URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2010, 14:19

Directorul RAPAS i-a dat replica prefectului Ghilea: "Chiriile din pieţe sunt legale"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul dintre Primăria Oradea şi Instituţia Prefectului Bihor continuă prin regiile subordonate municipalităţii. Romulus Cosma, directorul RAPAS a replicat joi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiilor formulate la începutul săptămânii de prefectul Gavrilă Ghilea, care a spus că regia nu avea dreptul să majoreze chiriile pe chioşcurile din Piaţa Decebal şi că acest drept aparţine exclusiv Consiliului Local.

Ghilea a luat apărarea unui număr de nouă chioşcari care au reclamat Prefecturii că RAPAS le-a majorat chiria de la 45 la 90 lei pe metrul pătrat şi au fost ameninţaţi cu evacuarea în cazul în care nu vor semna contracte de închiriere la noile tarife.

În replică, Romulus Cosma, directorul RAPAS, a remarcat ironic că "nu se poate, ca Prefectură, să somezi o regie să revină la o situaţie anterioară invocând în schimb o suită de normative care nu mai sunt în vigoare".

Cosma a arătat că RAPAS a primit în concesiune pieţele de la Consiliul Local Oradea şi, potrivit contractului aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 878 din 2006 şi a Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţelor aprobat în acelaşi an, stabilirea preţurilor şi tarifelor în pieţe este responsabilitatea regiei. "Conform contractului de concesiune, aprobarea preţurilor şi tarifelor pentru activităţile preluate în administrare de regie se face, anual, de către Consiliul de Administraţie al regiei", a spus directorul.

În acest context, Romulus Cosma s-a arătat surprins de atitudinea prefectului. "Mă miră că nici domnul prefect şi nici consilierii locali din PDL nu ştiu atâta lucru. Doar domnul Mircea Matei, secretarul general al PDL Bihor, a fost preşedinte de şedinţă atunci când s-a votat regulamentul RAPAS", a declarat directorul.

Cosma a mai declarat că taxele şi chiriile practicate de RAPAS nu au mai fost majorate din 2008, când la conducerea Primăriei se afla PDL, şi a subliniat că, şi acum, chiriile pe chioşcuri au fost majorate pentru că erau mai mici decât cele pe mesele din piaţă. Astfel, în vreme ce comercianţii de la tarabe datorau o chirie lunară de 180 lei pe firmă sau 120 lei pe persoană fizică, chioşcarii plăteau doar 45 lei pe metru pătrat.

Chiriile au fost dublate pentru a ajunge măcar la nivelul celor plătite de vânzătorii ca stau la masă, în frig, şi nu sunt nici pe departe atât de mari precum insinuează reclamaţii. "Noi le-am făcut o favoare comercianţilor că am majorat chiria în loc să scoatem chioşcurile la licitaţie, pentru că atunci încasam nu 20 de euro pe metrul pătrat, ci 40 de euro, cum este în piaţa Rogerius", a spus directorul.

De altfel, din cei 18 comercianţi care au închiriat chioşcuri în piaţa Decebal, doar trei nu au semnat până acum contractele la noile tarife. Romulus Cosma spune că aceştia vor fi evacuaţi, iar chioşcurile vor fi atribuite pe bază de licitaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
f
Acolo-i locul lui Ghilea in piata....dar sa nu jignim vanzatorii din piata!
Postat 11 Februarie 2010, 22:38 de croapme
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON