URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2015, 20:00

Dublă lansare de carte: Portretul unui episcop martir şi cel al unei "voci de aur" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei orădene s-a dovedit neîncăpătoare, luni seară, la lansarea volumelor „Episcop Valeriu Traian Frenţiu” şi „Virginia Zeani - Portret”, ce portretizează două personalităţi puternice ale istoriei şi culturii româneşti, ambele realizate la iniţiativa Episcopiei Greco Catolice de Oradea.

Prigonit de comunişti

Primul volum, „Episcop Valeriu Traian Frenţiu”, prezentat de profesorul Blaga Mihoc, a fost scris de doi autori tineri, dr. Silviu Sana şi Tiberiu Ciorba, care au reuşit să aducă un pios omagiu episcopului Frenţiu, apostol al românilor de la graniţa de vest a ţării. Lucrarea cuprinde scrisori pastorale, circulare şi discursuri oficiale ale ierarhului martir.

Episcopul Frenţiu a fost uns în 1912 la Lugoj şi a contribuit la realizarea Unirii de la 1918. Ajuns episcop la Oradea în 1922, el s-a ocupat îndeaproape de şcolile şi instituţiile bisericeşti şi s-a remarcat valorificând cu spirit gospodăresc potenţialul întregii eparhii. În 1948, ajuns administrator apostolic la Blaj, s-a opus făţiş regimului comunist, fiind arestat şi încarcerat. S-a stins din viaţă în 1952, în închisoarea Sighet.

„Episcopul Traian Valeriu Frenţiu a fost părintele tuturor, îngrijindu-se atât de trup, cât şi de suflet. A fost învrednicit să îmbrăţişeze calvarul prigonirii comuniste, pe care l-a purtat cu demnitate, dispus să moară în faimă de martir al credinţei catolice şi al neamului românesc”, a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, referitor la volumul prezentat.

Vocea de aur

Lucrarea „Virginia Zeani - Portret” a fost prezentată de conferenţiarul Florin Mariş-Hinsu de la Facultatea de Muzică, care a vorbit cu cuvinte alese despre „vocea de aur a României” ce a pornit din Solovăstru, din inima Ardealului, pentru a cuceri în timp marile scene ale lumii.

Născută în 1925, Virginia Zeani este una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii 1950, '60 şi '70, fiind timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma şi cântând împreună cu cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Plácido Domingo.

Volumul editat şi îngrijit de PS Virgil Bercea aduce „omagiu şi graditudine doamnei care a transformat cântul în raţiunea de a fi a întregii sale vieţi”, iar albumul de fotografii lansat prin grija regizorului Horia Ballint redă imagini ce pătrund în universul unui destin spectaculos al acestei „dive discrete”, cum este supranumită Virginia Zeani.

Moderatoarea evenimentului, încheiat cu o sesiune de autografe, a fost jurnalista Cristina Puşcaş, care a spus asistenţei că deşi vocea de aur a lumii a împlinit 90 de ani, doreşte ca cei 91 de ani să-i serbeze la Oradea.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON