URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2021, 17:18

Din 2022, gata cu sula în justiție II. Dosarul electronic național

Din 2022, gata cu sula în justiție II. Dosarul electronic național foto generic, crello.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam în urmă cu câteva săptămâni, una dintre priorităţile Ministerului Justiţiei este utilizarea digitalizării în folosul actului de justiţie. Ca atare, beneficiind de ceea ce s-a făcut pe plan local de către unele Curţi de Apel, s-a demarat proiectul Dosarului Electronic Naţional, care va trebui să fie utilizabil în întreaga ţară de la 1 ianuarie 2022.

Mai precis, pe baza celor patru aplicaţii locale de dosar electronic, respectiv cele dezvoltate în ultimii ani de Tribunalul Arad, Tribunalul Argeş, Curtea de Apel Cluj şi Curtea de Apel Bacău, specialiştii care le-au creat, împreună cu cei ai Ministerului Justiţiei, vor realiza o unică aplicaţie naţională, cu respectarea condiţiilor de siguranţă impuse de specificul materiei.

Ce înseamnă, concret, acest lucru? În primul rând, orice justiţiabil va putea să îşi consulte online dosarul. Pentru aceasta, se va loga cu un cod primit prin SMS şi va putea să vadă întregul conţinut. Dacă îşi va da acceptul, i se vor comunica citaţiile şi unele acte din dosar, inclusiv hotărârea judecătorească, în format electronic, cu respectarea unor standarde care să confirme remiterea efectivă a acestora.

De asemenea, în măsura în care se va loga cu acel cod primit prin SMS (altul la fiecare logare), un avocat va putea să îşi consulte toate dosarele în care este implicat.

Atât avocatul, cât şi justiţiabilul vor putea trimite toate actele de procedură prin email, evitând astfel costuri de tipărire a documentelor, precum şi taxele poştale.

Nu în ultimul rând, toate cele expuse pe scurt mai sus se vor petrece în acelaşi mod în toată ţara, asigurându-se simplitatea şi predictibilitatea organizării administrative a justiţiei.

Digitalizarea nu înseamnă, însă, că se va renunţa la procedura de astăzi. Pur şi simplu, dosarul electronic este o facilitate care va fi utilizată doar de cetăţenii care îşi doresc. Pentru toţi ceilalţi, precum şi pentru cei lipsiţi de resurse electronice specifice, actualele proceduri de comunicare a actelor rămân pe deplin aplicabile.

Cu o nuanţă, totuşi. Nu cred că se va putea reproşa ceva dacă procedura digitală va fi obligatorie pentru autorităţile statului român. Până la urmă, acestea nu cred că se pot plânge de lipsă de internet, iar obiceiurile de tip printare şi scanare ulterioară "pentru ca să se prindă ştampila" pot deveni istorie…

Articole pe aceeași temă:
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON