URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2023, 20:40

Donație importantă pentru Biblioteca Județeană din Bihor: Peste 9.000 de volume oferite de Federația Comunităților Evreiești (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colecțiile Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea s-au îmbogățit cu 207 titluri de cărți scrise de autori evrei sau despre personalități ale acestei comunități, istoria ori cultura evreiască. În total, 9.370 de exemplare publicate de editura Hasefer, toate oferite cadou de Federația Comunităților Evreiești și pe care biblioteca bihoreană le distribuie în tot Bihorul.

O scurtă festivitate menită să marcheze această donație a avut loc duminică, în prezența președintelui comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a președintelui Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și a primarului Oradiei, Florin Birta, amfitrioana evenimentului fiind directoarea instituției de cultură, Ancuța Șchiop.

Printre invitații la eveniment s-a numărat și managerul Spitalului Județean, fostul senator Gheorghe Carp.

„Un semn de respect”

După ce a mulțumit pentru această donație importantă, Șchiop a precizat că Biblioteca Județeană se asigură și că informațiile din toate aceste cărți ajung în cât mai multe locuri. Potrivit acesteia, o parte din cărți au fost deja trimise la bibliotecile comunale și orășenești din Bihor, la biblioteca Universității din Oradea, dar și la mai multe biblioteci școlare.

„Onorant pentru noi este faptul că putem contribui la răspândirea acestor informații despre comunitatea evreiască, la răspândirea adevărului despre lucrurile care s-au petrecut de-a lungul istoriei în comunitatea evreiască”, a declarat directoarea.

După ce le-a mulțumit și el donatorilor de carte, președintele CJ Bihor a subliniat rolul important pe care evreii l-au avut în istoria Oradiei. „Pentru Oradea, istoria nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești. Orașul Oradea arată astăzi așa cum arată ca rezultat al creației de sute de ani a celor trei comunități importante, română, maghiară și evreiască, care și-au pus amprenta asupra orașului nostru de-a lungul acestei conviețuiri. Prezența mea și a domnului primar este un semn de respect pentru ceea ce a făcut comunitatea evreiască pentru orașul și pentru județul nostru”, a declarat Ilie Bolojan.

Liderul comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelman, a precizat că, în prezent, această comunitate are realizări cu sprijinul autorităților locale, iar evreii sunt „niște cetățeni loiali acestei țări și mai ales loiali acestui județ, a cărui valoare trebuie să o ridicăm în continuu”.

Recomandări de lectură

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler (foto jos), totodată deputat în Parlamentul României din 2016, a explicat că, dintre cele 39 de comunități evreiești din România, cel mai des o vizitează pe cea din Oradea, și că este uluit de schimbările pe care le-a văzut în oraș în ultimii ani.

„Ce s-a întâmplat în Oradea, în Bihor, este pentru noi uluitor. Am venit prima dată aici când toate sinagogile din oraș erau o ruină. (...) Mă bucur să spun că n-am avut nicio contribuție la transformarea lor”, a declarat Vexler. A rememorat că, atunci când a intrat pentru întâia oară în Sinagoga Sion, azi transformată într-o impresionantă sală de evenimente, o scândură era pe post de geam, iar în interior păsările își făcuseră cuiburi.

Întrebat de BIHOREANUL ce le recomandă elevilor și studenților să citească, din titlurile donate, pentru a cunoaște comunitatea evreiască, Vexler l-a menționat pe Alexandru Șafran, un reputat teolog, istoric și scriitor evreu, mare-rabin și membru de onoare al Academiei Române, dar și revista „Studia et acta historiae Iudaeorum Romaniae”, unde istorici și cercetători publică rezultatele muncii lor. În paginile acestei publicații curioșii pot găsi informații despre Eva Heyman, fetița de 13 ani care, înainte de a fi deportată, a lăsat în urmă un jurnal scris în ghetoul din Oradea, ori despre arhitecții care au făcut palatele din centrul istoric al orașului de pe Crișul Repede.

La finalul evenimentului, Ilie Bolojan a reamintit că instituția pe care o conduce are în plan să reabiliteze și să digitalizeze Biblioteca Județeană, cu bani din PNRR, dar și că din 2022 alocă o finanțare anuală de 100.000 de euro pentru achiziția de cărți noi pentru toate bibliotecile din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
orasul fiind condus de incompetenti, Oradea e ZERO BARAT la arhitectura moderna. si evreii plang cateodata (mai ales cei din morminte) cand vad in ce hal arata dezvoltarea orasului.
dl Bolojan & co nu au nevoie de donatii, ci de cursuri de estetica arhitecturala, pornind de la maestrii evrei care au conceput si ridicat celebrele palate in centru, cu care ne falim pe nedrept azi. daca ar fi sa analizam estetica urbana din ultimii 20 de ani, ce si cum s-a ridicat in Oradea, am putea spune ca dezvoltarea orasului este lasata pe mana unor inculti, nesimtiti si imbecili, incapabili sa continue (ca sa nu zic sa dezvolte/imbunatateasca) linia bijuteriilor arhitecturale construite acum 100 de ani (aici includem sleahta de analfabeti, hoti si corupti din comisia de urbanism, ordinul arhitectilor, consiliul local, facultatea de constructii, facultatea de geografie/urbanism/planificare teritoriala, etc.) E de plans si jale VALOAREA ZERO BARAT pe care o promoveaza acestia, vorbim de forme arhitecturale, de coloristica, de viziune, de originalitate, de legalitate, de bun simt, de educatie.
Postat 08 Mai 2023, 20:18 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON