictir! Daca s-a furat, s-a furat mai jos, la nivel de director medical, tehnic, achizitii, etc...acolo poti sa invarti multe, dar oalele se vor sparge in capul fraierului de manager, care semneaza hartiile.
Postat 23 Iunie 2011, 12:08 de Alt medic
Este foarte clar
Oricine are tangente cu SAJ poate sa confirme integritatea si profesionalismul lui George. Eu ma bucur foarte mult pentru numirea sa si am convingerea ca e spre binele SAJ si al pacientilor. In ce priveste circul asta ieftin cu Daniela si Ghita, eu le-as sugera mai bine sa-si vada de treaba lor, pentru ca au scapat ieftin. La ce mismasuri au facut cei 2 puteau fi lejer anchetati penal.
Postat 23 Iunie 2011, 08:11 de Un medic
Target2
Si nu in ultimul rand,sa nu devii marioneta,fi omul ambulantei bihor si nu al dsp-ului, ca altfel ti-ai dat cu firma in cap si ne dezamagesti!
Postat 23 Iunie 2011, 01:45 de Brebenel
Target
George, te sustinem: da-o afara pe Tocut,Matei si Porumb, si fa-ti o echipa profi; pune-l cu botu'pe labe pe penticostalul ala si pe toti acolitii naspeti pe care i-a adus in ambulanta; da cativa afara cativa angajati, incepand cu aia care merge la cazuri si in loc sa le dea medicatie le zice sa se roage ca sunt pacatosi si pe umflatul ala cu muschi si gura mare care sparge plamanii la pacienti; pregateste ca lumea personalul medical din punct de vedere profesional, ca nu au mai fost antrenati de cam multisor si nu in ultimul rand sparge dominatia soferilor! Succes si foloseste-ti inteligenta si sufletul ca sa faci din ambulanta un fel de smurd disciplinat,profesionist,educat,civilizat!
Postat 23 Iunie 2011, 01:39 de Brebenel
Ping-Pong
Uau, catzi pupincuristi de Pircioaga s-au pus sa scrie pe forum,probabil suntezi aia care fugeau toata ziua la DSP cu pâraștotzi stim ce se intampa la ambulanta,si eu una incepeam cu datul afara a proastei aia de tocut,care nu sa mai ocupat deloc de personal,mai ales la pregatirea profesionala,o interesa mai mult soferii,si seful lor, noi stim dece! Voi credeti ca o sa conduca George?Lati auzit intre meciurile de ping-pong dintre chemari sa aiba vreo idee in legatura cu managementul sau destinul ambulantei?Io una nu, doar hi-hi-hi si ha-ha-ha, si asta o sa avem.Da nici bleeaga de petrisor nu mi-a placut,ca si aia asculta de cineva din afara ambulantei,care manageria defapt sajul.Vaide cur-ul nostru
Postat 23 Iunie 2011, 01:25 de Maria
Mi se pare ciudat
A vazut totusi cineva raportul acela de la minister sau ne bazam pe afirmatiile unei femei insetate de putere? Nu de alta dar, din cate stiu eu cisternele cu combustibil nu se evapora, nici macar pe vreme de canicula. IN schimb, stim cu totii ca totdeauna acela striga mai tare, la care-i arde casa. Licitatia pentru noul sediu va fi pe SEAP, va fi publica, si va putea oricine oricand sa verifice cine a participat si cine a castigat. Ultima lor licitatia daca retin bine, pentru noul sediu a fost castigata chiar de Selina, care n-are nici in clin, nici in maneca cu PDstii. @Nicolae: misto formularea cu "activitati sentimentale care se desfasurau sub ochii, "straini si goi" ai iubitei" :))))))))))))))))))))))))))
Postat 22 Iunie 2011, 21:53 de Cetateanul Gogu
Tipic romanesc
Oameni buni... asemenea lucruri se pot intampla doar intr-o tara cocobananiera ca a noastra. Directoarea se amorezeaza de seful de sindicat si toata lumea e fericita. Mai putin contribuabilii a caror bani sunt folositi pentru cresterea satisfactiei cuplului de iubareti. Si culmea ironiei, cand se taie nodul gordian, in loc sa taca amandoi, vine seful de sindicat si cu o naivitate candida iese in fata presei sa apere obiectul iubirii sale supreme. Dar naivitatea de la o anumita varsta se cheama altfel... Situatia de fatza imi miroase a deja-vu din povestea Mircea Matei si Simona Iancu....
Postat 22 Iunie 2011, 21:42 de Montesquieu
prima dragoste...
Presedintele de sindicat si secretarul sindicatului au condus Ambulanta Bihor ,mimand managementul inexistent ! Ne-am dat seama acum cata fatarnicie si manipulare au fost in stare sa faca ! In Amb nimeni nu stie ce are de facut,toata lumea vorbeste de anumite practici cu motorina ,piese auto,medicamente si alte ,,activitati "sentimentale care se desfasurau sub ochii,,straini si goi" ai iubitei ! Daca au curaj, sa se judece cu DSP ! Felicitari dlui dr.Pircioaga pt decizia benefica pt ambulanta Bihor ! Mai are de invatat management !
Postat 22 Iunie 2011, 20:34 de Nicolae
plange de suparare lideru
Eu cred ca problema mare a lui Chis este ca iubita lui nu mai este manager si nu mai poate influenta managerul general, care la ideile lui stralucite a fost demis pt management defectuos !!! Se cam sparge gasca de pocaiti formata pe acolo ! Doamna Petrisor nu este cumva si membra in PDL, si actualul sef nu este !!?? Ne cam dam seama ce a fost acolo daca au schimbat chiar membrul lor de partid !!! LEDERUL DE SINDICAT NU AR TREBUI SA SE OCUPE DE DREPTURILE ANGAJATILOR SI NU DE CINE ESTE MANAGER INTERIMAR !? DE EXEMPLU DE REDUCEREA SALARIILOR CU 25%, CARE A FOST ANULATA DE INSTANTA IN ALTE JUDETE ????
Postat 22 Iunie 2011, 17:41 de mirela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON