URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2013, 14:01

Directorul Poliţiei Locale, Alexandru Laza: "Prioritatea este păstrarea curăţeniei oraşului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost poliţist de Rutieră, ulterior şef al Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor, iar acum şeful Poliţiei Locale Oradea, Alexandru Laza e un comisar-şef cu calităţi care ar trebui să caracterizeze toate instituţiile poliţieneşti: disciplină şi autoritate.

Deşi dă impresia că nu zâmbeşte niciodată, pe biroul ofiţerului în vârstă de 38 de ani două obiecte stau la loc de onoare şi îi trădează o certă sensibilitate: fotografia cu soţia şi copiii, plus o Biblie. Când vorbeşte despre responsabilitatea civică a orădenilor, nu ezită să-l citeze pe Kant, şi ar vrea ca fiecare om să înţeleagă că doar implicându-se în viaţa comunităţii, respectând regulile şi sesizarea încălcării lor, Oradea va fi un oraş mai frumos şi mai curat.

Misiune... fermă

- Aţi fost detaşat la conducerea Poliţiei Locale de la Serviciul Permise şi Înmatriculări. Ce v-a recomandat pentru această funcţie?

- Ar trebui să-l întrebaţi pe domnul primar. Am colaborat foarte bine cu dânsul când era prefect. Probabil a fost mulţumit.

- Ce misiune aveţi la comanda Poliţiei Locale?

- Datoria mea este să eficientizez activitatea, să asigur o mai bună pregătire profesională a colegilor, să îmbunătăţesc colaborarea cu Poliţia Municipală şi să asigurăm o viaţă mai bună cetăţenilor.

- Care instituţie vi se potriveşte mai mult şi ce se va întâmpla în primăvară, când vă expiră detaşarea?

- Trebuie să mă adaptez oriunde şi să-mi fac datoria, pentru asta sunt plătit. Detaşarea se întinde pe o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă şase luni. Probabil se va prelungi, pentru că nu pot să rezolv lucrurile în jumătate de an.

Gata cu relaxarea!

- Aveţi reputaţia că sunteţi la fel de sobru şi de disciplinat ca primarul Ilie Bolojan. De unde vine această percepţie?

- Cred că aşa e normal: să-ţi faci datoria şi să-ţi vezi de treabă. Trebuie să-ţi atingi scopul pentru care exerciţi o funcţie. Dacă nu se vede nimic în urma ta înseamnă că ai stat degeaba pe o funcţie publică.

- Ce probleme aţi depistat în funcţionarea Poliţiei Locale?

- Am găsit lucruri bune, dar era nevoie de o comandă ceva mai fermă. Am sesizat o relaxare a poliţiştilor locali, ceva de genul "merge şi aşa", iar eu nu sunt de acord cu asta. Colaborarea cu Poliţia Municipală era deficitară, iar funcţionarea Poliţiei Locale nu e posibilă decât prin cooperarea cu celelalte forţe poliţieneşti. Drept urmare, am instituit deja patrule mixte. O altă carenţă este faptul că colegii mei au avut competenţe stricte pe domeniul lor, or eu nu pot să accept ca un poliţist de la Mediu să treacă pe lângă un cerşetor fără să-l întrebe ce caută acolo.

- Care sunt principalele contravenţii constatate de agenţii Poliţiei Locale şi pentru ce abateri se dau cele mai multe sancţiuni?

- Prioritatea zero acum este pe mediu. Avem gunoaie menajere şi moloz în multe locuri, terenuri neîngrijite, spaţii verzi necurăţate, iar Primăria trebuie să plătească RER să transporte aceste gunoaie. Nu putem accepta ca oraşul să fie un coş de gunoi. Avem sesizări şi în legătură cu proprietarii de câini care nu curăţă după patrupede în parcuri, iar după ce-i amendăm vin plângând la noi, dar degeaba. Prietenii noştri sunt doar cetăţenii care respectă legea şi regulile de convieţuire socială. Kant spunea că libertatea este a face orice fără să lezezi libertatea altuia, şi trebuie să ne gândim la asta mai mult. Dacă fiecare respectă regulile, va fi mai bine în oraş. Nici noi, nici Poliţia Municipală, nu avem forţe suficiente ca să acoperim un teritoriu aşa de mare, aşa că îmi doresc să fim sesizaţi de cetăţeni despre orice neregulă. Doar aşa putem interveni eficient şi să-i sancţionăm pe cei care nu-şi văd de treabă.

Pândă prin parcuri

- Ce soluţii există faţă de autorii actelor de vandalism? Cum îi puteţi depista şi cum puteţi preveni fenomenul?

- Prima măsură luată a fost să instituim în fiecare parc patrule de noapte, reuşind în câteva cazuri să prindem vinovaţii. În general, depistarea acestor vandali e dificilă, pentru că necesită ore îndelungate de pândă.

- În anii trecuţi Poliţia Locală a derulat mai multe acţiuni pentru identificarea celor care nu au contracte de salubritate, iar reprezentanţii RER spun că nici acum nu toţi plătesc pentru gunoiul pe care îl produc. Ce e de făcut?

- Continuăm acţiunile, întrucât tocmai cei care nu au contracte sunt cei care aruncă gunoaiele peste tot. RER ne comunică periodic liste cu persoanele care nu şi-au prelungit ori şi-au reziliat contractele şi noi verificăm. Facem controale şi în zonele unde avem probleme cu gunoaiele abandonate. Când identificăm orădeni fără contract, îi somăm, iar dacă nu se conformează îi sancţionăm. Nu există altă cale.

- Ce priorităţi aveţi în 2013?

- Să îmbunătăţim activitatea şi când îmi închei mandatul lucrurile să meargă mai bine. Dacă cetăţenii simt că e mai bine, iar colegii acţionează mai intens şi sunt mai operativi, înseamnă că am făcut ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
Doctorate si altele
Dacă nu are doctorat nu e bun la cules de mucuri de țigări pe Corso, poate îl ajuta dottore de la ipejebihor...zis hemoroidul.
Postat 21 Ianuarie 2013, 16:55 de Un oradean
Curatenie zici ?! Uite, ai ,,front ' de lucru! !
Pe bulevardul Dacia din Oradea, la nr. 24B, bl. B61, exista la baza blocului o retragere care creaza sub ea un spaţiu relativ protejat, un adevarat ”magnet” pentru feluriţi boschetari, care işi fac culcuş în acel loc, unde găsesc o anumita protecţie faţă de intemperii. Recent, s-a instalat unul care a creat un adevarat cuib de infecţie şi gunoaie, fără precedent. Are şi un câine care îl insoţeşte mereu, contribuind la mizeria generală. Terenul din jurul blocului e plin de gunoaie şi zonele de la marginea blocului sunt pline de excremente. Am încercat sa curăţ locul plătind, din banii mei gunoierii, iar reacţia boschetarului a fost aceea de a îşi face nevoile la uşa din spate a blocului, unde e accesul spre parcare, curăţarea acestora rămânând în seama locatarilor. A repetat acest lucru de patru ori. Recent, a început să dezumfle roţile maşinilor!! Un vecin a făcut o sesizare la poliţia locala, răspunsul fiind acela că „problema se va rezolva”. Cum s-a rezolvat, ţine de stilul poliţiei locale… adică INDIFERENŢĂ ŞI IGNORANŢĂ TOTALĂ!! Locatarii blocului sunt convinşi de faptul că nu se pot aştepta la nicio protecţie din partea autoritaţilor sau a firmelor de salubrizare. Nu le rămâne decât sa lase acestă mizerie şi această sfidare rudimentară să se menţină şi să se perpetueze. Trăim în România!!
Postat 21 Ianuarie 2013, 14:02 de platitor de taxe
pilele?
dar atunci unde se angajau toti sefuletii si toate neamurile si pilele \"nu stiu cui\" pe salarii babane si munca zero, la frecat menta toata ziua pe banii nostri?
Postat 20 Ianuarie 2013, 22:00 de @gabi
???
politia locala, nu trebuia sa existe...clar?! din randul politistilor din i.j.p. se recrutau agenti care in fisa postului se stabilea exact ce au de facut...si bineinteles ca din politistii disponibilizati, din m.a.i. care sunt cu scoli militare se putea forma acest departament in cadrul i.j.p.bihor. la fel daca e nevoie si in politia care raspunde de protectia animalelor....
Postat 20 Ianuarie 2013, 20:01 de gabi
p
cum poti sa conduceti acesti asa zisi politisti ,care nu au scoala,nau nimic vai de ei,cum sa faci treaba cu ei.Trimitetii la scoala si dupa ai cereti de la ei ceve.sunt politisti care au 10-15ani vechime si au fost disponibilizati ,care au facut scoala ,si au experienta ,DE CE NU ANGAJATI DIN ACEEA ,NU ACEI ANALFABETI care sunt acuma si acele pitipoance care sunt la intrarea in primarie ,pilele cuiva de acolo...........
Postat 20 Ianuarie 2013, 17:11 de ,
Părere
Un oportunist, acum e la locul lui. Dacă se cacateaza vreun catel pe strada sunati nea comisar Laza...
Postat 20 Ianuarie 2013, 16:04 de Varadensis
articol
Politia locala e o structura necesara in zilele noastre intr un oras care se doreste cat de cat civilizat, altfel nesimtitii - incepand de la cei care parcheaza unde au ei chef chiar blocand circulatia mijloacelor de transport in comun, tineret mandria tarii care devasteaza spatiile de recreere, face galagie noaptea deranjand cetatenii care merg la lucru sa si plateasca impozitele si taxele, constructii ilegale, si mai cate altele...-ne ar napadi ca buruienile. De cate ori am fost deranjati de asemenea persoane problema a fost rezolvata in scurt timp de catre angajatii politiei locale. Poate nu sunt ei cei mai buni politisti dar fara acestia orasul ar fi cu siguranta mai putin civilizat.
Postat 20 Ianuarie 2013, 15:52 de Bibi
masina
Omul foloseste masina de serviciu in interes personal
Postat 20 Ianuarie 2013, 15:13 de Arci
politisti de gradinita
politia locala, nici militieni nici politisti, nici cai nici magari, niste spaguitori in plus platiti mult prea bine din banii nostri... Apropo nu va mai plingeti de mila militienilor, vai doamne ce grea ar fi lumea fara voi, inca de la infiintarea institutiei asteptam minunea, sa ne aratati un militian care nu e corupt... Unu singur.... Puteti face asta? NICIODATA...
Postat 20 Ianuarie 2013, 14:46 de garcea
Militia de ieri , politia de azi !
Daca nu stiati ! va spun eu ca in militia excomunista dar si in actuala ( politia ), biblia era folosita la bataia militieneasca la fel ca si covorul , pulanul si alte obiecte ex si actuale metode de corectie practicate la intuneric de catre militieni de azi .
Postat 20 Ianuarie 2013, 11:36 de alexandru
life
Sa pastrati in conditiile actuale curatenia in oras? Vai de capul nostru...
Postat 20 Ianuarie 2013, 09:29 de life
@ Irina Iacob
,,La scoala se face pregatire, la serviciu se munceste. " Geniala observatie !
Postat 20 Ianuarie 2013, 09:19 de pinonel
civilizatie
Pana sa apara politia locala in acest oras era debandada cu masinile,pe care le gaseai parcate pe te miri unde.Erau construite garaje peste tot, gunoaiele erau pe mijlocul drumului,in parcuri gaseai cu greu o banca intreaga,sau un cos de gunoi,cersetori la toate intersectiile mari,dar aveam politie nationala.Desi nu sunt intru totul de acord cu infiintarea acestei politii,se pare ca totusi,sunt foarte utili pentru oras. Pentru cei care au fost sanctionati intr-un fel sau altul si acum fac pe istetii,nici o politie din lume nu ii va putea multumi.Domnilor,veniti cu idei concrete pentru a creste eficienta acestor politii, daca tot le avem,si nu mai aruncati cu noroi pe uniforma de politist.Ganditi-va ca cineva,noaptea,va da gratuit niste suturi in fund.Ce faceti? sunati la RER?
Postat 20 Ianuarie 2013, 09:06 de www
ŢINE
DOMNULE COMISAR, POZA CU FAMILIA ŞI BIBLIA LA PIEPT, CĂ AŞA ERA ŞI PE FRONT, ŞI LA LUPTĂ, DOM'LE, CĂ INFRACTORII NU DOARME !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŞI, CARE(U)FULL, AI VREA TU SĂ SE FRIGĂ! NU SE FRIGE NIMENI AŞA UŞOR!!!!!
Postat 20 Ianuarie 2013, 07:02 de ADINA
te-ai fript cu astia, Sandule
Sandule, te stiam un om inteligent, cum naiba nu ti-ai dat seama ca acest "articol" este doar o incercare mascata de apropiere din partea santajistilor de la Bhoreanul ? Uita-te la comentarii, sa vezi ce mult "bine" ti-a facut "interviul" asta :D Chiar asa orb sa fii incat sa nu vezi ca asa ii fac pe toti dependenti de fituica numita pompos "ziar" ? O s-ajungi in curand sa faci ce-ti spun ei, sa le dai bani pe diverse "proiecte" sau alte bazaconii. Pune dreaq pulanul pe ei, mai bine, ca dac-ar fi fost batuti la timp n-ajungeau derbedei in viata !
Postat 20 Ianuarie 2013, 00:30 de care(u)full
CHIAR ASA,
CE AU ĂŞTIA, FRATE, CU BIBLIA? CHIAR ŢIN POST ŞI NU ÎNJURĂ ŞI NU-S INVIDIOŞI ŞI NU HULESC ŞI NU FAC SEX DECÂT CÂND E VOIE, ŞI ... ŞI MULTE ALTELE ... SAU TIND SPRE ACELE VALORI ? DE CÂND LEGEA E BIBLIA? ŞI UN ATEU POATE FI CORECT ŞI APLICA LEGEA!!!!!!!!!!! ÎS DEPLASAŢI !!!!!!!!! SĂ VEDEM CE MARE BRÂNZA FACE ŞI ĂSTA!!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2013, 23:27 de ADINA
> ?
Biblia ??? Da ce sa faca cu ea ? Mai bine un abecedar, 3/4 din slugile ce-l slujesc nu am decat clasa 1-a. Niste retardati inculti care au o putere dictatoriala in mana. I-as desfiinta , bani aruncati aiurea.
Postat 19 Ianuarie 2013, 22:56 de gogu
viitor de aur
Un ofiter de politie de cariera,absolvent al Academiei de Politie Baneasa,nu ar fi acceptat ptr.tot binele din lume,nici macar ptr.promisiunea de a fi numit ministru de interne,intr-un viitor cabinet Bolojan,umilinta de a se lasa tarat in o astfel de numire/detasare.clara cu tenta politica.Nu va reusi sa ridice standardele PL la nivelul politiei nationale.ptr ca locul,rolul si misiunile precizate de legile de functionare sunt diferite.dar in schimb,cu siguranta contribuie la stirbirea autoritatii instittutionale a politiei nationale.deja suficient de sifonata.Asta se intampla cand i se permite politicului.cu complicitatea unor oameni de bine din interior.sa se implice in institutiile de baza ale statului.De la Caragiale incoace,Pristanda planteaza steaguri...2 la primarie,2 la prefectura...,indiferent de carmuielile politice,In conditiile astea baieti.e posibil sa ramaneti fara steaguri si sa faceti cozi pe la portile celor care vi le fura.
Postat 19 Ianuarie 2013, 22:19 de Pristanda
Kant
Auzi, sa-l citeze pe Kant!!!!Ha ha ha!!!! Ce sa spun, se vede pe fata lui ca nici nu stie cine e Kant.Face pe desteptu. Lasa-ne domnule Laza ca nu ne impresionezi . Stim ca ai fost promovat la Politia locala asa cum ai fost.Nu mai filozofa ca te faci de ras. O responsabilizare a cetatenilor se face altfel nu asa cum faceti voi.La voi regula e amenda, doar atat.R Referitor la "o mai bună pregătire profesională a colegilor".....trebuia sa-i luati gata pregatiti si nu sa stati sa-i pregatiti.La scoala se face pregatire, la serviciu se munceste.
Postat 19 Ianuarie 2013, 20:58 de Irina Iacob
Rusine
Nepotisme,mizerii.Atata tot.Incompetenta la greu. Acesti politisti locali au nevoie sa invete sa scrie si sa vorbeasca corect, pe urma au nevoie sa invete reguli de politete, morala, etc.Sef incompetent, subalterni pe masura.
Postat 19 Ianuarie 2013, 20:20 de Valeria
vai samar
vai samar si de pl locala , stie sa ieie bani pe parcari si ridicari , si de seful politiei , il tine primarul ,,,,
Postat 19 Ianuarie 2013, 17:05 de singur
Atentie cu filosofia,pe scari!
Daca Alfred North Whitehead afirma ca \"toata filosofia occidentala nu-i altceva decat simple note de subsol la cele scrise de Platon\",inseamna ca zisele/scrisele lui Kant sunt firimituri de asteriscuri...Anticii,inclusiv Platon,isi bazau filosofia pe trei \"picioare\": Adevarul,Frumosul,Binele. E frumos ceea ce zice Alexandru Laza.Chiar zice bine.Doar ca-s omise cateva adevaruri,ceea ce cam rastoarna olitzele...Mentalitatile-s marea pacoste,ceea ce denota grave tare educationale.Acolo-s cauzele,dar intervievatul vorbeste despre efecte.Mai la vale: se gasesc-pe ici,pe colo,simptome ale non-educatiei-de unde si \"tratamentul\" simptomatic.Exista vreo jena in a se stabili diagnosticul corect? O fi lipsa de talent (ca sa nu zic competenta!),nepasare sau defecte de perceptie? Despre \"disciplina si autoritate\" zicea si Roosevelt cand afirma ca \"faci treaba buna cu vorba blanda si ciomagu-n mana\"-dar directorul vede doar o parte din arsenalul persuasivitatii...Ceea ce denota ca rationamentul-facut public!-scartaie.Nici la Ilie Bolojan nu-i silentios...E cu riscuri de poluare fonica.
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:54 de gyorgy tozser
Gunoiul din oras
De ce nu verificati contractele de salubritate ale celor de pe Gheorghe Doja? Acolo se pare ca locuiesc doar cate 1-2 persoane in vila, ca e greu sa platesti 7 lei pe luna pentru fiecare membru al familiei. Luati baza de date si suprapuneti-o cu lista de abonati ai RER si o sa vedeti ca barosanii cu vile fura mai mult la taxa de salubritate decat cei mai saraci de la bloc.
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:47 de Koob
?!
Directorul Poliţiei Locale, Alexandru Laza: "Prioritatea este păstrarea curăţeniei oraşului" Ok. du-te, baiatule si angajeaza-te la rer, nu-i rusine sa dai cu matura, rusine e sa furi ! Daca te mai mentine seful pe functie ( ai sanse, e un bou !) si daca-ti mai permite sa mai dai vreun interviu, raspunsul standard este : ,, prioritatea noastra este siguranta cetateanului !" Daca n-ai stiut e timpul sa afli ca noi, cetatenii, iti platim tie si celorlalti asa-zisi ,,politisti locali" salariul, norma de hrana, primele, sporurile, stimulatiile, hainele (altfel la cat esti de destept ai umbla in kurul gol) si ce dracu' mai primesti !
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:26 de gunoierul
Reclama cu P
Stimata redacție, este evident dar scarbos caracterul pupincuristlaudatio al acestui articol penibil. Fac, vorba lui Kant, ca asta o fi zis sigur, o întrebare intelectualului purtător de grade si cashcheta, unde locuiesti mai frate, ca tare te mai arde de noi, Oradenii? Aaaaa, deci musiu gradatu nu este oradean, e un alt smecheras care s-a invartit pe funcții de sefut, paralel cu munca reala de polițist. Si încă ceva, simtul umorului este apanajul celor inteligenti, dar nea gradu nu zambeste cica, pai exista o explicație, vorba lu Garcea Immanuel, a fost rutierist, cuibul de idioti al Poliției.
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:23 de Oradean
taxi
cand o sa faceti ordine si la taxiurile care stau la " ciupeala" si blocheaza tot Alecsandriul sau 1 dec in weechend cat si pe liniile de tramvai?
Postat 19 Ianuarie 2013, 15:31 de taxi
Pt. Adriana si Alexandru
Sa zicem totusi dragii mei ca intr-o forma apropiata exprimarii politistului Alexandru s-a pronuntat H.Lacordatre in Pensees. Cu Kant va zic io ca-i altceva ........
Postat 19 Ianuarie 2013, 15:11 de suparatu
rusine bihoreanul ptr reclama nemeritata c o face!!!
''O altă carenţă este faptul că colegii mei au avut competenţe stricte pe domeniul lor, or eu nu pot să accept ca un poliţist de la Mediu să treacă pe lângă un cerşetor fără să-l întrebe ce caută acolo.'' din aceasta fraza eu ca oradean platitor d taxe si impozite am realizat ca la politia locala o institutie total inutila avem si un conducator la fel d inutil si inapt.el ne arata ca prioritatea principala a celor d la politia locala trebuie sa fie sarmanii cersetori nu cei care spre exemplu au taiat un copac fara aprobari sau cei care lasa molozul din constructii p malul crisului dupa baraj in iosia, principala prioritatea a celor d la locala vor fi ca deobicei oamenii sarmani si lipsiti d aparare,oamenii care nu au frati unchi matusi vecini pe la politie ca sa-i scape d belele.rusine noua romanilor care ne complacem in gunoiul care ni-l ofera cei pe care-i algem din 4 in 4 ani,rusine ca stam cu capetele plecate si asteptam ca sabia sa nu le taie rusine ca nu intreprindem nici o actiune intradevar comunitara
Postat 19 Ianuarie 2013, 14:50 de florin tugulea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON