URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 18:20

Gripa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se poate recunoaşte o viroză respiratorie dată de alte tipuri de virusuri decât virusurile gripale după debutul mai lent al bolii, cu dureri şi usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. Contagiozitatea mare a gripei este determinată şi de aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi.

Transmiterea se face pe cale aeriană, de la omul bolnav la cel sănătos, în mod direct (prin tuse şi strănut) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate, cum sunt batistele, prosoapele, vesela etc.).

Gripa se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii), dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri.

Boala apare brusc (la 24-48 de ore de la contactul cu omul bolnav), cu febră mare (39-40 gr. Celsius), frisoane, dureri de cap şi musculare, astenie marcată, răguşeală, tuse seacă obositoare (ce poate evolua spre greţuri şi vărsături) şi inapetenţă.

Formele comune de boală se pot trata la domiciliul bolnavului (după consultul dat de medicul de familie!) prin repaus la pat, administrare de medicamente antitermice (ca de ex. paracetamolul), cu evitarea excesului de aspirină (poate favoriza apariţia sindromului Reye).

Formele severe şi complicaţiile (pneumonii, bronhopneumonii etc.) se tratează numai în spital. Există câteva reguli simple de prevenire a gripei şi a celorlalte viroze respiratorii: evitarea aglomerărilor umane, spălarea frecventă a mâinilor, izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare (luminoasă, aerisită şi încălzită la 24 gr. Celsius) şi utilizarea de şerveţele de unică folosinţă, aerisirea frecventă a încăperilor sau birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 gr. Celsius, menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi şi evitarea vizitelor la bolnavii sau suspecţii de gripă. Despre gripa nouă (porcină), vaccinarea anti-gripală şi sindromul Reye, în numerele viitoare.

Atenţie!

Virusul A determină cele mai severe şi extinse epidemii, care apar brusc, aproape exclusiv în cursul lunilor de iarnă, în emisferele nordică şi sudică, ating un vârf după 2-3 săptămâni şi durează în general 2-3 luni, dispărând de obicei la fel de brusc. Virusul gripal de tip B determină apariţia unor epidemii mai puţin extinse şi se asociază cu forme mai puţin grave de boală decât cele determinate de virusul gripal A. Epidemiile apar de obicei în şcoli şi unităţi militare. Virusul gripal C se asociază doar ocazional cu boala umană, evoluând asimptomatic.

Reţineţi!

Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C. Epidemiile de gripă de tip A apar teoretic în fiecare an, dar extinderea şi gravitatea bolii este variabilă. Epidemiile localizate apar de obicei la intervale de 1-3 ani, iar pandemiile sau epidemiile globale apar cam o dată la 10-15 ani. Din datele istorice se ştie că au existat pandemii severe de gripă în 1889-1890, 1918-1919 şi 1957 -1958, pandemie moderată în 1968-1969, pandemie uşoară în 1977-1978 şi epidemii uşoare în 1900-1903, 1933-1935 şi 1946-1947.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON