URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2022, 11:27

Detalii din dosarul traficanților de cocaină prinși într-o cabană din Bihor: Columbienii au fost aduși în țară cu un taxi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traficanții de droguri peste care au tăbărât duminică forțele de ordine într-o cabană izolată din județul Bihor au petrecut înainte câteva zile în Oradea, de unde au cumpărat mai multe produse și substanțe necesare extragerii cocainei care fusese anterior amestecată cu cafea măcinată, fiind însă filați la fiecare pas. Cei doi columbieni au intrat în țară într-un taxi, transmite Digi24, dezvăluind detalii din ancheta condusă de structura centrală a DIICOT.

Conform televiziunii menționate, cei doi columbieni - singurii care știau rețeta de extragere a cocainei, după cum a dezvăluit sub anonimat un ofițer din anchetă - au sosit în România din Cehia, aducând cu ei 10 pungi mari de cafea, în care fusese disimulată cocaina. 

Pe 1 iulie, la prima oră a dimineţii, cei doi români din rețea - orădeanul Emilian Dorel Silaghi (foto), în vârstă de 55 ani, zis Sisi, și Mihai Strelciuc, 47 de ani, din Fetești, dar căsătorit în Columbia - au ieșit din țară în Ungaria, prin punctul de trecere a frontierei Borș. 

În seara aceleiași zile, unul dintre ei, se pare că Strelciuc, a luat un taxi din Ungaria și i-a adus în România pe cei doi columbieni. La frontieră, informează Digi24, le-au spus polițiștilor că vin din Praga, iar românul a spus că se întoarce de la Viena. 

Celălalt român implicat, Emilian Dorel Silaghi, s-ar fi întors separat, în mașina proprie, spunându-le polițiștilor că vine din Viena. Cei patru s-ar fi reunit apoi în apartamentul lui Silaghi din Oradea. 

Digi24 mai scrie că traficanții au fost încă de la început în vizorul anchetatorilor, care i-au urmărit pas cu pas și au descoperit că aceștia au început să cumpere, de prin Oradea, diferite substanțe, unele periculoase, necesare extragerii cocainei din pachetele cu cafea. 

„E bine cunoscut faptul că în procesul de extragere al cocainei sunt utilizaţi anumiţi precursori, substanţe toxice, inflamabile, deoarece specialiştii din Antidrog în laboratoare clandestine au intervenit iniţial pentru securizarea zonei şi eliminarea oricăror pericole, deoarece aceste substanţe pot fi periculoase, în momentul în care nu sunt controlate în mod corect”, a spus un ofițer din anchetă, sub protecția anonimatului, pentru Digi24. 

Una dintre substanţe a fost trimisă special, cu trenul, din Bucureşti, şi a fost preluată din gara din Cluj Napoca, pe 9 iulie, de unul dintre cei implicaţi.

Traficanții au rămas mai multe zile în Oradea, însă în weekend s-au dus la munte, în satul Zece Hotare din comuna Șuncuiuș, închiriind o cabană izolată, după ce s-au pretins turiști.

Odată ajunși acolo, cei patru au pregătit laboratorul și au început operațiunea de extragere pe cale chimică a cocainei, fiind prinși în flagrant într-o operațiune de amploare cu procurori DIICOT, ofițeri SIAS, polițiști de la Serviciul Antidrog, jandarmi și pompieri. 

În urma percheziţiei, au fost descoperite un calup presat de 1 kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaina şi cafea cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea sigilate.

Procurorii DIICOT au transmis că valoarea de piață a mărfii este de circa 200.000 de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON