URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2021, 15:25

"Deşteaptă-te, române!". Ziua Imnului, sărbătorită în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imnul naţional al României a fost sărbătorit, joi, şi în Oradea, printr-un ceremonial militar şi religios care a avut loc în Piaţa Unirii. Intonat oficial pentru prima oară în 1848, "Deşteaptă-te române" a fost interpretat în Oradea de tânăra Bianca Diana Popa, în faţa unei audienţe restrânse.

Ziua Imnului a fost organizată de Instituţia Prefectului Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea, al Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor.

La fel ca anul trecut, spectatorii au fost într-un număr mic. Dintre oficialităţii au fost prezenţi prefectul Dumitru Ţiplea, primarul Oradiei, Florin Birta, şi vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal. 

După întâmpinarea prefectului Dumitru Ţiplea, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, a urmat interpretarea imnului României de către artista orădeancă Bianca Diana Popa.

"Deşteaptă-te române" a fost intonat oficial pentru prima oară în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea în anul 1848. Cântecul patriotic scris de Andrei Mureşanu a devenit imnul ţării în 24 ianuarie 1990, prin Decretul 40.

La microfon a fost chemat şi prefectul, care a vorbit despre însemnătatea Imnului pentru poporul român: "Deşteaptă-te române a fost fredonat în timpul Războiului de Independenţă, al Războiului de Întregire Naţională, în cel de-al Doilea Război Mondial şi la Revoluţia din 1989, toate fiind momente când românii simţeau nevoia de a fi îmbărbătaţi pentru a birui".

De-a lungul timpului, România a avut mai multe cântece cu rol de imn naţional, iar fiecare a lăsat urme în istoria poporului nostru. "În timpul evenimentelor din anul 1989 s-a impus de la sine acest imn actual –"Deşteaptă-te române!" – pe care sute de mii de oameni din Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca şi din alte oraşe ale ţării l-au cântat însufleţiţi în speranţa că îşi vor îndepărta frica de moarte şi că vor fi la înălţimea momentului adecvat", a spus, în cadrul evenimentului, istoricul Ionuţ Ciorba.

Ziua Imnului Naţional al României se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iunie, conform prevederilor Legii nr. 99/1998, şi este, alături de sigiliu, drapel şi stemă, unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României.

Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vsm
aiurea rau arata camuflajul ala asa in culori spalacite. nici macar o uniforma ca lumea nu suntem in stare sa producem.
Postat 01 August 2021, 03:50 de User anonimizat
Silver_Cat
Noroc cu tine ca ai fost prezent
Postat 29 Iulie 2021, 19:50 de Sandu2100
Birtinezul a onorat momentul cu .... absenta :)))
Imn, drapel, patrie, onoare .....sunt termeni mult prea pretentiosi pentru ultra-sprancenatul nascut si educat in birtin. Multumim pentru absenta de la eveniment ! Rusine tarane !
Postat 29 Iulie 2021, 18:49 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON