URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2010, 00:08

Efectul aditivilor alimentari asupra sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studiile efectuate arată că utilizarea aditivilor alimentari în doze mici nu este nocivă pentru organismul uman. Unele combinaţii sunt benefice pentru conservarea unor alimente, ca de exemplu nitriţii în combinaţie cu sarea, folosiţi pentru oprirea dezvoltării sporilor bacililor care provoacă botulismul.

În România există legislaţie privitoare la reglementarea utilizării aditivilor alimentari, stipulându-se printre altele necesitatea utilizării doar a aditivilor autorizaţi şi numai în alimentele menţionate de lege, respectarea condiţiilor de puritate impuse şi nedepăşirea dozelor maxime admise. Efectele aditivilor alimentari asupra sănătăţii consumatorilor nu sunt încă suficient cunoscute şi nu se poate aprecia reactivitatea lor în timp, doar studiile de lungă durată şi experienţele efectuate pe un număr mare de subiecţi putând aduce date precise.

Deşi cercetătorii au reuşit în bună parte să pună în evidenţă relaţii între cauză şi efecte, se mai continuă utilizarea unor aditivi toxici. Cercetătorii se pot înşela uneori în privinţa unor aditivi şi astfel apar în magazine unele produse ce conţin substanţe toxice. Afirmaţia că E-urile sunt un pericol total în alimentaţie este alarmistă şi nereală. Folosirea aditivilor în cantităţi mari ar periclita calitatea produsului, scăzând interesul consumatorilor şi, implicit, vânzările.

Consumul de aditivi în cantităţi bine stabilite nu afectează organismul. Pentru o mai mare siguranţă a cetăţenilor ar trebui ca autorităţile să asigure fonduri pentru dotarea laboratoarelor, evitându-se astfel comercializarea unor produse neadecvate din partea producătorilor interni sau externi.

Atenţie! În România se poate vorbi şi despre o lipsă de educaţie în domeniul alimentaţiei. În momentul în care populaţia ar avea cunoştinţe minime de nutriţie, legislaţie sau despre modul de etichetare a alimentelor, alegerea produsului alimentar s-ar putea face în funcţie de ingredientele dorite. Organizaţiile mondiale de sănătate au elaborat o listă cu cei mai periculoşi aditivi prezenţi în produsele alimentare. Majoritatea ţărilor care îi utilizează sunt conştiente de nocivitatea lor şi au iniţiat sau iniţiază demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piaţă.

Reţineţi! Noţiunile de bază ale unei alimentaţii sănătoase ar trebui însuşite încă din familie, apoi la grădiniţă şi la şcoală. Starea de sănătate a populaţiei este o problemă naţională şi de aceea statul ar trebui să intervină mult mai mult în problemele alimentaţiei, pentru a nu se ajunge la îmbolnăviri în masă şi cheltuieli mai mari în sistemul sanitar, ştiindu-se că prevenţia are costuri mult mai mici decât tratamentul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON