URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2020, 09:20

Două noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria deschise în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că, de miercuri, vor fi deschise alte cinci puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, dintre care două pe raza județului Bihor. Este vorba de Cenad, Turnu, Salonta, Valea lui Mihai și Urziceni. În ultimele zile, vămile din vest au fost extrem de aglomerate, timpul de așteptare la Nădlac fiind de aproape 4 ore.

„De mâine (miercuri - n.r.), dacă ne înțelegem (cu autoritățile maghiare – n.r.) și sper să ne înțelegem în urma discuțiilor de astăzi, se va putea intra pe Cenad, pe Turnu, pe Salonta, pe Valea lui Mihai și pe Urziceni. În acest mod, evident că fluxul de mașini chiar dacă vine pe fluxul din Ungaria într-un mod organizat, pe interval de timp, în acest sens se poate bifurca pe 10 direcții, ceea ce este foarte bine, că scade presiunea pe Nădlac 1 și Nădlac 2”, a spus Vela, citat de Mediafax.

Practic, vor exista 10 puncte de frontieră deschise, iar cetățenii care vin în România vor fi informați în timp real despre timpul de așteptare în fiecare punct de frontieră, prin alte mijloace decât cele disponibile pe site-ul Poliției de Frontieră.

„O a doua inițiativă pe care o avem este de a-i informa în timp util pe toți cei care vor să tranziteze Ungaria spre România despre timpii de așteptare (...), inclusiv prin Ambasadă și prin toate mijloacele de informare. Să le aducem la cunoștință celor care vin spre România despre timpii pe care îi pot avea la intrarea în țară pe unul sau pe altul din cele 10 puncte de trecere a frontierei”, a mai spus ministrul de Interne.

O altă soluție pentru a fi evitată aglomerația ar fi încurajarea folosirii autocarelor, în care ar putea intra mai multe persoane decât în mașinile mici.

„Ieri (luni - n.r.) s-a decis că este posibil și transportul de persoane în zona internațională. Coroborat cu faptul că pe analizele noastre dacă se deschide acest transport de persoane scade presiunea cu autoturismele, partea maghiară este deschisă la dialog, (...) să stabilim un culoar doar pentru microbuze și autocare. Acest traseu să fie deschis, spre deosebire de cel pentru autoturisme, 24 din 24 de ore. Un autocar ar cuprinde ca volum de pasageri cel puțin 10 autoturisme”, a mai declarat Marcel Vela.

Șefii Poliției de Frontieră din România și ai Poliției de frontieră din Ungaria se vor întâlni miercuri pentru a stabili regulile noi pentru intrarea în țară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
oradeaveche, two, user anonimizat, etc
Istoria se bazeaza pe documente (cronica notarului ungur Anonimus, printre altele, ironia sortii Ha-ha), pe vestigii arheologice (Tablitele de la Tartaria), nu pe minciunile fabricate de revizionismul unguresc pt a falsifica istoria Ardealului. Acum chiar ca ti s-a urcat sangele la cap! Ha-ha....
Postat 21 Mai 2020, 10:25 de Oradea2020
RE: oradeaveche, two, user anonimizat, etc
Oradea2020, potolteste-te! fără atacuri la persoană!
Postat 21 Mai 2020, 10:43 de Moderator
oradea101234
Cât timp istoria se bazează pe principiul egocentrist cine a fost aici primul îi clar că se pierde esența, originea popoarelor adică migratoare. Cât timp te zbați în istoria naționalist-comunistă conform căreia Dacia era centrul universului, post Praga ‘68 când cineva i-a șoptit că-i buricul pământului, înainte era frate cu ungurii, nu mă mir că orice tiradă de a ta devine schizoidă, iredentism, revizionism. Dacă termenul Dacia nu apărea în scrierile Republicii Venețiene, sec.XVI-XVII, din evidente rațiuni de a crea un scut anti-otoman, nici dracu nu mai pomenea numele. Tot nu m-ai lămurit cu 1919-1920, cum de ne-au trimis francezii acasă deși luptaserăm indirect alături de ei? Presupunând în naivitatea mea că putem conversa.
Postat 21 Mai 2020, 09:21 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat. etc
Minciuni, minciuni... Indrugi minciuni dupa minciuni. Minciuni de propaganda iredentista, revizionista. Asta cu tracii, ca fiind migratori care au migrat pe teritoriul actualului teritoriu al Romaniei, ti-au spus-o istoricii revizionisti si istoria fabricata de ei ducandu-te in extaz. Fals! Istorie mincinoasa, falsa, fabricata de iredentisti unguri! Tracii au fost aici dintotdeauna. Dovezi ? Tablitele de Tartaria, cea mai veche scriere din lume, gasita in Transilvania, nu in Mongolia! Si daca ar fi migrat (ceea ce repet e o minciuna sustinuta de revizionisti unguri), s-au stabilit pe aceste teritorii si erau teritoriile lor, cu mult inaitea ungurilor. Valabil si in cazul celtilor si slavilor. Toti s-au stabilit in Panonia cu mult inainte ca ungurii sa aiba habar ca exista Europa pe planeta. Ironia sortii este ca istoria adevarat cu privire la Transilvania si Panonia, cine au fost cei care stapaneau aceste teritorii, la momentul navalirii migratorilor unguri, este scrisa tocmai de catre notarul regelui Bela al ungurilor, Anonimus. Ai vazut cum sunt pusi la punct, de catre viata, istoricii revizionisti unguri cu minciunile fabricate de ei cu tot.
Postat 21 Mai 2020, 08:27 de Oradea2020
oradea101234
Dacă tot mergi până în antichitate, tracii, precursorii geto-dacilor, erau popor indo-european deci tot migrator, citește Iliada. Cât despre 1919-1920, mulțumește dragilor francezi care ne-au trimis acasă din Budapesta unde nu aveam ce căuta.
Postat 21 Mai 2020, 00:54 de oradeaveche
marginan
... ia istoria de la inceput, nu din perioadele care iti convin tie, de ocupatie ungureasca (realizata cu sprijin austriac). La cat au adus ungurii cu ei din Asia, nu consideri ca si asa au rama cu prea mult ? Cu putina sansa, teritoriul pe care se afla azi ungaria, ar fi fost impartit la Trianon, intre tarile vecine ungariei. A fost in discutie o astfel de varianta de Pace. Tari cu populatie slavica, celtica (vestul ungariei de la Dunare la Muntii Alpi si geto-daca: Cehia, Slovacia, Austria, tari din ex Iugslavia si Romania. Stramosii acestor natiuni stapaneau Campia Panoniei la momentul navalirii ungurilor migratori.
Postat 20 Mai 2020, 22:30 de Oradea2020
mai bine
pentru scortosul Mai bine criticat, decat ignorat!
Postat 20 Mai 2020, 21:45 de marginan
Fratele meu..marginan
Fratele meu, majoritatea din nord vestul bihorului este de origine tiganeasca maghiarizata si o buna parte de romani cu nume maghiarizate(care nu cunosc o iota ungureste). Nu mai bate campii ca te impiedici in nestiinta! Asemenea si cu zona din Satu-Mare. Adunati cu totii daca sunteti la 25-30% doar in aceste zone si asta doar dupa secole de maghiarizare fortata a populatiei bastinase!
Postat 20 Mai 2020, 15:28 de scortosul
Normal.
Eu de cand ma stiu, partea de nord-vest a judetului Bihor am considerat-o Ungaria. Partea de nord-vest a Bihorului si partea de sud-veat a judetului Satu Mare a fost "victima" partajului de la Trianon din 1920, prin care, pe considerente economice legate de calea ferată Satu Mare-Timisoara, aceste zone cu localitati aproape exclusiv unguresti, au fost atribuite Romaniei. Acest fapt poate fi "imputat" revolutiei bolsevice din Ungaria din 1919, inainte de acest eveniment funest pentru Ungaria si de bun augur pentru Romania, bruma de simpatie pentru cauza Ungariei pe care o manifestau, in special unii poloticieni englezi si americani, a disparut ca prin farmec. Astfel, cauza Romaniei la semnatea tratatului de la Troanon a fost sustinuta extrem de eficient tocmai de Ungaria. In legatura cu victoria armatei romane din 1919, cand a fost infranta revolutia bolsevica de catre armata romana, sa fim retinuti cand apreciem ca i-am batut măr pe unguri, deoarece armata bolsevica era formata doar din o parte a armatei pe care putea conta Ungaria, intrucăt armata regulata a Ungariei, cea dotata cu ofiteri profesionisti, disciplinata si dotata cu armament corespunzator, era cantonata in zona Szeged-ului, neluând parte la confruntare, deoarece era inamic al bolsevismului, iar impotriva ungurilor din armata bolsevica, umar la umar cu armata româna, nu a fost de acord sa combata.
Postat 20 Mai 2020, 13:22 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON