URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2009, 18:31

Despre amenzi în general

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape fiecare cetăţean, cel puţin o dată în viaţă, a intrat în conflict cu legea contravenţională. Majoritatea dintre noi am fost amendaţi pentru diferite norme încălcate - reguli de circulaţie, legislaţia vizând ordinea publică, etc. De aceea, este extrem de important să cunoaştem câteva reguli de bază referitoare la atitudinea pe care trebuie să o adoptăm în raporturile cu "organul constatator" în momentul întocmirii procesului-verbal şi, ulterior, în ceea ce priveşte formularea plângerii contravenţionale.

Un prim sfat: nu trebuie să refuzăm niciodată semnarea procesului-verbal. Dacă procedăm în acest mod, contrar "legendelor populare", nu avem decât de pierdut. În faţa instanţei vom apărea din start într-o poziţie defavorabilă, deoarece agentul constatator va putea să încheie acel proces-verbal şi în lipsa noastră, în prezenţa unui martor - or, acest martor va putea fi audiat şi va putea relata instanţei aspecte referitoare la refuzul nostru nejustificat, fapt ce ar îngreuna serios demersul nostru de anulare a procesului-verbal.

Pe de altă parte, trebuie să insistăm ca agentul să menţioneze în procesul-verbal toate obiecţiunile noastre, astfel încât judecătorul să aibă, de la început, poziţia ambelor părţi.

O altă "legendă populară" spune să nu ridicăm de la poştă nicio recomandată pentru că ar putea fi o amendă. Total greşit. Nu de puţine ori, organul constatator, chiar şi în situaţia în care nu ridicăm procesul-verbal va dispune comunicarea lui organului de executare - adică primăriei de domiciliu.

Astfel, este posibil şi chiar probabil ca în loc de un proces - cel vizând anularea procesului-verbal - să ne trezim cu mult mai multe dureri de cap. Printre altele, nu vom putea vinde nici un imobil sau autoturism până ce nu vom achita amenda, deoarece vom figura în evidenţele primăriei cu amenda care nu ne fusese comunicată oficial.

Pe lângă acestea, dacă vrem să ne dovedim nevinovăţia va trebui să pornim şi un proces pentru anularea amenzii şi o contestaţie vizând executarea acesteia. De aceea este mult mai sănătos să acceptăm comunicarea proceselor-verbale, pe care să le contestăm de îndată dacă ne considerăm nevinovaţi.

Atenţie! Pentru a evita orice complicaţie este bine ca după ce înregistraţi plângerea la judecătorie să depuneţi o copie a acesteia, însoţită de copia procesului-verbal atacat, la sediul organului constatator. Procedând în acest fel veţi evita trimiterea amenzii spre executare la primărie cu toate efectele arătate mai sus.

În articolele următoare vom trata punctual cele mai importante probleme de interes public vizând aplicarea şi contestarea amenzilor, şi nu numai!

Noul colaborator permanent al BIHOREANULUI, Mircea Ursuţa, are 31 de ani, este doctor în drept al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cu teza de doctorat "Procedura contravenţională", avocat în cadrul Baroului Bihor şi cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Oradea.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON