URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2011, 15:48

Directorul de producţie al RER: "Dacă orădenii nu sunt mulţumiţi, nu avem nicio realizare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Ecologic Service, se află într-un continuu proces de tehnologizare, despre care directorul de producţie al societăţii, Ionel Ban, spune că duce la o creştere vizibilă a randamentului şi a calităţii serviciilor prestate.

Pe de altă parte, compania lucrează la îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, care în Oradea mai are câteva hopuri de trecut. Pentru asta, e nevoie însă şi de colaborarea orădenilor, pentru că scopul RER coincide cu al cetăţenilor: de a face oraşul mai frumos, mai curat, mai verde...

GPS-ul asigură seriozitatea

- De anul trecut, RER a demarat un proces amplu de tehnologizare. Pentru care operaţiuni a fost înlocuită munca manuală cu cea automatizată?

- La măturat, unde e cel mai mare volum de activitate, avem măturătoare mecanice. S-a redus numărul de personal necesar, mai ales în parcuri. S-au înlocuit şi coasele cu fir cu tractoraşe care tund şi aspiră gazonul. Randamentul este clar mai bun.

- Ce dotări are firma în prezent, ce a achiziţionat din 2008 încoace?

- În 2010 şi anul acesta am achiziţionat în leasing opt autocompactoare noi, de 16, 18 şi 23 de metri cubi. Am mai cumpărat măturători mecanice şi am adus un utilaj pentru spălarea recipientelor.

- Aţi dotat maşinile de colectare cu aparatură GPS. A meritat investiţia?

- Nu doar maşinile de colectare, ci toate utilajele noastre sunt echipate cu astfel de aparate, din două motive. Unul e de a urmări dacă şoferii respectă zona de acoperire şi cât de serioşi sunt. În al doilea rând, în cazul unor reclamaţii, putem da un răspuns fondat, nu unul gratuit. Investiţia a meritat: s-au făcut economii de carburant, iar calitatea muncii prestate a crescut.

Se cere front comun

- Care sunt problemele RER în relaţia cu orădenii? Dar cu municipalitatea?

- Aş porni de la problemele pe care le facem noi orădenilor. Lucrăm cu oameni dintr-o anumită categorie socială, care lasă loc de nemulţumire. De pildă, se fac că au uitat să golească o pubelă... Dar lucrăm la îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Cât despre problemele în relaţia cu orădenii, cele mai multe vizează sistemul de colectare duală. Unii orădeni care locuiesc la case nu respectă zilele de colectare, iar cei de la blocuri nu colectează reciclabilele. Cert este că, pentru reuşita sistemului, trebuie ca noi, Primăria şi orădenii să facem front comun. Relaţia cu municipalitatea e foarte bună. Noi încercăm să fim prompţi, iar când apar probleme care ne depăşesc, precum vandalismul, am găsit întotdeauna deschidere pentru rezolvarea lor.

- Care este soluţia pentru depozitele clandestine de deşeuri, care apar aproape la orice colţ de stradă?

- Soluţia e pândirea locurilor cu probleme. Cei prinşi trebuie amendaţi, căci cu vorba bună nu înţelege nimeni.

- Mai sunt operatori "piraţi" de salubritate în Oradea?

- Da, din nefericire mai prestează, şi încă cu pretenţii că au drepturi depline. Abordează clienţii persoane juridice, cu volum mare de deşeuri. Tot colaborarea cu autorităţile e soluţia, pentru că RER nu poate să controleze sau să aplice sancţiuni.

- Dar gospodării care nu au contracte cu RER?

- Nu prea, persoanele fizice s-au disciplinat şi au încheiat contracte. Singura problemă nerezolvată e la numărul de persoane. Media, conform contractelor, este de două persoane într-o locuinţă.

- Cum se desfăşoară colectarea selectivă? Ce obligaţii are oraşul din acest punct de vedere?

- Serviciul de colectare a reciclabilelor se adresează către trei segmente ale populaţiei. Sunt asociaţiile de proprietari, care au o ridicare pe săptămână, miercurea. A doua categorie e cea a orădenilor care locuiesc la case şi unde colectarea se face din două în două săptămâni, lunea pentru cei care au marţea colectarea la deşeuri menajere, respectiv vinerea pentru cei care au această colectare joia, iar a treia categorie sunt instituţiile publice şi agenţii economici. Directivele europene impun reducerea cu 15% a cantităţii de deşeuri depuse la halda ecologică. În caz contrar se pot aplica, la nivel de Consiliu Local, sancţiuni pe tona de depăşiri. Dacă se va ajunge aici, cu toţii vom plăti.

Primăria alege copacii

- E adevărat că în oraş se taie şi copaci sănătoşi, după cum acuză unii ecologişti?

- E important de ştiut că Primăria ia deciziile legate de arbori. Noi ne deplasăm cu reprezentantul Primăriei, care indică crengile de tăiat sau dacă trebuie doborât copacul.

- Care e relaţia RER cu alte firme care îngrijesc spaţiile verzi? Colaboraţi sau sunteţi competitori?

- Competitori am fost când ne-am prezentat la licitaţie. După semnarea contractelor, am devenit colaboratori. Ne ajutăm reciproc, pentru că cetăţenii nu separă sectorul RER de al altei firmei.

- Care e cea mai mare realizare a RER în Oradea?

- Mulţumirea clienţilor. Dacă mai mulţi orădeni, comparativ cu perioada de dinainte de câştigarea licitaţiei pentru serviciul de salubritate al oraşului, spun că aspectul parcurilor, al spaţiilor verzi şi al străzilor s-a îmbunătăţit, e bine. Dacă cetăţeanul nu e mulţumit, nu ne putem lăuda cu nicio realizare.

- Planuri de viitor?

- Să eliminăm cât mai mult din activităţile prestate manual şi să menţinem încrederea câştigată până în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
noaptea
daca masinile care trec seara - noaptea prin piata creanga , simuland "spalarea " ar folosi si apa ar fi si strada spalata . Asa doar ridica praful care .....il regasim pe tot ce avem in casa .
Postat 17 Iulie 2011, 19:18 de un oradean
peste toate se mai poate
mai exista un aspect neplacut, anume mijloacele de transport,sunt murdare,o sa ziceti ca e normal fiindca se ocupa cu transportul gunoiului menajer,dar nu cred ca transporta cu caroseria care e murdara de parca pe ea ar transporta..cred ca se poate spala si masinutele astea..nu de alta daca de miros nu se poate scapa macar ca aspect si curatenie..in rest toate bune..niciodat nu o sa fie perfect..dar pe parcurs..se poate evolua..
Postat 17 Iulie 2011, 17:11 de eucumine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON