URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2010, 13:27

Directorul Muzeului demontează acuzele lui Ţîrle

Miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, chema ziariştii într-o conferinţă de presă pe teren, pentru a prezenta stadiul lucrărilor la acoperişul clădirii care ar trebui să adăpostească Muzeul Ţării Crişurilor, din luna septembrie a acestui an. Şeful judeţului a arătat că, în ciuda faptului că au trecut doar 3 ani de la finalizarea lucrărilor, există infiltraţii în pereţi şi chiar riscul de prăbuşire a unor părţi din clădire.

Ţîrle a cerut public demisia directorului Aurel Chiriac, pe care l-a acuzat că, în calitate de manager, nu a urmărit şantierul şi nu a semnat încă recepţia pentru lucrările la noul Muzeu, a gestionat prost banul public şi nu a verificat lucrările făcute de mântuială de firma CIAC, deţinută de vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ioan Mintaş.

Deşi la momentul lansării acuzaţiilor directorul Chiriac nu a dorit să facă precizări, motivându-şi refuzul prin aceea că doreşte să vadă întâi ce îi impută Ţîrle, conducătorul Muzeului a transmis o scrisoare deschisă redacţiei BIHOREANUL, în care demontează toate faptele ce i se impun, arătând că reprezentanţii CJ ştiau foarte bine calitatea lucrărilor dar nu au obiectat la acestea.

Pentru început, acesta precizează că, în ce priveşte acoperişul clădirii, în proiectul întocmit în 2006 exista o sumă pentru reparaţii „care atunci putea rezolva probleme urgente de protecţie a clădirii fostei Garnizoanei, ce se afla în stare deplorabilă" şi arată că „de-a lungul derulării lucrărilor, acestea au fost urmărite de un diriginte de şantier angajat special pentru această lucrare".

Chiriac mai spune că la finalul lucrărilor la acoperiş, în decembrie 2006, a fost întocmit un proces verbal de recepţie a lucrărilor, „de către o comisie formată din reprezentanţi ai Muzeului, Direcţiei tehnice a Consiliului Judeţean Bihor, pe care l-au semnat şi dirigintele de şantier, reprezentantul proiectantului şi al firmei CIAC, în care nu există consemnată vreo obiecţie".

„Am considerat necesar ca recepţia finală la acoperişul noului muzeu să se realizeze după începerea lucrărilor de reparaţii la clădirea noului sediu, cu atât mai mult cu cât erau de făcut, în noua etapă, intervenţii ce veneau în completarea celor executate în faza de reparaţii a acoperişului", spune Chiriac, care nu pierde ocazia de a arăta că întârzierea atribuirii amenajării noului sediu firmei Selina, de către Ţîrle, a provocat o pagubă însemnată.

Validarea rezultatului licitaţiei pentru renovarea integrală a noului sediu s-a creat cu o întârziere de peste şapte luni (iunie-decembrie 2008), iar astfel CJ a fost nevoit să plătească 44.000 de euro în plus chirie către Episcopia romano-catolică, ce deţine Palatul Baroc şi unde e în prezent Muzeul, dezvăluie directorul.

„În ceea ce priveşte viciile ascunse ce au ieşit şi mai pot ieşi la iveală, rezultate în urma infiltraţiilor de apă într-o durată mai lungă de timp, contractul încheiat cu firma CIAC prevede un interval de 10 ani în care ele trebuie remediate de către executantul lucrării", mai declară Chiriac.

Managerul mai face referire şi la o altă acuză adusă de preşedintele CJ, cum că ar fi dat la schimb 1,5 hectare de pământ din centrul Băilor 1 Mai cu o suprafaţă mult mai ieftină în exravilan. Acesta argumentează că "târgul" a fost de fapt unul bun, pentru că astfel, judeţul, care nu avusese niciun teren înainte în staţiune, a primit, graţie acestei iniţiative private, 9 hectare de pământ, pentru realizarea Ecomuzeului Ţării Crişurilor. „Cele peste 9 ha de pământ au trecut în patrimoniul judeţului exclusiv datorită nouă şi firmei Visan SRL (director Liviu Luca), care a venit în sprijinul iniţiativei noastre", spune Aurel Chiriac.

Citeşte pe această temă şi articolul: Radu Ţîrle a cerut demisia lui Chiriac în pod

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON