URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2021, 21:33

Dr. Valeriu Gheorghiţă: De la un caz Delta se poate ajunge la... 390.000 de îmbolnăviri (VIDEO)

Dr. Valeriu Gheorghiţă: De la un caz Delta se poate ajunge la... 390.000 de îmbolnăviri (VIDEO) (sursa foto: Facebook, RO Vaccinare)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a avertizat marţi încă o dată că varianta Delta a noului coronavirus este extrem de contagioasă, susţinând că în două luni de la o singură persoană cu Covid-19 infectată cu tulpina Delta se poate ajunge la peste 390.000 de îmbolnăviri, în condiţiile unei mobilităţi şi interacţiuni crescute.

Se transmite uşor, ca pojarul

"Varianta Delta a devenit dominantă în România. În cazul variantei Alpha, după 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz în 2 luni se ajunge la 256 de cazuri noi. În cazul variantei Delta, de la un caz se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate în două luni. Această variantă se răspândeşte extrem de uşor. Înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă şi într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Hotnews.ro, ulterior, răspunzând unei întrebări pe această temă, el a spus că "aceasta este o estimare, pentru a înţelege cât de transmisibilă" este varianta Delta: "Da, de la o singură persoană infectată se poate ajunge în 2 luni la 390.000, dacă este expunere crescută şi nu se vaccinează, nu folosesc mască, nu respectă distanţarea. Ne aşteptăm ca numărul de cazuri să crească exponenţial pentru că varianta Delta este dominantă şi se răspândeşte foarte uşor în rândul populaţiei cu mobilitate şi interacţiune crescute şi care respectă foarte puţin măsurile de prevenţie, cum se întâmplă la noi. Asta este realitatea şi trebuie să înţelegem că evoluţia pandemiei ţine de noi". 

Tot mai multe cazuri de îmbolnăvire

Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat că va continua creşterea cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 în România. Marţi, la nivel naţional, au fost raportate peste 3.900 de noi îmbolnăviri. "Vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România", a mai arătat dr. Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, "unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, în valoare absolută se traduce prin sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2".

Persoanele vaccinate respectă şi alte măsuri de prevenţie

Pe de altă parte, şeful campaniei de vaccinare a spus că zvonurile potrivit cărora persoanele vaccinate le îmbolnăvesc pe cele nevaccinate nu sunt adevărate. Mai mult, Gheorghiţă a subliniat că persoanele vaccinate chiar respectă şi alte măsuri de prevenţie. 

"Se transmit mesaje incorecte şi inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoane nevaccinate. Eu pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă şi celelalte măsuri de prevenţie, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecţie şi, în principiu, se corelează cu respectarea măsurilor nefarmaceutice. De asemenea, faptul că vedem peste 80% dintre persoanele diagnosticate ca fiind nevaccinate cred că se traduce ca printr-un comportament la risc şi anume o percepţie redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană îşi evaluează singură propriul risc, pornind de la contextul şi membrii din familie, dacă au persoane vulnerabile în familie. Tendinţa e să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire", a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă.

În fine, coordonatorul campaniei de vaccinare a insistat că pentru a opri transmiterea COVID este nevoie atât de vaccinare, cât şi de respectarea măsurilor de protecţie, respectiv purtarea măştii, păstrarea distanţei şi igiena.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mutu' rupe căputu'.
Gheorghiță, în afară de faptul că face de rușine haina ce o poartă, bate câmpii în propriul domeniu de activitate. Ieri zice că vaccinase deja aproape 5,4 milioane de românași. Cu alte cuvinte, după logica lui, nici nu trebuie un infectat care să îmbolnăvească 19 milioane de bipezi. Ar ajunge doar o bucățică de 0,33.
Postat 15 Septembrie 2021, 08:58 de KP
Bla bla bla
Unul singur poate sa infecteze 19 milioane , începeți să deveniți de-a dreptul cretini probabil ăla unu umbla din casa în casă cu viteza luminii ,acum câteva zile ziceai că de la un bolnav se pot îmbolnăvi vre-o 6,7acum spui ca se pot îmbolnăvi 390.000 nene eu cred că tu ești dus un pic ,cum dracu sa îmbolnăvească unul doua trei județe poate vreun Super Man că și cațu apropo și vaccinați transmit virusul așa că lasă vrăjeală ,apoi aveți voi vre-o evidenta cu cei trecuți prin boală ? unul din doi români sunt sunt vulnerabili de unde știi tu câți anticorpi are fiecare persoana obținuți in mod natural ?
Postat 15 Septembrie 2021, 08:17 de sss
Nostradamus este copil mic
Serios??? Chiar asa ,inseamna ca in cateva saptamani toata populatia tarii trec prin delta si s-a terminat pandemio-prostia si vaccinarea!!!
Postat 15 Septembrie 2021, 07:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON