URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2020, 13:01

Dotări smart, din economii: Toţi profesorii unui colegiu din Oradea au primit tablete grafice, ca şcoala online să fie mai uşoară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ajutorul economiilor făcute la facturile de utilităţi, de când şcoala a devenit online, învăţătorii şi profesorii Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu” din Oradea au fost dotaţi cu tablete grafice.

Şcoala a cumpărat 95 de tablete, pentru ca profesorii să predea mai uşor de la distanţă. „Pe aceste tablete, profesorii desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul şi pur şi simplu elevii văd ce scriu, în timp ce scriu. Exact ca în clasă”, a declarat directorul Iulius Timar, pentru BIHOREANUL.

Investiții din economii

Ideea a fost dată chiar de unii dintre profesorii şcolii, care şi-au cumpărat asemenea dispozitive din banii proprii. „Este foarte util la matematică, fizică, chimie, biologie, dar şi pentru învăţătoare. Una este să explice cum se face litera „a”, alta să scrie în timp real şi elevii să vadă”, a mai spus directorul. Toţi profesorii şcolii participă la şedinţe, în care sunt învăţaţi să folosească noile aparate.

Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar şcoala a folosit bani economisiţi în ultimele luni, de când orele se ţin de la distanţă. Potrivit directorului, economiile făcute la utilităţi precum apă, energie electrică sau încălzire se ridică la circa 300.000 de lei. Din aceşti bani, s-au cumpărat tabletele grafice, dar şi 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum să intre la orele online. „Avem elevi care sunt şase fraţi şi aveau o singură tabletă. Acum toţi au câte o tabletă”, a precizat directorul.

De asemenea, banii au mai fost folosiţi pentru achiziţia de mobilier în sălile de clasă.

Directori gospodari

Nu doar la Colegiul „Onisifor Ghibu” s-a dat o lecţie despre buna gestiune a banilor. La Liceul Teologic Emanuel din Oradea, banii strânşi în urma facturilor reduse pentru utilităţi au fost folosiţi pentru achiziţia de videoproiectoare, laptop-uri şi camere web pentru fiecare sală de clasă.

„Fiind o perioadă în care n-au fost elevii la şcoală, şi am putut face economii, în mod special pe partea energetică, la căldură şi la electricitate, am făcut investiţii destul de importante, zic eu. Avem în fiecare sală videoproiector, laptop, tablă “smart”, suporţi pentru camere, camere web”, a declarat directorul Iosif Curta, pentru ştirileprotv.ro.

De asemenea, reţeaua de internet a şcolii a fost modernizată, astfel încât profesorii care transmit orele din sălile de clasă să aibă toate facilităţile necesare.

La fel, şi la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Ştei, economiile au fost folosite pentru dotări inteligente. „Am reuşit să cablăm toată şcoala, să tragem internet în fiecare sală de clasă, am dotat fiecare clasă cu camere de luat vederi, laptop... Am cumpărat chiar şi o tablă “smart”. Ceea ce putem face noi, din economiile noastre, vom face”, a declarat directorul Cristian Andru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON