URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2010, 10:32

Mica reformă a intrat în vigoare: Schimbări de mentalitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea micii reforme a intrat în vigoare în 25 noiembrie. Dincolo de schimbările de procedură pe care le-am prezentat saptămânile trecute şi pe care voi continua să le prezint şi săptămânile viitoare, câteva dintre ele chiar criticabile, legea micii reforme aduce modificări cu privire la atitudinea pe care cetăţeanul trebuie să o aibă faţă de actul de justiţie. Practic noua legislaţie în materie civilă (extrapenală) reduce rolul judecătorului şi creşte corelativ rolul părţii şi al avocatului în proces. Am să explic cu argumente punctuale această afirmaţie.

În primul rând, partea care nu se va prezenta la proces dar va primi o citaţie semnând pentru aceasta, nu va mai fi citată pentru termenele următoare presupunându-se că trebuie să cunoască aceste termene. Ca atare, cetăţeanul va trebui să fie mai diligent şi să se preocupe de urmărirea procesului, în caz contrar suportând consecinţele.

În al doilea rând, dacă un cetăţean este chemat în judecată, el va trebui să îşi invoce apărările imediat după ce a primit citaţia, pregătindu-şi corespunzător apărararea, şi nu după câteva luni sau, mai rău, în căile de atac, cum se putea întâmpla până săptămâna trecută.

Deşi rolul activ al judecătorului se menţine, respectiv judecătorul va putea administra orice probe, chiar şi în lipsa unor solicitări ale părţilor, lipsa acestui rol activ nu va putea fi invocată ca motiv de apel sau recurs. Mai concret, dacă cetăţeanul nu îşi va exercita corespunzător drepturile conferite de lege în proces, nu va putea invoca în recurs faptul că judecătorul nu a administrat anumite probe pe care el nu le-a solicitat dar judecătorul putea să le administreze.

Ca atare, cetăţeanul trebuie să fie mai responsabil şi să nu mai aştepte ca judecătorul să îi facă şi apărarea sa aşa cum se putea întâmpla până acum. În căile de atac, respectiv în apel, instanţa nu va putea trimite spre rejudecare un dosar deşi există vicii grave de procedură în lipsa unei solicitări exprese a părţii interesate. Ca atare, iată încă un motiv de atenţie sporită.

Închei prin a arăta că inclusiv competenţa instanţei trebuie verificată până la primul termen. Ca atare, dacă nu suntem atenţi, putem risca să ne judecăm în capătul opus al ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON