URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2023, 19:44

Două tinere surori aduc „Rapsodia iubirii” în concert pe scena Filarmonicii Oradea

Două tinere surori aduc „Rapsodia iubirii” în concert pe scena Filarmonicii Oradea Foto: www.facebook.com/virtuosostalentshow
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surorile Amira și Mariam Abouzahra, soliste la vioară, respectiv violă, vor aduce „Rapsodia iubirii” în concertul de joi, ora 19, de la Filarmonica de Stat.

Tinerele surori vor fi soliste la vioară, respectiv violă, în cadrul unui program cu lucrări diverse, semnate de Wolfgang Amadeus Mozart - Uvertura “Lucio Silla”, Max Bruch - Concert pentru vioară, violă și orchestră în mi minor, op. 88, Béla Bartók - Rapsodia nr. 1 pentru vioară și orchestră, Joseph Haydn - Simfonia nr. 103 în Mi bemol Major „Drumroll”.

Orchestra Filarmonicii Oradea va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt.

Rapsodia iubirii

Uvertura operei „Lucio Silla” K 135, lucrarea care deschide seara concertistică, denumită „Rapsodia iubirii”, a fost compusă de geniul Mozart la 16 ani și face parte din genul operei seria: nobilă, cu un subiect serios. În prim-plan este dictatorul roman Lucio Silla, îndrăgostit de Giunia, fiica inamicului său. Însă Giunia, la rândul ei, este îndrăgostită de senatorul exilat, Cecilio.

Urmează Concertul pentru vioară, violă și orchestră în mi minor, op. 88 de Max Bruch a fost adaptat și în forma regăsită în concertul actual, în care se vor reuni cele două surori Abouzahra. Max Bruch a scris lucrarea în anul 1911 pentru fiul său, Max Felix Bruch, acesta fiind chiar solist-clarinetist la premiera concertului din anul 1912, alături de Willy Hess, la violă. Lucrarea va aminti de strălucirea nostalgică a finalului de secol XIX și trecerea spre secolul XX.

În deschiderea părții a doua, va fi prezentată Rapsodia nr. 1 pentru vioară și orchestră Sz.87 de Béla Bartók, care obișnuia să culeagă melodii tradiționale din sate și să prelucreze în piesele sale sursele din folclorul muzical transilvănean.

Simfonia nr. 103 în Mi bemol Major „Drumroll” a fost compusă în anul 1795, fiind penultima semnată de Haydn și a 11-a din ciclul Simfoniilor londoneze. Premiera a avut loc la King's Theatre, orchestra fiind formată din 60 instrumentiști - un număr imens pentru acea vreme. Din această cauză, sarcina de a conduce lucrarea s-a împărțit între dirijor, concert maestru și compozitorul însuși.

Despre soliste și dirijor

Amira Abouzahra s-a născut în anul 2005 în Germania și a studiat vioara de la 4 ani. A participat la diferite festivaluri și concerte dedicate copiilor, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă. Au urmat apoi concertele din Mexic, demn de menționat fiind cel de la Texcoco, unde a cântat pe o scenă în aer liber, în fața a 3000 de spectatori.

Sora ei, Mariam Abouzahra, este studentă la Universitatea de Muzică din Viena. Mariam și-a făcut debutul ca solistă la vârsta de 6 ani cu Concertul nr. 7 pentru vioară de Charles Auguste de Bériot. Au urmat apoi concerte cu orchestre din Budapesta, Moscova, New York, Muscat. Tânăra a câștigat numeroase premii la concursuri internaționale.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. A studiat în România, Viena și Veneția. A participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări, precum Germania sau Elveția. În prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din țară și străinătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON