URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2020, 12:35

Dr. Raed Arafat spune că "nu poate recomanda" redeschiderea localurilor şi restaurantelor

Dr. Raed Arafat spune că 'nu poate recomanda' redeschiderea localurilor şi restaurantelor (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că "nu poate recomanda" deschiderea restaurantelor, chiar dacă miercuri premierul Ludovic Orban se va întâlni cu reprezentanţii HoReCa pentru a discuta despre posibilitatea redeschiderii localurilor din 1 septembrie.

Potrivit Hotnews.ro, Arafat a spus la B1TV, că posibilitatea ca localurile să se redeschidă, după 5 luni, este analizată de mai mulţi experţi, însă el, ca medic, nu recomandă asta.

"Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Eventual, ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte şi în ce condiţii se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele acum. Nu poate fi o recomandare. Dacă se doreşte deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condiţiile în care acest lucru se face, pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi, rămâne iar la latitudinea populaţiei, că una e să le deschizi şi alta e dacă populaţia va merge acolo şi în ce condiţii va merge acolo, în spaţiile închise vorbim", a afirmat Arafat, potrivit sursei citate.

Guvernul decide miercuri dacă restaurantele vor fi redeschise din 1 septembrie. La ora 15, premierul Ludovic Orban va avea o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa, iar ulterior, se va întruni Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care ar putea lua decizia redeschiderii.

Luni seară prim-ministrul a spus la Digi24 că localurile s-ar putea deschide "în anumite condiţii". "Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei", a mai adăugat el.

El a arătat că există o propunere ca activitatea acestora să nu fie încă redeschisă în zonele unde există un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile.

Miercurea trecută, în mai multe oraşe din ţară, zeci de angajaţi ai unor terase şi restaurante au protestat pentru că autorităţile nu au găsit nicio soluţie pentru a salva cea mai afectată industrie. În Oradea reprezentanţii HoReCa nu au protestat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON