URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2018, 10:18

Directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş: "Va fi o explozie de spaţii verzi în Oradea!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi comunele limitrofe s-au pus pe... euro-muncă! Anul trecut, Asociaţia Zona Metropolitană Oradea - care reuneşte Primăria municipiului şi cele din comunele Borş, Biharia, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei şi Toboliu - a scris 26 de proiecte pe fonduri europene, în valoare totală de 13 milioane euro.

Dintre acestea, au fost contractate deocamdată doar trei, între care şi investiţii mult aşteptate, precum drumul de Podgoria, care leagă Oradea de Oşorhei. Directorul ZMO, Adrian Foghiş, care conduce asociaţia din 2008, cu o întrerupere între 2012 şi 2015, explică însă că primăriile de comune accesează mai greu banii europeni, tocmai pentru că nu au bugete suficient de mari pentru a susţine lucrările. Norocul lor e că le sare în ajutor Oradea...

Parcuri şi drumuri

- Zona Metropolitană Oradea a pregătit proiecte pentru amenajarea mai multor parcuri în municipiu. Concret, ce spaţii verzi vreţi să creaţi şi unde?

- Avem în pregătire cinci astfel de obiective de investiţii. Este vorba de un coridor verde în cartierul Soarelui, pe strada Aurel Covaci, un altul pe strada Coriolan Pop din cartierul Veteranilor, un coridor verde în zona Silvaş, din strada Făcliei, un altul în cartierul Grigorescu, pe strada Daliei, şi încă unul pe strada Ion Bogdan. În total, vorbim de 97.323 mp şi un buget de aproape 30 milioane lei. Va fi o explozie de spaţii verzi în Oradea!

- Asociaţia are şi mai multe proiecte de modernizare străzi, pentru o mai bună conectare a municipiului cu satele vecine. Când vor începe lucrările şi când estimaţi că se vor finaliza?

- Drumul de legătură cu autostrada este cel mai important proiect din această categorie, cu un  buget de 158 milioane euro. Sursa de finanţare există, dar demararea depinde de execuţia autostrăzii. Mai avem drumul între Oradea şi Sîntandrei, unde varianta optimistă este ca anul acesta să se termine lucrările. La drumul din Podgoria, care face legătura cu Oşorhei, lucrările vor începe în aproximativ 45 de zile şi cred că în 6 luni ar putea fi gata. Un alt obiectiv este Oradea-Paleu, pentru care căutăm surse de finanţare.

Girişul stă pe o "căldare" termală

- Ce alte proiecte mai aveţi în lucru?

- Avem un proiect cu comuna Sînmartin, Institutul Atmoki din Debreţin şi asociaţia Aqua Crisius, pe resurse geotermale. Facem studii ca să aflăm unde este blocat Ochiul Mare şi cum se poate gestiona. Mai avem în implementare un proiect cu parteneri din Islanda, am inventariat potenţialul geotermal şi încercăm să extindem această reţea; mai trebuie să identificăm sursele de finanţare. De exemplu, am aflat că Girişu de Criş stă pe o "căldare" de 170 grade Celsius, aflată la o adâncime de 1.500 metri. Mai avem proiecte pentru dotări în şcolile din comunele membre.

- Oradea este "magnet" de fonduri europene de ani buni. Au învăţat ceva comunele din jur  din asta?

- Da, derulează propriile proiecte. În precedentul exerciţiu au avut în total 70 de proiecte. Nu e mult, dar nici nu au bugete suficient de mari încât să susţină astfel de proiecte.

Găsiţi specificul local!

- Care ar trebui să fie priorităţile primarilor din ZMO?

- Ar trebui în primul rând să-şi identifice specificul local. Dacă se deschide o sursă de finanţare pentru aquapark-uri, toţi primarii vor aquapark, deşi poate mai bine li s-ar potrivi un proiect pe agricultură. În plus, noi le propunem proiecte cu costuri de mentenanţă redusă şi îi îndemnăm să pună accentul pe infrastructura "hard", astfel încât să atragă activităţi economice în comunele lor.

- Cu mici excepţii, comunele din ZMO au mai degrabă un aspect neîngrijit, dezordonat. Nu le puteţi impune un set de reguli în amenajarea urbanistică, ori măcar un îndrumar?

- Noi coordonăm Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România şi am solicitat să existe acest nivel administrativ metropolitan. Concret, să avem atribuţii de avizare urbanistică, să stabilim trama stradală, cum şi ce se poate construi. Din păcate, Guvernul nu ne-a sprijinit încă.

- O problemă actuală este colectarea selectivă a deşeurilor. Aţi identificat soluţii la acest neajuns în ZMO?

- Singura soluţie va fi Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, care este în mare întârziere. Reosal, operatorul licenţiat în Zona Metropolitană, nu a făcut investiţii tocmai pentru că urma implementat acest proiect. Dacă ştiam că se va întârzia atât de mult, am fi acţionat altfel.

OTL în ZMO

- Există planuri pentru extinderea transportului public OTL în comunele ZMO?

- Dorinţă există, oamenii întreabă de ce nu vine OTL la ei în comună, dar trebuie să se înţeleagă că este o diferenţă între transportul regulat public pe bază de subvenţie şi operatorii privaţi care vin la licenţiere. Dacă eşti deschis să vină operatorul OTL, înseamnă că eşti deschis şi să suporţi costuri. E de văzut, însă, dacă primăriile îşi permit aceste cheltuieli şi, desigur, este vorba şi de o problemă de infrastructură. Totuşi, pentru că există interes, am depus spre finanţare o solicitare de îmbunătăţire a flotei OTL.

- În 2005, când s-a înfiinţat ZMO, scopul declarat era creşterea prosperităţii teritoriului metropolitan şi a bunăstării cetăţenilor. A fost atins acest obiectiv?

- Este în lucru. Ce s-a făcut până acum nu este suficient...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
inteles
Ce sa inteleg din titlu? ca vor mina parcurile?
Postat 30 Mai 2018, 21:44 de DaNu
@marii ecologisti
urla cand taie primaria 10 copaci insa in fata blocului lor e plin de balarii. iese careva sa isi aranjeze spatiul din jurul blocului? nimeni sau aproape nimeni insa sunt toti mari ecologisti. in locul primarului as baga niste amenzi sa arda asociatiile de proprietari daca nu isi intretin aceste spatii si nu planteaza copacei si flori.
Postat 29 Mai 2018, 11:36 de User anonimizat
Sandu
Daca ai fost acolo, bravo! Ai toata admiratia mea.
Postat 28 Mai 2018, 22:43 de poiu
Rectific
Era lupta nu pluta. Sunt dus cu barca pe conductă. Dar sa va vad
Postat 28 Mai 2018, 21:03 de Sandu1201
Pt cei care pluta împotriva DEFRISARILIR . Cati luptati ca sa se oprească defrisare? Unde sunteti cand eu si 20 de oameni suntem acolo. Vedeți mai jos link-ul
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3783784
Postat 28 Mai 2018, 21:02 de Sandu1201
@victorascretinelmicula -La treaba...
Sunt atatea instututii care de abia asteapta sa fie bagate in seama- Parchetul,DNA-ul,Garda Nationala de Mediu (Bucuresti),Secretariatul General al Guvernului,Agentia Nationala a Functionarului Public....la treaba !
Postat 28 Mai 2018, 19:27 de platona
ZMO
cum naiba sa nu ii injuri pe imbecilii astia? De fiecare data cind au defrisat copacii in parcurile din oras cretinii astia au facut-o fara autorizatie si fara sa aiba avize si fara sa le pese de regulamentele pe care chiar ei le-au aprobat. Iar defrisarile au fost facute de angajatii Primariei, nu de oricine, daca ei nu respecta legile regulile atunci cine sa o faca? Iar acum pe platoul de linga Podul Sf Ladislau in locul Budi Bar cine le-a dat autorizatie si avize sa taie plopii? Nimeni, au taiat ca asa au avut ei chef, bataie de joc, ar trebui sa li se rupa picioarele, de injurat e prea putin.
Postat 28 Mai 2018, 16:12 de victorascretinelmicula
ANM Oradea,Garda de Mediu Oradea si Politia Locala(Sectiunea Mediu)....DESTEPTAREA !
Orice proiect care se vrea a fi eligibil(de catre administratia Bolojan),are totus nevoie,prin LEGE si de niste avize,pentru a-si urma apoi cursul normal, spre infaptuire.ANM Oradea si-a dat avizul? De aici pornim.Pe urma stim noi,unii cetateni,asa mai de CONTRA (vorba unora din....), ce avem de intreprins.
Postat 28 Mai 2018, 15:47 de platona
ZMO
unde vezi tu explozie de spatii verzi? Nu exista spatamina fara un scandal in presa legat de taierile de copaci din parcurile si de pe strazile din oras in care sa nu fie implicati angajatii primariei sau mai rau, tot felul de firme si trepadusi locali care defriseaza copacii cum le taie capul desi exista un regulament clar in sensul asta pe care dealtfel nici Primaria nu il respecta.
Postat 28 Mai 2018, 14:39 de victorascretinelmicula
RE: ZMO
Nu mai folosi cuvinte injurioase!
Postat 28 Mai 2018, 15:16 de Moderator
Re: sandu1201
Înainte de toate, iți recomand să ceri asistență tehnică retardaților care conduc Oradea și ceea ce înseamnă ea d.p.v. politico-administrativ. E vorba de ajutor sau de un impuls chiar, de fiecare dată cand traversezi strada și arăți ca un descreierat bulversat de propria-i existență. Nu de alta dar cei ca tine, slugi pupincuriste care poluează orașul prin simpla lor prezență, au nevoie de sprijin instituțional. Bați câmpii pe site-ul acesta la tot felul de articole și pe teme pe care nu le intelegi, dar sari de fiecare dată, isteric și frustrat, de parcă te-ar mușca careva de fundul tau, amărât de slujbaș flămând. Iți stă rău și ești penibil, pari o cățea veșnic în călduri...
Postat 28 Mai 2018, 13:26 de CrisDumi
CrisDumi
Tu esti TDS sau mai prost ca TDS????
Postat 28 Mai 2018, 02:51 de Sandu1201
Zona cu metropola a ajuns sa se ocupe de plantat prin parcuri.
De asta ar trebui sa se ocupe fiecare localitate in parte, prin birourile pentru spatii verzi. Asociatia asta, de cand e Bolojan seful ei, e o chestie absolut inutila, care nu a extins in ultimii 10 ani niciun metru de infrastructura, integrata cum ii spune imberbul cu interviul, pentru administratiile care o compun. In rest, numai povesti neindeplinite.
Postat 27 Mai 2018, 18:38 de CrisDumi
Spatii verzi
D-l Adrian Foghis a uitat sa mentioneze spatiile verzi din Baile Felix si, eventual, Stana de Vale. Are dreptate, intre blocuri ne sufocam de atata verdeata cata ne-a fost creata ...
Postat 27 Mai 2018, 13:32 de Anuta
.
unde e doamna Anuta acuma?
Postat 27 Mai 2018, 12:42 de David
Unchiuvali
10 parcări pe 2 etaje. Știrea ta e de 2 saptamani
Postat 27 Mai 2018, 11:57 de Sandu1201
Din pacate ...
... "explozia" este la periferia orasului, in zone neaglomerate. In Rogerius spatiile verzi se raresc pe zi ce trece iar cei care ar trebui sa vada se fac ca nu vad (ca-i mai usor asa, sa faci parcari pe spatii verzi). Cititi JURNAL BIHOREAN : Care este comuna din Romania in care se ridica doua parcari supraetajate. N-are nici 7.000 de locuitori ...
Postat 27 Mai 2018, 11:21 de unchiuvali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON