URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2020, 12:20

Doi copii din Oradea, de 4 respectiv 5 ani, salvaţi de SMURD după ce s-au intoxicat în casă cu monoxid de carbon

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un echipaj de terapie intensivă mobilă a SMURD Oradea a intervenit, miercuri seara, pe strada Bradului din municipiu pentru salvarea a doi copii - unul în vârstă de 4 ani şi celălalt în vârstă de 5 ani - care se simţeau rău, fiind intoxicaţi.

"Miercuri, 27 mai a.c., în jurul orei 21.50, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia echipajelor specializate pe strada Bradului din municipiul Oradea, pentru salvarea copiilor săi, părintele precizând faptul că aceştia prezentau o stare generală de rău, probabil în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută", a transmis, joi, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

La faţa locului a fost trimis echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea.

"Ajuns la adresa indicată, echipajul TIM SMURD Oradea le-a administrat oxigen şi le-a acordat toate îngrijirile medicale care se impuneau copilului de 4 ani, care - scos mai devreme de către familie din mediul toxic - începuse să îşi revină, şi copilului de 5 ani, care se afla în stare de semiconştienţă. După tratamentul de specialitate, starea de sănătate a celor doi copii s-a ameliorat, echipajul transportându-i conştienţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată în informare. 

Pompierii militari care încadrează autospeciala CBRN au luat măsuri pentru ventilarea spaţiilor şi au făcut măsurători cu aparatele din dotare. Aşa, au detectat prezenţa monoxidului de carbon în locuinţă rezultat în urma montării unei centrale pe gaz în mod necorespunzător, fără tub de evacuare a gazelor.

ISU Crişana le aminteşte bihorenilor că sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate şi exploatate, altfel pot pune în pericol viaţa. 

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar deces. Copiii, femeile gravide, bătrânii, cei cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibili la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON