URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2021, 11:08

Deranjul cu pasajul: Luptă dură în instanţă cu Primăria Oradea, împotriva pasajului de pe Meşteşugarilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţată de primarul Florin Birta în octombrie anul trecut, construirea pasajului suprateran peste şoseaua de centură şi linia ferată care va lega strada Meşteşugarilor de viitorul drum expres Oradea-Arad s-a blocat în instanţă.

Locuitorii zonei au dat în judecată Zona Metropolitană Oradea, însărcinată cu investiţia, dar şi Primăria şi Consiliul Local, în încercarea de a bloca investiţia. 140 de locuitori ai străzii Meşteşugarilor se judecă cu administraţia locală invocând că traficul pe viitorul pasaj le va distruge liniştea şi că investiţia putea fi făcută într-o zonă de case, cum ar fi strada Henrik Ibsen, unde ar fi deranjat un număr mai mic de riverani.

Chiar dacă au pierdut în primăvară procesul deschis la Tribunalul Bihor, reclamanţii nu s-au lăsat. Au făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, sperând că de data aceasta judecătorii le vor înţelege temerile. Cert e că, după ridicarea pasajului, degeaba se vor mai agita...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pe astia
Sigur Milut ia adunat , dar intr-o tara democrata asa se procedeaza
Postat 27 Noiembrie 2021, 22:35 de Sandu2100
PASAJ
STIU CA E NASOL SI CREAZA DERANJ UNOR FAMILII CARE TRAIESC LINISTITE DAR E NECESAR SI CAND VA FI GATA VA FI CHIAR FRUMOS SI UTIL , peste tot in europa vom gasi asemenea pasaje , daca va amintiti aceleasi discutii au fost si cu Podul Sovata , la fel s-au impotrivit vreo 100 de familii si dupa ce s-a construit doamne util e si mult ne place sa ne mai dam pe el
Postat 27 Noiembrie 2021, 22:26 de Mare_blue17
Solutia este tampita
Solutia este tampita. Cu un pasaj subteran ar fi OK doar ca spun ei ca ar costa mai mult. Sunt deacord ca ar costa mai mult dar nu poti doar din acest motiv sa depreciezi o zona definitiv, caci nu o faci pentru 2-3-10 ani ci definitiv. Daca se acceseaza pentru aceasta lucrare fonduri europene treaba ar deveni chiar fezabila si nu ar ingreuna bugetul local. Daca se poate in Centrul Civic de ce nu se poate si aici? SOLUTIA actuala este prosta si in orice instanta locala amarstenii nu vor avea succes in fata bugetarilor de la pmo!!!
Postat 27 Noiembrie 2021, 13:31 de scortosul
În acest caz nu e vorba doar de locuitorii blocurilor de pe aliniamentul pasajului.
Soluția este greșită din motive ce țin de circulația aerului și noxelor. Încă de pe vremea când bolșevicii făceau legea în România, standardele tehnice în materie stabileau reguli și norme specifice. Și nu era ca acum, nici pe departe în planul mobilității. Exemplul greșit al amplasării platformei industriale de la vest de Oradea a urmărit orașul multe decenii. E vorba de mișcarea vântului dominant dinspre vest către est. Practic, orice sursă de poluare la vest de oraș presupune creșterea cantității noxelor, însoțite de mirosuri și aer mai greu respirabil. Pe cale de consecință așa, în orice studiu de mobilitate se ia în considerare acest aspect. Printre altele, sursele de poluare care deteriorează mediul ambiant de la vest la est, cu cât sunt mai ridicate de la sol cu atât sunt mai agravante. Locuitorii zonei Ioșia au deja experiența dezafectatei ferme de porci de la Palota, dar și creșterea cantităților de noxe respirate, de când există centura pe acea parte. Așadar, în astfel de cazuri, din "buza" unui oraș, o poluare mai redusă se soluționează cu pasaje subterane, nicidecum supraterane. Plus că subteranele sunt mai ieftine decât suprateranele, când e vorba de circulație. De ce nu se face așa? Nu cumva pentru că acolo există o cale ferată greu de subtraversat pentru care edilii orădeni nu sunt în stare să obțină avizele necesare de la SNCFR? Impotența acestor liberali duce la creșterea poluării pentru Oradea. Acum nu-i atât de important, dar peste două decenii va fi esențial menținerii vieții în zonă.
Postat 27 Noiembrie 2021, 12:52 de KP
140 de locuitori ?
Sta DEZVOLTAREA in 140 de suflete? ...ma rog,proprietari suflete or fi 3-400 afectate... Partea frumoasa, inaltatoare, made in oradea, este ca "au pierdut în primăvară procesul deschis la Tribunalul Bihor". Cum sa te pui tu, 140 de netrebnici, neinsemnati, cu mintile luminate ale lui birta,florea,consilieri pnl ,clo, pmo, zmo ,proptiti de 2-3 judecatori absolventi de drept, ici-sa, la UO? ... Pina decide Curtea de Apel Oradea, ne putem gindi la niste exproprieri si la o premiera pe tara,primul bloc darimat din temelii...o suta,doua de mii de lei per apartament, o nimica toata
Postat 27 Noiembrie 2021, 11:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON