URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2015, 13:28

Duelare în reciclare: Oradea are ambiţia să devină, anul acesta, oraşul cu cele mai multe deşeuri revalorificate

Duelare în reciclare: Oradea are ambiţia să devină, anul acesta, oraşul cu cele mai multe deşeuri revalorificate OBLIGATORIU. Pentru a dovedi că oraşul lor merită să fie capitala reciclării din România, orădenii trebuie să respecte sistemul de colectare selectivă a deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al treilea an consecutiv, organizaţia non-guvernamentală EcoRom Ambalaje caută oraşul românesc ai cărui locuitori trimit spre revalorificare cele mai multe deşeuri.

Oradea este una dintre cele 46 de localităţi înscrise în competiţia Oraşul Reciclării, iar dacă orădenii vor dovedi că ştiu colecta selectiv deşeurile, municipiul lor poate fi chiar premiant!

Criterii clare

02-logo_bihoreanul.jpgConcursul Oraşul Reciclării presupune că deşeurile din toate cele 46 de oraşe înscrise sunt monitorizate atent, în perioada 1 ianuarie-30 iunie. Criteriile care stau la baza evaluării oraşelor sunt calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor provenite din ambalaje (accesul populaţiei la containerele colorate tip iglu, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea deşeurilor colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei, pentru a separa deşeurile din ambalaje, derulate pe parcursul celor şase luni.

Altfel spus, în concurs contează ca orădenii să aibă la dispoziţie un sistem de colectare selectivă bine pus la punct, cu containere destinate exclusiv deşeurilor reciclabile, iar cetăţenii să respecte regulile colectării selective, pe tipuri de fracţii.

Premii pe măsură

La finalul celor şase luni, urbea cu cel mai mare punctaj va fi desemnată Oraşul Reciclării, iar organizatorii concursului vor plăti 12.000 euro pentru amenajarea unui parc tematic în respectivul oraş, dotat cu mobilier realizat din materiale reciclate.

Şi oraşele care se vor clasa pe următoarele două poziţii vor fi premiate. Al doilea oraş al reciclării va primi timp de o săptămână vizita Laboratorului Verde al Reciclării, un autocar dotat cu aparatură high-tech, unde elevii de clasele a III-a vor învăţa despre scopul reciclării. Oraşul de pe locul al treilea va primi drept premiu o campanie organizată de EcoRom Ambalaje pentru informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa separării deşeurilor menajere de cele provenite din ambalaje, campanie în valoare de 3.000 euro.

În ediţiile precedente, Oraşele Reciclării s-au dovedit Tulcea şi Sfântu Gheorghe. Anul acesta, titlul ar putea ajunge la Oradea, dacă şi orădenii îşi doresc cu adevărat şi vor demonstra că şi-au însuşit o lecţie elementară a civilizaţiei, aceea de a nu risipi resursele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON