URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2012, 11:05

Din ogradă la oraş! Orădenii îşi vor putea face "abonamente" la legume produse de agricultori locali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii pot cumpăra de acum roşii cu gust de roşii, nu de burete, şi ardei care miros a crud, nu a chimicale, fără să plătească preţul exorbitant al produselor "bio". Şi asta sprijinind în acelaşi timp agricultura locală!

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) au prezentat luni seară la Oradea modelul comerţului fără intermediar cu legume şi produse agricole folosit deja pe scară largă în occident, unde consumatorii s-au săturat de legumele şi fructele perfecte ca mărime şi culoare, dar lipsite de gust şi miros.

"Sistemul se bazează pe un parteneriat între micul producător agricol dedicat culturii naturale, fără chimicale, şi un grup de consumatori solidari care îşi doresc produse sănătoase şi proaspete la un preţ accesibil", a declarat Sergiu Florean, responsabil de comunicare în candrul Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), fondatorul ASAT.

Legume pe abonament

Parteneriatul dintre ţărani şi orăşeni se bazează pe încredere şi funcţionează după sistemul unui abonament. În iarnă, partenerii hotărăsc de comun acord asupra produselor agricole pe care le doresc, după care plătesc un avans din care fermierul îşi acoperă cheltuielile cu înfiinţarea culturii. Diferenţa până la costul total al producţiei, inclusiv munca fermierului, se plăteşte apoi în rate lunare de-a lungul verii, perioadă în care orăşenii îşi ridică săptămânal coşul cu legume proaspete.

În principiu, avansul pentru înfiinţarea unei culturi este undeva la 200 lei, după care "abonaţii" plătesc circa 40 lei pentru fiecare coş de legume ridicat. Conţinutul aceastuia diferă în funcţie de perioada de peste an şi bogăţia recoltei, dar, conform înţelegerii, legumele produse pe suprafaţa de teren convenită se împart în mod egal "abonaţilor".

Sistemul este reciproc avantajos. Acesta sprijină atât micul producător agricol, care scapă de problema costurilor necesare pentru înfiinţarea culturilor şi are desfacerea asigurată, cât şi consumatorul care are acces la legume proaspete cultivate natural de un producător pe care îl poate vizita acasă oricând pentru a se convinge de provenienţa legumelor.

Adoptat deja în mai multe oraşe din ţară, parteneriatul va fi introdus de anul viitor şi în Oradea. Mai multe familii orădene s-au arătat dispuse să plătească avans unui agricultor din zona Tămaşda dispus să înfiinţeze pe o suprafaţă de 50 de ari culturile pe care le vor cere "abonaţii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
contact ASAT
Date contact ASAT: http://asatromania.ro/?page_id=16 sau
Postat 19 Decembrie 2012, 08:57 de Dora
Si eu vreau
sa fiu agricultor pentru oraseni. unde trebuie sa ma inscriu si care sunt cheltuielile?
Postat 18 Decembrie 2012, 13:45 de Mihai
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON