URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2019, 16:20

După 7 ani de aşteptare: La Centrul Oncologic din Oradea a fost instalat cel de-al doilea accelerator liniar de particule. Doar că e „golaş”...

După 7 ani de aşteptare: La Centrul Oncologic din Oradea a fost instalat cel de-al doilea accelerator liniar de particule. Doar că e „golaş”... sursa foto: Facebook / Florian Bodog
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni seară, la Centrul Oncologic din Oradea a fost finalizată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule, un echipament modern cu ajutorul căruia medicii obţin mai multă precizie în "bombardarea" ţesuturilor cuprinse de cancer, aşa încât ţesuturile din jurul celor bolnave să nu fie afectate de efectele negative specifice tratamentelor radiologice.

"Mai chel"...

Noul echipament, a explicat BIHOREANULUI Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal din Oradea, în cadrul căruia funcţionează Centrul Oncologic, este unul marca Elekta, produs în Marea Britanie, dar are o configuraţie elementară. "Este, ca să folosesc o expresie mai plastică, mai "chel", într-o configuraţie de bază, mult mai modest decât cel de care avea nevoie Centrul Oncologic", spune Foncea.

Centrul Oncologic din Oradea a fost deschis în decembrie 2012 cu un singur accelerator liniar de particule, achiziţionat atunci cu 1,9 milioane euro, deşi fusese construit cu două buncăre, pentru două asemenea echipamente. Din cauză că în fiecare an în judeţ sunt descoperite 2.000 noi îmbolnăviri cu cancer, dar acceleratorul poate fi folosit în mod ideal pentru tratarea a doar 8 persoane pe zi, în mod evident echipamentul a fost suprasolicitat în permanenţă, iar necesitatea achiziţionării a încă unuia era evidentă.  

... în loc de "dublu"

Cel de-al doilea accelerator urma să fie achiziţionat anul trecut cu fonduri UE prin programul transfrontalier Ro-Hu, în baza unui "proiect strategic" al judeţului Bihor, elaborat de Consiliul Judeţean după consultări cu municipalitatea şi cu specialişti ai principalelor spitale din Oradea, cel Judeţean şi cel Municipal, ambele din subordinea Primăriei.

Deşi iniţial proiectul cuprindea achiziţia unui accelerator performant, în valoare de circa 3,2 milioane euro, la propunerea fostului ministru Florian Bodog, care a promis că Ministerul Sănătăţii va cumpăra asemenea aparate pentru spitalele din ţară, acest obiectiv a fost scos din proiectul strategic al CJ care, în acest fel, a scăzut de la valoarea de 12 milioane euro la doar 9 milioane euro.

În final, acceleratorul promis de Bodog a fost achiziţionat printr-un program al Ministerului Sănătăţii, cu doar 1,48 milioane euro, deşi în mai 2017, când conducerea CJ Bihor anunţa "excluderea" echipamentului din proiectul strategic, vicepreşedintele CJ Ioan Mang, şeful PSD Bihor, promitea că Ministerul va cumpăra unul atât de sofisticat încât "va costa dublu" faţă de primul accelerator, cel achiziţionat în decembrie 2012.

"Iată adevărul"

În ciuda faptului că noul accelerator liniar de particule pentru Centrul Oncologic din Oradea este mult mai modest decât primul, de acum 7 ani, fostul ministru Bodog nu a ratat ocazia de a se lăuda cu aportul său. Marţi dimineaţă, el a postat pe Facebook un mesaj în care arată că investiţia de 1,48 milioane euro a fost "realizată de Ministerul Sănătăţii în cadrul unui Program naţional pornit în timpul mandatului meu de ministru al sănătăţii".

Postarea lui Bodog vine după altele două cu iz electoral, în care s-a lăudat cu contribuţia sa la extinderea UPU de la Spitalul Judeţean, respectiv cu dotarea spitalelor cu "câte un CT şi RMN" care ar fi fost "deja instalate".

BIHOREANUL a arătat, însă, citându-i pe şeful UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, şi pe managerii de la Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şi Municipal, Dacian Foncea, că fostul ministru nu are niciun merit în extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (proiect început în 2016, când Bodog nu era ministru) şi, de asemenea, că niciunul dintre spitalele orădene nu a fost dotat cu vreun CT sau un RMN, aşa cum se laudă senatorul şi preşedintele PSD Oradea.

Reacţia fostului ministru? "Fiţuica de campanie a primarului Bolojan şi a PNL, mă acuză că n-aş fi făcut nimic pentru sănătatea din Oradea. Pentru pacienţii care beneficiază de servicii medicale mai bune în spitalele orădene, iată adevărul, în mai multe episoade", promite Bodog în noua sa postare, fără a se sfii să plaseze o virgulă fix între subiect şi predicat.

Funcţional "la toamnă"

În ce priveşte cel de-al doilea accelerator de particule, acesta urmează să fie verificat prin mai multe testări şi apoi licenţiat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ceea ce va dura, potrivit managerului Spitalului Municipal, câteva luni. "Noul accelerator, dacă va rămâne în configuraţia modestă în care ne-a fost oferit, va putea fi folosit peste câteva luni, probabil la toamnă, mai spre sfârşitul anului", spune Foncea.

Managerul speră, însă, să obţină banii necesari upgradării echipamentului. "Modernizarea lui la standardele europene actuale ar costa aproape un milion de euro, bani pe care nu îi avem. Consiliul Medical al Spitalului, adică toţi cei 25 de medici şefi de secţii, au votat să alocăm toţi cei 180.000 euro primiţi pe un proiect Ro-Hu pentru dotare pentru upgradarea acestui nou accelerator, ceea ce sperăm să putem face dacă Ministerul Sănătăţii va asigura diferenţa de aproape 800.000 euro. Am solicitat deja doamnei ministru Sorina Pintea să ne sprijine cu această sumă, având în vedere configuraţia modestă a acceleratorului", a explicat managerul Spitalului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vaslui, Teleorman
Nu e nici pe aproape de așa ceva.
Postat 24 Aprilie 2019, 22:39 de Sandu1206
Cu un management defectuos ca cel al lui Dacian Foncea
Nu e de mirarare ca ajung aparate mai "chele" ca cel de la Centrul Oncologic cand sub tutela managerului spitalului municipal, Dacian Foncea, pana si concursurile pe post sub masluite, ce PSD-isti, ce PNL-isti, sunt aceleasi mizerii politice. Acest Manager este un talhar de om care isi angajeaza doar pilele in acea unitate, degeaba arunca sageti catre altii
Postat 24 Aprilie 2019, 10:35 de Username
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON