URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Iunie 2017, 19:23

Deschis, pentru turism: Sala mare a Primăriei Oradea se va transforma în muzeu!

Deschis, pentru turism: Sala mare a Primăriei Oradea se va transforma în muzeu! Aşa arăta în 1903 sala mare a Primăriei din Oradea. În câţiva ani ar putea arăta la fel...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După turnul Primăriei, transformat în obiectiv turistic, sălile de şedinţe de la primul etaj al palatului administrativ al Oradiei vor deveni muzeu. "În această toamnă vom avea finalizat Proiectul Tehnic şi vom organiza licitaţie pentru reabilitarea clădirii Primăriei. Intenţia noastră este ca la primul etaj să existe o zonă de muzeu", a anunțat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, la finalizarea lucrărilor, turiştii vor avea acces la sala Traian Moşoiu, în care se ţin şedinţele de Consiliu Local, sala mică, rezervată conferinţelor de presă şi şedinţelor de executiv, şi sala de lângă biroul primarului, în care acesta îşi ţine şedinţele cu consilierii personali.

Ca-n Parlamentul britanic...

După cum este şi firesc, atracţia principală o va constitui sala mare, care, în urma reabilitării, îşi va recăpăta aspectul original de amfiteatru inspirat de cel al Parlamentului britanic (foto). Scaunele consilierilor, în prezent dispuse în jurul unei mese ovale din centrul încăperii, vor fi aşezate pe şase rânduri, în arc de cerc, cu faţa la masa prezidiului. Noua dispunere a mobilierului va scădea de la circa 200 la doar 150 numărul de locuri din sală dar îi va da acesteia un nou aspect.

Primarul Ilie Bolojan a spus că ideea transformării unei părţi din primul nivel al Primăriei în muzeu a fost preluată de la administraţiile locale din Kosice (Slovacia) şi Brugge (Belgia) care au pus în valoare frumuseţea arhitecturală a propriilor palate administrative.

Edilul a precizat că deschiderea celor trei săli pentru vizitatori nu înseamnă că acestea nu vor fi scoase din uz. "Sălile vor fi folosite în continuare pentru dezbateri, doar atât că vor putea fi vizitate de turişti", a spus primarul.

"Ebooking-ul a fost blocat..."

Aflat la cel de al treilea mandat de primar, Bolojan pare să pună un accent tot mai mare pe turism ca mijloc de dezvoltare economică a oraşului. De altfel, experienţa minivacanţei de Rusalii a demonstrat că oraşul nu şi-a epuizat încă potenţialul de atracţie.

"De când sunt eu în administraţie, săptămâna trecută a fost prima dată când ebooking-ul a fost blocat pe Oradea. Toate hotelurile au fost pline", a spus edilul. Aceasta este şi explicaţia pentru care aquapark-ul orădean şi ştrandurile din Băile Felix şi 1 Mai au fost pline la refuz.

Conform evidenţelor municipalităţii, anul trecut numărul de înnoptări în municipiu a crescut anul trecut cu 30%, iar pentru anul 2017 trendul este în continuare ascendent. Cele 21 de unităţi hoteliere orădene au o capacitate de circa 1.500 locuri la care se adaugă şi locurile de cazare din pensiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@dos-u
Dosule......se decide, esti tu prea orbit de invidie, ura si rautate ca sa vezi asta. Da jos ochelarii de cal si sa vezi minunea, vezi ce e de vazut.
Postat 09 Iunie 2017, 14:21 de elev
Ideea e buna ...
Cu atat mai mult cu cat in sala asta nu se mai decide nimic in beneficiul oradenilor de peste 8 ani.
Postat 09 Iunie 2017, 10:58 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON