URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
26 Iunie 2017, 21:55

Din rău în mai rău: Klaus Iohannis a acceptat numirea PSD-istului Mihai Tudose în funcţia de premier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, a fost nominalizat luni seara de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de şef al Executivului, după consultările cu partidele parlamentare.

”PSD şi ALDE susţin că au în continuare are majoritate în Parlament. Formaţiunile s-au prezentat împreună şi au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziţie nu au avut propuneri concrete şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică. Pe de altă parte, această criză dăunează grav economiei româneşti, imaginii în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată repede. Trebuie să avem un nou guvern, care începe să rezolve problemele rămase nerezolvate, problemele apărute din cauza aceste crize”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat luni, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

PSD a decis luni dimineaţă, cu majoritate de voturi, ca fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose din Guvernul Grindeanu, să fie propus ca premier din partea coaliţiei de guvernare. ALDE a agreat propunerea. 

PNL nu se bagă

PNL a anunţat că va merge fără propunere de premier la discuţiile cu Klaus Iohannis. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute.

”Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă. Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi de cetăţeni români şi, de asemenea, când ai capacitatea de a obţine sprijinul parlamentar din partea unei majorităţi certe, stabile şi coerente”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Şeful liberalilor i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că PNL este totuşi pregătit să intre la guvernare. Orban a spus însă că PNL exclude orice discuţie cu PSD, iar parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva unui executiv din care fac parte social-democraţii.

”Partidul Naţional Liberal, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuţie care să privească formarea unei majorităţi şi, de asemenea, am hotărât că vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el”, a mai spus Orban.

Delegaţia liberală este condusă de preşedintele PNL Ludovic Orban, care este însoţit de vicepreşedinţii Raluca Turcan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu şi Ilie Bolojan.

UDMR susţine majoritatea

UDMR nu a prezentat preşedintelui nicio propunere de premier şi a anunţat că ia în calcul continuarea colaborării parlamentare cu PSD-ALDE. De asemenea, Kelemen Hunor a declarat că nu exclude varianta susţinerii guvernului la votul de învestitură.

"La votul de săptămâna trecută pe moţiunea de cenzură am văzut cu toţii că există majoritate. Este adevărat că o majoritate mai subţire decât acum o jumătate de an, dar există o majoritate şi principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în continuare, majoritatea trebuie să aibă posibilitatea şi are dreptul de a propune un guvern şi de a asigura un sprijin parlamentar şi de a guverna", a declarat Kelemen Hunor după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat luni, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că ”UDMR nu a negociat autonomie pe criterii etnice” şi că în timp ce şeful statului făcea declaraţii la Berlin, în România s-a produs o ”isterie anti-maghiară”.

Traian Băsescu a declarat că PMP i-a propus preşedintelui o altă variantă de premier, şi anume Siegfried Mureşan. ”Este purtător de cuvânt al Partidului Popular European, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova.Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron. Dar şi generaţia Trudeau, din Canada, unde Trudeau Junior este noul premier al Canadei”, a declarat Băsescu, după consultări.

Băsescu are o propunere

Băsescu a spus că propunerea PMP nu corespunde ”portretului robot al lui Dragnea”, dar nici al preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că Mureşan este un politician tânăr, de succes şi cu experienţă în utilizarea banilor europeni.

Băsescu a prezentat şi calculele realizate de PMP care conduc la ideea formării unei alte majorităţi parlamentare. PMP se bazează, în primul rând, pe votul parlamentarilor din cele trei formaţiuni care sunt parte a Partidului Popular European, dar şi pe o parte dintre aleşii PSD şi ALDE, care sunt nemulţumiţi de propunerea votată în CExN.

20 de ani în urmă

Nominalizarea PSD-ALDE, în persoana lui Mihai Tudose, pentru funcţia de premier 'împinge România cu douăzeci de ani în spate", au declarat luni reprezentanţii USR.

Ei şi-au exprimat speranţa că preşedintele va nominaliza un premier capabil să asigure o majoritate parlamentară şi s-au declarat împotriva instalării unui alt guvern PSD-ALDE.

Reprezentanţii USR au mai spus că au avut "discuţii informale" cu lideri ai PNL şi UDMR, dar că "nu există nicio concluzie".

Realitate dublă

După ce l-a anunțat oficial pe Mihai Tudose drept propunerea de premier aprobată de conducerea PSD, Lia Olguța Vasilescu a declarat că actualul ministru al Economiei și-ar fi îndeplinit toate obiectivele în evaluarea făcută de partid și că fostul premier, Sorin Grindeanu, s-ar face vinovat de întârzirea înregistrată în crearea Fondului Suveran de Investiții. În realitate, însă, evaluarea pe care Darius Vâlcov a făcut-o membrilor Guvernului PSD-ALDE, arată că fostul ministru al Economiei are 0 (zero) măsuri îndeplinite, 2 măsuri realizate parțial și 17 măsuri neîndeplinite.

Confruntat cu apropierea de SRI a nominalizatului, președintele PSD Liviu Dragnea a spus că nu a simțit că Tudose ar avea dublă comandă, așa cum s-a speculat. Nici suspiciunile de plagiat care au planat asupra ministrului nu sunt o problemă pentru Dragnea. El a amintit că Tudose a făcut cerere pentru retragerea doctoratului, pentru că „nu și-a luat acel doctorat pentru a obține venituri mai mari”. „Nu sunt specialist în doctorate, dar îmi aduc aminte că și Victor Ponta a fost acuzat de plagiat și a fost un premier bun”, a conchis Dragnea.

Vezi cine e propunerea aprobată de Iohannis aici: Propunerea PSD - ALDE pentru funcția de premier: deputatul Mihai Tudose

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bestiala numire
Chiar asa : de ce a fost schimbat Grindeanu ? Nu a fost de acord cu pragul de 200.000 ? A numit acum un specimen prim ministru care probabil are o mare calitate : lingau.Intr-o zi cu 40 de grade Celsius in iulie cu lumea molesita va aparea si in monitorul oficial legea(legile) care sa albeasca cazierul lui Dragnea....Iar Olguta va distrage atentia cu iesirile ei cand va anunta procentele cu care cresc salariile : 25%,50%,75%,100%,130%....a sa ma stropesc putin cu apa....
Postat 27 Iunie 2017, 08:49 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON