URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2010, 10:00

Hipertensiunea arterială (II)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate, vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli şi factori de mediu.

Aceştia din urmă se referă la consumul de sare în exces (se consideră că un aport de 2 g de sare pe zi ar reduce semnificativ riscul de boală), excesul alimentar (obezitatea se însoţeşte frecvent cu HTA, iar scăderea ponderală este urmată la mulţi obezi de scăderea valorilor tensionale), consumul de alcool (studiile efectuate pe alcoolici dependenţi au arătat că circa 50% din ei prezintă valori tensionale crescute, care se normalizează după dezalcoolizare; cel mai intens efect îl are berea, urmată de vin şi de băuturile tari; se consideră că un consum de peste 60 ml de etanol pe zi determină creşteri tensionale şi risc de HTA; berea conţine 2 până la 5 g de etanol la 100 ml, vinul între 8 şi 16 g şi băuturile distilate între 20 şi 40 g la 100 ml), fumatul (nicotina produce o creştere a tensiunii arteriale şi, în prezenţa altor factori de risc, face ca fumătorii să fie mai predispuşi la complicaţiile majore ale HTA), stresul prelungit şi unele medicamente (estrogenii, indometacina, amfetaminele etc.)

Atenţie!

Tratamentul medicamentos al HTA este indicat şi recomandat numai de către medic. Există şi un tratament nemedicamentos cu efecte benefice asupra bolii, reprezentat de o restricţie în aportul de sare, reducerea excesului ponderal, practicarea exerciţiului fizic (ca mersul pe jos, alergatul, înotul, ciclismul, dar se va evita sportul de performanţă, alpinismul, munca grea, expunerea excesivă la soare, iar în formele mai severe se contraindică zborul cu avionul la altitudini mari şi conducerea automobilului) şi controlul stresului.

Reţineţi!

Prevenirea HTA trebuie făcută încă din copilărie şi se bazează pe eliminarea sau reducerea factorilor de risc cunoscuţi. Astfel, este utilă o alimentaţie corectă, cu mai puţine grăsimi animale şi mai multe legume şi fructe proaspete, cu mai puţină sare şi cu consum moderat de alcool; se va evita fumatul, sedentarismul, obezitatea şi abuzul de medicamente, acordându-se o atenţie deosebită odihnei şi relaxării. Controlul medical periodic ar trebui să fie obligatoriu, medicul de familie fiind cel care poate aprecia eventuala predispoziţie genetică, efectul unor factori de risc şi măsurile de profilaxie necesare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON