URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2020, 12:20

Doi copii din Oradea, de 4 respectiv 5 ani, salvaţi de SMURD după ce s-au intoxicat în casă cu monoxid de carbon

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un echipaj de terapie intensivă mobilă a SMURD Oradea a intervenit, miercuri seara, pe strada Bradului din municipiu pentru salvarea a doi copii - unul în vârstă de 4 ani şi celălalt în vârstă de 5 ani - care se simţeau rău, fiind intoxicaţi.

"Miercuri, 27 mai a.c., în jurul orei 21.50, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia echipajelor specializate pe strada Bradului din municipiul Oradea, pentru salvarea copiilor săi, părintele precizând faptul că aceştia prezentau o stare generală de rău, probabil în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută", a transmis, joi, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

La faţa locului a fost trimis echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea.

"Ajuns la adresa indicată, echipajul TIM SMURD Oradea le-a administrat oxigen şi le-a acordat toate îngrijirile medicale care se impuneau copilului de 4 ani, care - scos mai devreme de către familie din mediul toxic - începuse să îşi revină, şi copilului de 5 ani, care se afla în stare de semiconştienţă. După tratamentul de specialitate, starea de sănătate a celor doi copii s-a ameliorat, echipajul transportându-i conştienţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată în informare. 

Pompierii militari care încadrează autospeciala CBRN au luat măsuri pentru ventilarea spaţiilor şi au făcut măsurători cu aparatele din dotare. Aşa, au detectat prezenţa monoxidului de carbon în locuinţă rezultat în urma montării unei centrale pe gaz în mod necorespunzător, fără tub de evacuare a gazelor.

ISU Crişana le aminteşte bihorenilor că sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate şi exploatate, altfel pot pune în pericol viaţa. 

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar deces. Copiii, femeile gravide, bătrânii, cei cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibili la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON