URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2021, 16:40

Doar jumătate din angajaţii şcolilor din Bihor sunt vaccinaţi anti-Covid. Care este situaţia în principalele licee din Oradea

Doar jumătate din angajaţii şcolilor din Bihor sunt vaccinaţi anti-Covid. Care este situaţia în principalele licee din Oradea sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judeţul Bihor, 52,79% din totalul angajaţilor unităţilor de învăţământ, publice şi private, s-au vaccinat împotriva Covid-19. Informaţia a fost făcută publică miercuri, de Inspectoratul Şcolar, la cererea BIHOREANULUI.

„Am solicitat tuturor unităţilor de învăţământ procentul de vaccinare în rândul angajaţilor, nu numărul angajaţilor vaccinaţi, pentru că numeric nu este foarte relevant, ţinând cont că unii profesori predau în mai multe şcoli”, a declarat inspectorul şcolar general Horea Abrudan.

Mai mare decât media naţională

Acesta s-a ferit să spună dacă procentul de vaccinare în învăţământul bihorean este mic sau mare, dar a subliniat că este, totuşi, mai mare decât rata de vaccinare la nivel naţional, ajunsă miercuri la 32,81% din totalul populaţiei. 

Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare informaţii actualizate privind vaccinarea angajaţilor, în contextul în care vacanţa forţată de două săptămâni, impusă în contextul creşterii cazurilor de Covid-19, se va încheia vineri.

Nu este clar însă în ce condiţii vor participa elevii la ore, începând de luni, iar ministrul Cîmpeanu a precizat că se ia în calcul posibilitatea ca participarea faţă în faţă a elevilor la lecţii să fie condiţionată de rata de vaccinare din şcoli şi grădiniţe.

Raportare despre vaccinare

Pe de altă parte, tot Ministerul a obligat toate unităţile de învăţământ să afişeze, pe site-urile proprii, informaţii privind vaccinarea angajaţilor, obligaţie de care şcolile au început să se achite.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, de pildă, 82 din cei 124 de angajaţi (reprezentând 66,12%) sunt vaccinaţi, la Colegiul Naţional Iosif Vulcan procentul este de 60,50% (72 din 119), la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi – 53,5%, iar la Colegiul Economic Partenie Cosma procentul coboară la 52,57% (51 din 97).

Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a afişat datele defalcat, arătând că 92% dintre profesori sunt vaccinaţi (63 din 68), dar procentul este mai redus când vine vorba de personalul didactic auxiliar (57%) şi nedidactic (54%). Tot defalcat a anunţat şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, unde 67,30% dintre profesori s-au vaccinat anti-Covid19 (70 din 104), 75% din personalul auxiliar (6 din 8), respectiv doar 55% din personalul nedidactic (10 din 18).

La liceele din Oradea, procentele sunt de asemenea diferite: la Liceul Aurel Lazăr – 63,63%, Liceul de Arte - 56,87%, Liceul Greco-Catolic – 61%, Liceul Ady Endre – 74%, la Liceul German doar 44%, Liceul Ortodox - 48,05%, Liceul Baptist Emanuel - 41%.

Printre şcolile gimnaziale din Oradea care au afişat situaţia vaccinării se numără Şcoala nr. 16 (50%), Şcoala Avram Iancu (47,45%), Şcoala Oltea Doamna (67,61%), Şcoala Nicolae Bălcescu (55%).

De asemenea, şi IŞJ Bihor a afişat aceste date, arătând că 74,41% dintre angajaţii instituţiei s-au vaccinat cu cel puţin o doză (32 de persoane).

Şcoli fără site-uri

Deşi se discută foarte mult despre digitalizarea învăţământului, realitatea este că multe şcoli nu au nici măcar site-uri proprii. Totodată, multe unităţi de învăţământ au site-uri neactualizate, unde nici informaţiile cerute acum de Ministerul Educaţiei nu se regăsesc.

În aceste două categorii, în Bihor se regăsesc şcoli precum Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea, Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş ori Şcoala Gimnazială „Aurel Pop” Oşorhei.

„Şcolilor care nu au un site propriu le-am cerut să afişeze aceste informaţii măcar la avizier”, a precizat Abrudan. Cât despre celelalte, n-au de-ales decât să-şi actualizeze portalurile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mi se pare normal
Mi se pare normal sa nu te vaccinezi cu un produs despre care nu stii prea multe din efectele pe termen lung si mai ales ca imunitatea iti este buna. Mai ales de la cadrele didactice am pretentia asta sa cantareasca efectele adverse. Deja s-au publicat date depre Pfizer ca au falsificat raportarile catre americani. Ori daca producatorul nu e serios, vaccinul cum o fi? Am cunostinta vaccinata cu 2 doze si e racita de numa numa de 2 saptamani. Alta cunostinta nu se mai poate expune la caldura / soare ca anii trecuti, dupa vaccin, nu mai rezista si s-a vaccinat in primavara. Judecati voi.
Postat 04 Noiembrie 2021, 12:54 de georgemarian
A trecut vremea aceea
Pâna dupa al doilea razboi mondial patura sociala a dascalilor a fost cea mai rasarita din societatea romaneasca, dar acum este una ultraretrograda.
Postat 04 Noiembrie 2021, 12:04 de marginan
Cealalta jumatate au trecut prin infectie,pai dupa 2 ani sa spui ca nu te-ai intalnit cu Covrugu e penibil.Ori e pandemie si ne-am intalnit toti ori e pacaleala.
Cealalta jumatate au trecut prin infectie,pai dupa 2 ani sa spui ca nu te-ai intalnit cu Covrugu e penibil.Ori e pandemie si ne-am intalnit toti ori e pacaleala.
Postat 03 Noiembrie 2021, 19:51 de spaima_trepadusilor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON