URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2020, 19:15

„Drepturile omului”: Zeci de plângeri la Avocatul Poporului pentru măsurarea temperaturii în spațiile publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de sesizări au fost trimise Avocatului Poporului de către cetățeni și politicieni care reclamă măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise, precum magazine și instituții. Oamenii reclamă că măsura de triaj epidemiologic ar fi intruzivă sau le-ar încălca drepturile. În vreme ce părerile sunt împărțite între politicieni, autoritățile medicale au explicat să măsurare atemperaturii este ceva normal.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, pentru Digi24.ro, că sunt "zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sunt în analiză, urmând ca Avocatul Poporului să decidă dacă sesizează Curtea Constituțională.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, nu crede că sunt întemeiate reclamațiile oamenilor care contestă măsurarea temperaturii lor corporale. „Mi se pare că se caută nod în papură pentru cel căruia îi este luată temperatura printr-un mijloc absolut neinvaziv. Nici măcar nu te atinge cu nimic. E vreun secret, vreo chestiune foarte intimă ce temperatură ai într-o situație în care suntem într-o criză de sănătate publică? Din punctul meu de vedere, nu e nicio încălcare a vreunui drept. Trebuie să fim și practici și să vedem utilitatea. În perioada de alertă, stare de urgență se pot lua niște măsuri restrictive. Asta este o măsură restrictivă minimală. Nu văd niciun prejudiciu”, a spus Stelian Ion.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu susține, în schimb, că prin termoscanare sunt luate date personale. „Eu am studiat și ca medic chestiunea asta și din punct de vedere al legalității și a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical. Eu am înțeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îți asigură dreptul la informații private. Pe de altă parte, orice răceală o să-ți dea o temperatură mai mare fără să ai COVID. Nu trebuie să ai COVID ca să ai 37,3. Eu, de exemplu, am avut pneumonie la un moment dat, altă dată bronșită cronică și am făcut temperatură. Orice stare de gripă, viroză gripală îți dă temperatură peste 37 de grade. Ca să interzici intrarea într-o locație a unui om să facă cumpărături pentru că are 37 de grade iarăși este o prostie, deci este o încălcare a dreptului fundamental de mișcare”.

Autoritățile au explicat că nu este nevoie de personal medical pentru a măsura temperatura cu ajutorul unui termometru, ceea ce se folosește în majoritatea cazurilor de triaj epidemiologic.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Acea exprimare nefericită, termoscaner, nu există. Este un termometru digital cu care luăm temperatura. Are o marjă de eroare, tocmai de asta am dus-o la 37,3, dar se poate să reluăm această temperatură după 2-5 minute să vedem dacă rămâne. Este o măsură de protecție pentru noi, inclusiv pentru cel care are temperatură mai mare de 37,3”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că metoda nu este intruzivă. ”Îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora”, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne.

Raed Arafat a dat asigurări că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri”, „nu face poze„ şi „nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează doar temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit. De asemenea, un termometru este diferit față de un termoscaner.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura. „Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual. Sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane”, a afirmat Rafila.

Un caz celebru de revoltă împotriva măsurii de prevenție epidemiologică îi are în prim plan pe trei oameni care s-au opus vehement să le fie măsurată temperatura la intrarea într-un hipermarket din Sectorul 5 al Capitalei, făcând o scenă care a impus intervenția Poliției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa traim destept!
masurarea temperaturii nu ajuta cu nimic. 80% din bolnavi sunt asimptomatici. interesele farma sunt mari - sa vand ba masti, ba termometre, ba paractemaol, ba manusi... când singurele solutii eficiente sunt spalatul pe maini cu sapun si pastrarea distantei de cel putin 2m fata de ceilalti.
Postat 24 Mai 2020, 11:41 de roger
decalog
Desființarea unei instituții doar pe principiul că nu ar avea culoarea potrivită îi păgubos pentru democrație, evident că în forma actuală îi aproape inutilă și trebuie reformată dar nicidecum desființată.
Postat 24 Mai 2020, 09:25 de oradeaveche
la lada de gunoi a istoriei
Dacă până și proștii care reclamă termoscanarea drept furt de identitate s-au convins că arogantul poporului e o cumetrie pesedistă și fac reclamații la această oficină kagebistă, înseamnă că nivelul ei a scăzut mai rău decât pe vremea ciclopului de la sindicat și e timpul să desființăm o instituție penibilă al cărei singur rost este să dea bani cu nerușinare unor slugi comuniste și trădătoare.
Postat 24 Mai 2020, 08:19 de decalog
Hahaahaaa.
Asta cu accesarea datelor personale prin termoscanare îi epocală, pe când lungimea mădularului?!
Postat 23 Mai 2020, 21:16 de oradeaveche
Acum se vede cât de infect e PSD-ul
Se vede clar că PSD e împotriva Românilor, ii manipulează, ii fac mai proști, le îngrădește dreptul la sănătate, educație infrastructura, și e bine daca sunt proști pt că le arunci un os ca la un câine flămând. Dar în spatele PSD e Rusia
Postat 23 Mai 2020, 20:44 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON