URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2021, 12:08

Drumul deşeurilor: AVE asigură infrastructura pentru reciclarea deşeurilor, cu condiţia să fie colectate corect

Drumul deşeurilor: AVE asigură infrastructura pentru reciclarea deşeurilor, cu condiţia să fie colectate corect EFORT COMUN. Deşeurile reciclabile aruncate de bihoreni ajung la staţia de sortare, unde sunt împărţite pe categorii şi culori, pentru a putea fi apoi reciclate. Ca efortul muncitorilor să fie cât mai eficient, este necesar ca cetăţenii să respecte regulile colectării separate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, companiile din domeniul salubrităţii şi ONG-urile trag un semnal de alarmă important, dar adesea ignorat de cetăţeni şi autorităţi: românii sunt codaşi în Uniunea Europeană, când vine vorba de reciclare, cu o recuperare anuală de doar circa 11% din totalul deşeurilor aruncate. Pentru că în anul 2020 eram obligaţi să reciclăm cel puţin jumătate din gunoaie, este de aşteptat ca ţara noastră să primească amenzi dure.

Operator de salubritate pentru mai bine de 250.000 de bihoreni, AVE Bihor dispune de o infrastructură performantă, pentru colectarea deşeurilor ca la carte. Totul depinde însă de cetăţeni. Oare românii, maghiarii şi celelalte naţionalităţi convieţuitoare din Bihor sunt mai puţin responsabili decât austriecii sau elveţienii? Fără ca UE să ne amendeze, nu ne stă în putinţă să facem acelaşi lucru precum cei din Vest, nu ne interesează ce mediu de viaţă le lăsăm copiilor?

Cum se colectează separat

Pentru a reduce cantităţile abandonate la haldă, sortarea deşeurilor este singura soluţie, iar efortul cetăţenilor de a colecta separat este foarte important. În judeţul Bihor, autorităţile şi companiile responsabile din domeniul salubrităţii au pus la punct un circuit eficient, astfel încât deşeurile sortate să poată fi valorificate. Printre aceste companii se numără AVE Bihor, care operează în zonele Salonta, Beiuş, Ştei, Vaşcău, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai.

Regulile prevăd că bihorenii trebuie să sorteze deşeurile în mai multe fracţii. Concret, să separe deşeurile biodegradabile (resturi alimentare, coji de fructe, legume, pâine sau ouă, frunze, zaţ de cafea etc.) de cele reciclabile, care la rândul lor trebuie împărţite în ambalaje din plastic şi metal, hârtie şi carton, respectiv sticlă.

Deşeurile care rămân după această sortare reprezintă fracţia reziduală (scutece, absorbante, mucuri de ţigări, conţinutul sacului de aspirator, excremente de animale etc.).

Sortate din nou

AVE Bihor colectează separat toate aceste deşeuri. Reciclabilele sunt transportate la staţiile de sortare din judeţ, în trei fluxuri, unde sunt sortate mecanic şi manual, astfel încât să poată fi transformate în materie primă secundară.

După ce au fost separate de cetăţeni în propriile gospodării, deşeurile reciclabile sunt împărţite în 18 sortimente, în funcţie de culoarea şi compoziţia lor. De exemplu, PET-urile sunt separate în cinci categorii (transparent, albastru, verde, maro, floral), lădiţele din plastic (PP) reprezintă o altă categorie, la fel spray-urile din fier, sticlele, obiecte din plastic LDPE color etc.

După sortare şi balotare, deşeurile de ambalaje sunt livrate către fabrici specializate, din ţară şi din străinătate, unde sunt reciclate şi valorificate.

Compost de Bihor

Deşeurile biodegradabile sunt transportate la staţiile de compostare din Oradea şi Valea lui Mihai, anume înfiinţate pentru tratarea resturilor organice. Acestea satisfac cele mai riguroase cerinţe româneşti şi europene şi sunt singurele care produc compost valorificabil în România, o mândrie pentru bihoreni.

Aici, deşeurile trec printr-un proces tehnologic compus din mai multe etape, mai simple sau mai complexe: sortare mecanică, tocare, cernire. De asemenea, se fac analize de laborator şi calcule necesare pentru determinarea aditivilor necesari.

În final, se obţin mai multe tipuri de produse: pământ de flori universal (comercializat în ambalaje de 3 litri, 10, 20, 40 etc.), cu un conţinut de compost organic de categoria I, turbă, humus, argilă şi nisip de râu; compost pentru agricultură de categoria I; material biofiltrant de categoria a II-a; substrat intensiv pentru acoperişurile verzi.

Deşeurile rămase, cele reziduale, se transportă la depozitul conform din Oradea.

Pe model european

Dacă deşeurile sunt sortate corect, AVE Bihor le colectează de la toţi clienţii săi, din faţa casei, conform calendarului gândit pentru fiecare localitate în parte. Acest calendar poate fi consultat pe site-ul companiei, www.ave-bihor.ro, sau pe pagina de Facebook "AVE BIHOR". Zilele de colectare trebuie respectate de clienţi, pentru că un sac galben scos în ziua în care se ridică deşeurile biodegradabile, de exemplu, va rămâne în faţa porţii.

Deznodământul va fi acelaşi pentru clienţii care nu separă corect deşeurile. Echipele de colectare ale AVE Bihor vor verifica fiecare sac şi pubelă, pentru a stabili dacă acestea conţin doar deşeurile pentru care au fost destinate (de exemplu, fără resturi de mâncare printre PET-uri sau fără plastic printre deşeurile biodegradabile).

Dacă vor constata că în saci sau pubele este un conţinut necorespunzător, echipele de salubritate nu vor ridica deşeurile şi vor lipi un autocolant cu un mesaj explicativ. Pentru că efortul colectării separate trebuie să fie unul comun, ca să fie eficient...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON