Senatorul PSD Dan Şova ar putea fi arestat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, la cererea procurorului şef al DNA, care cere aviz Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea sa.
Potrivit Digi24.ro, procurorii anticorupţie au dovezi că fostul ministru al Marilor Proiecte a cerut distrugerea computerelor casei de avocatură unde era asociat, pentru a şterge urmele corespondenţei care l-ar fi putut incrimina în dosarul Turceni - Rovinari.
În plus, el ar fi falsificat 11 procese - verbale, mai spun procurorii DNA care îl acuză de abuz în serviciu.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis vineri procurorului general referatul cauzei, în scopul sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.
Lanţul slăbiciunilor
Concret, afirmă DNA într-un comunicat, în perioada 2007-2009, Şova a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între CER şi CET pe de o parte şi SCA "Şova şi Asociaţii" pe de altă parte şi chiar a contribuit efectiv la încheierea contractelor, efectuând în plus şi activitate de consultanţă juridică în temeiul acestor contracte şi acte adiţionale.
"La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte 2 persoane", arată DNA, specificând că documentele sunt false şi concepute astfel încât să îl ajute pe Şova în procesul penal, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni.
"Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general", arată DNA.
Procurorii anticorupţie subliniază că însăşi plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova Dan-Coman constituie o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate. "De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice", menţionează procurorii anticorupţie.
Sfaturi pe bani
Potrivit gandul.info, dosarul de corupţie în care Dan Şova a fost pus sub acuzare are ca punct de pornire sesizările ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul. Două sesizări au ajuns, astfel, la DNA.
Relaţia contractuală dintre casa de avocatură a lui Dan Şova şi Complexul Energetic Rovinari (CER) a început în 2007. Acest contract prevedea servicii de consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice nr. 3 şi 6 Rovinari, precum şi orice alte servicii de asistenţă juridică solicitate de CER în mai multe domenii.
Acest contract a fost suplimentat cu trei acte adiţionale, astfel că întreaga valoare a lui a ajuns la 1,3 milioane lei. În contract se prevede că Şova primea 182 de lei pe oră pentru sfaturile juridice oferite CER.
Conform Hotnews.ro, primele informatii despre afacerile facute de Dan Sova, in perioada 2007-2008, la complexurile energetice Turceni si Rovinari au aparut in 2009, in presa. Tot in 2009, europarlamentarul Monica Macovei a spus, la o scoala de vara a PDL, ca doi tineri parlamentari PSD parteneri in aceeasi casa de avocatura, Dan Sova si Victor Ponta, au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acest lucru reprezinta "o fapta tipica de coruptie prin influenta politica".
Pe 13 august 2014, DNA a anuntat inceperea urmaririi penale in cazul lui Sova pentru incheierea unor contracte care ar fi pagubit companiile de stat cu 3,4 milioane de lei. O saptamana mai tarziu a inceput urmarirea penala si in cazul actualului director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, un apropiat al premierului Victor Ponta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.