URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2010, 14:49

Despre tranzacţie, sau cum putem încheia rapid procesele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
O vorbă veche din popor, spune că întotdeauna este preferabilă o împăcare strâmbă a unei judecăţi drepte. Mult timp, probabil ca foarte mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri, nici eu nu am crezut acest proverb, dar experienţele ultimilor ani m-au convins că el reflectă adevărul, întrucât câştigurile unei înţelegeri cu partea adversă depăşesc întotdeauna neajunsurile.

Deoarece în preajma marilor sărbători religioase oamenii devin mai liniştiţi şi mai înţelegători cu semenii lor, în această săptămână voi prezenta cea mai bună soluţie pentru încetarea rapidă a unui proces, respectiv tranzacţia. În abordarea acestei probleme trebuie să pornim de la ideea că, de cele mai multe ori, un proces presupune costuri atât financiare cât şi psihice extrem de mari, iar rezultatele nu sunt în majoritatea cazurilor la nivelul eforturilor. Pe de altă parte, este evident, mai ales în situaţia societăţii româneşti, că nu există nicio certitudine cu privire la soluţia procesului atât datorită legislaţiei instabile (sunt legi care se modifică de câteva ori pe an) cât şi datorită lipsei unei practici unitare a instanţelor de judecată.

Nu trebuie neglijat nici faptul că de multe ori procesele sunt rezultatul unor ambiţii personale, în contextul în care România are cea mai permisivă legislaţie în acest sens din spaţiul european - în numele liberului acces la justiţie oricine poate să dea în judecată orice altă persoană pentru orice motiv fără să suporte consecinţele faptei sale. Legislaţia noastră permite, de regulă, ca părţile implicate într-un proces să ajungă la o înţelegere amiabilă. În situaţia în care părţile se înţeleg cu privire la obiectul litigiului, ele vor trebui să întocmească un act pe care îl vor prezenta judecătorului.

Judecătorul este obligat, în măsura în care tranzacţia îndeplineşte condiţiile legale, să ia act de aceasta, înţelegerea părţilor fiind cuprinsă în hotărârea judecătorească. Practic, părţile au posibilitatea conferită de lege de a substitui deciziei judecătorului propria lor înţelegere.

Deşi termenul de tranzacţie este folosit numai pentru procesele civile, este de menţionat şi faptul că unele procese penale pot să înceteze ca urmare a împăcării părţilor sau a retragerii plângerii, care nu sunt altceva, decât forme particulare a unei înţelegeri a părţilor din procesul penal.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON