URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2022, 17:15

Doi elevi romi din Tărian vor reprezenta România la Turneul Internaţional de rugby-tag din Italia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi adolescenţi de 14 ani care învaţă la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Tărian, comuna Girişu de Criş, vor reprezenta, împreună cu echipa, România la Tuneul Internaţional de rugby-tag de la începutul lunii mai, din Italia.

Un sport pentru copii

Cei doi sunt membri de câţiva ani în echipa şcolii de rugby-tag şi au fost remarcaţi şi selectaţi în echipa Clubului Sportiv Warriors Timişoara în urmă cu câteva săptămâni. 

"În anii 2016, 2017 şi 2018 am ajuns la etapa naţională a campionatului de rugby-tag şi mă bucur că cei doi elevi au fost remarcaţi de atunci, iar acum fac parte de echipa U15 a Warriors Timişoara. Aceasta e cea mai cunoscută echipă din România în acest sport şi participă des la competiţii internaţionale", a explicat, pentru BIHOREANUL, directoarea interimară a şcolii din Tărian, Delia Bondar, care este şi profesoară de sport în unitatea de învăţământ şi antrenează echipa de rugby-tag (foto)

Regulile în rugby-tag, sport dedicat copiilor, sunt asemănătoare jocului de rugby. Sportivii nu au voie însă să se lovească sau să aibă orice fel de contact fizic. Ei poartă în talie o centură, denumită şi tag, cu două fâşii pe care adversarii le pot smulge. Când un jucător îşi pierde o fâşie, este obligat să paseze mingea imediat unui coechipier. Pasele se pot da doar înapoi, exact ca la rugby.

Este un sport mixt, cu 7 jucători într-o echipă, dintre care cel puţin doi trebuie să fie fete.

"Rugby-tag e un fel de cârlig să atragem copii către sportul cu balonul oval. Nu se lovesc, nu se sperie, nu le mai este teamă şi unii pot ajunge rugbyşti adevăraţi", a mai sus directoarea.

Turneu în mai

Cei doi adolescenţi de 14 ani selectaţi se numesc Robert Lingurar şi Octavian Rostaş, ambii elevi în Tărian (foto principală).

Ei vor participa alături de echipa U15 a Warriors Timişoara între 7 şi 8 mai în Monza, Italia, la Turneul Internaţional de rugby-tag, unde vor concura mai multe echipe din alte ţări europene. La competiţie vor fi peste 2.000 de sportivi. 

"Suntem foarte fericiţi pentru ei. Părinţii lor au fost de acord să-i lase. Sper că asta îi va ambiţiona să-şi continue studiile şi de ce nu chiar să viseze la o carieră în rugby" a mai spus Delia Bondar.

Integrarea romilor, o reuşită

Cei doi băieţi fac parte din programul centrului after school dedicat copiilor de etnie romă din comuna Girişu de Criş, înfiinţat în urmă cu un deceniu de Centrul Creştin Betania şi Dorcas Aid România.

În fiecare zi, după şcoală, merg la centru, unde primesc o masă caldă, sunt ajutaţi să-şi facă temele şi sprijiniţi să-şi continue studiile.

De când copii merg acolo rata abandonului şcolar în rândul elevilor romi a scăzut enorm.

"Sunt respectuoşi, cuminţi, unii au chiar şi burse de merit. În 2021 rata abandonului şcolar în ciclul primar a fost de 0%, iar la ciclul gimnazial de 0,98% pentru că un singur copil rom a decis să renunţe. Pentru noi aceste cifre arată cât de bine au reuşit să se integreze aceşti copii în școala noastră", a mai spus profesoara. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON