Spre deosebire de majoritatea statelor din vestul Europei (Italia, Franța, Germania, Spania, Portugalia, etc.), care permit consumarea unei cantități moderate de alcool de către șoferi, în România toleranța față de consumul de alcool la volan este 0, similar altor state din estul Europei (Ungaria, Cehia).
Cu toate acestea, așa cum am arătat săptămâna trecută, până acum câțiva ani exista o „marjă de toleranță” cu privire la valorile indicate de etilotest. Astfel, dacă valorile arătate de aparat erau până în 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, polițiștii rutieri nu dispuneau nicio sancțiune, deoarece aceste valori pot fi rezultatul unor erori sau puteau indica o cantitate minusculă de alcool, iar în cazul solicitării de recoltare de probe biologice rezultatul era, cu mare probabilitate, 0 alcool în sânge.
În ultimii ani, însă, pe fondul accelerării luptei împotriva alcoolului la volan, s-au înmulțit verificările în trafic la toate orele din zi și noapte și se dispun suspendări ale permisului chiar și pentru valori de 0,01 sau 0,002 mg alcool pur în aerul expirat.
Cetățeanul trebuie să știe că dacă etilotestul indică până la 0,40 mg alcool pur în aerul expirat are dreptul să solicite recoltarea de sânge la medicina legală (peste această valoare recoltarea fiind obligatorie, deoarece fapta poate constitui infracțiune). Mai mult, conform ultimelor modificări legislative, dacă valoarea arătată de etilotest este de sub 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, se poate solicita o a doua testare, iar dacă valoarea indicată de această a doua testare este 0 nu se pot dispune sancțiuni.
În urma articolului precedent am fost atenționat de un distins domn polițist rutier că agentul nu are nicio obligație să informeze cetățeanul că are aceste drepturi, deoarece legea spune că este un „drept” al conducătorului auto și nu instituie nicio „obligație” în sarcina polițistului. Ca atare, se prezumă că cetățeanul trebuie să știe legea. De altfel, în ultimii ani, mai mulți clienți mi-au transmis că nu le-a fost adus la cunoștință acest drept și s-au ales cu suspendări de permise pentru valori foarte mici indicate de etilotest.
Nu pot fi nicidecum de acord cu o asemenea abordare. Agenții statului au obligația - atât legală, cât și morală - de a comunica cetățenilor drepturile conferite de lege. În lipsa executării loiale a acestei obligații, drepturile sunt iluzorii, fiindcă este imposibil ca un cetățean să cunoască toate dispozițiile legale. De aceea, instanțele de judecată anulează procesele-verbale întocmite cu nesocotirea obligației de informare asupra posibilității de a solicita recoltarea de probe biologice.
Pe de altă parte, dacă polițiștii vor respect din partea comunității, nu trebuie să uite că la rândul lor datorează același respect, atât față de cetățean, cât și față de lege și principiile de drept.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.