URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2009, 17:55

Rujeola

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boala este determinată de un virus (virionul rujeolic) şi apare în mod natural numai la om. Înainte de introducerea vaccinării active epidemiile de rujeolă apăreau o dată la 2-3 ani, cel mai frecvent în lunile de primăvară şi afectau până la 95% din copiii de până la 15 ani din zonele urbane.

Virusul se transmite prin intermediul secreţiei nazo-faringiene în mod direct, sau prin micile picături care rămân în aer, de unde ajunge în organismul celor expuşi, la nivelul mucoaselor nazale, faringiene şi conjunctivale.

Persoanele infectate pot transmite boala după a 5-a zi de la infectare până la 5 zile după apariţia leziunilor cutanate.

Boala este foarte contagioasă, determinând în 90% din cazuri infectarea reciprocă a mai multor copii din aceeaşi familie. Îngrijorătoare este creşterea constantă a numărului de cazuri de rujeolă în toată lumea, fenomen asociat cu apariţia unor epidemii la sugarii şi copiii preşcolari nevaccinaţi, dar şi la elevi de liceu sau studenţi vaccinaţi în marea majoritate (peste 95%).

Se mai observă o tendinţă de creştere a vârstei tipice de infectare (5-14 ani) la peste 20 de ani (22% din cazuri). Aproximativ 50% din cazurile de rujeolă apar la preşcolarii nevaccinaţi.

Infecţia primară este rar asimptomatică. Manifestările clinice din perioada de incubaţie (care durează între 8 şi 12 zile) sunt reprezentate de febră (peste 40 grade C), iritabilitate, conjunctivită cu lăcrimare exagerată, edem al pleoapelor, fotofobie, tuse severă spastică şi secreţii nazale abundente.

La circa 12 zile de la infectare apar leziunile specifice de la nivelul mucoasei bucale (mici pete roşii, neregulate) şi a tegumentelor (pete roşii care apar iniţial retroauricular şi ulterior coboară pe gât şi trunchi, ajungând după 3 zile la nivelul membrelor inferioare şi dispărând în ordinea în care au apărut, totul durând aproximativ 6 zile).

Rujeola este o boală benignă şi autolimitată în majoritatea cazurilor, dar poate uneori prezenta complicaţii, dintre cele mai frecvente sunt bronşita, pneumonia interstiţială, conjunctivita, miocardita, hepatita fără manifestări clinice, glomerulonefrita acută tranzitorie şi encefalomielita.

Atenţie!

În primele 3 luni de sarcină, rujeola poate determina malformaţii congenitale la făt (riscul este de 50% în prima lună, cu scădere în lunile următoare), motiv pentru care se recomandă întreruperea sarcinii. Rujeola poate reactiva focarele latente de tuberculoză, sau poate acutiza o formă latentă de tuberculoză, iar în caz de TBC evoluată, poate favoriza diseminarea tuberculoasă.

Reţineţi!

Rujeola necomplicată nu necesită tratament, fiind indicată izolarea bolnavului la domiciliu. Nu se vor administra antibiotice. Cazurile cu complicaţii şi cele cu afecţiuni sistemice anterioare infecţiei se tratează obligatoriu în spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON