URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2010, 15:52

Criterii de utilizare a aditivilor alimentari (5)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Utilizarea aditivilor alimentari poate implica un anumit risc determinat de efectele negative sau chiar toxice pe care le pot exercita. Este importantă determinarea obiectivă a raportului dintre beneficiu şi risc.

Mulţi aditivi nu necesită expertizare, deoarece ei fac parte din compoziţia naturală a unor alimente comune consumate din cele mai vechi timpuri. Astfel de aditivi sunt acidul citric (E330) cunoscut şi folosit sub denumirea de "sare de lămâie" (este principalul acid al fructelor citrice - lămâi, portocale, mandarine, grepfruit), acidul tartaric (E334 - principalul acid din struguri), acidul malic (E296 - principalul acid din mere, pere, gutui), acidul ascorbic sau vitamina C (E300 - din fructe şi legume), acidul lactic (E270 - din iaurt, lapte bătut, sana, chefir etc.), acidul acetic (E260 - din oţet), pectinele (E440 - din multe fructe şi legume ca mere, pere, gutui, căpşuni, coacăze, morcovi etc.), lecitina (E322 - din gălbenuşul de ou, grăsimile laptelui, ficat, creier, soia), sau celuloza (E461 - din fructe, legume, leguminoase, seminţe de cereale, pâine neagră şi intermediară etc.).

O atenţie deosebită se acordă aditivilor sintetici. Astfel, încă din anul 1955, Comitetului mixt FAO/OMS al experţilor pentru aditivi alimentari a decis redactarea Codexului Alimentar. Reglementările astfel stabilite, şi care au fost completate continuu, prevăd cazurile în care nu se justifică sau se interzice utilizarea aditivilor, dozele maxime admise, examinările toxicologice şi testarea efectelor toxice.

Atenţie! Ca principiu general, nicio substanţă nu va fi admisă în alimentaţia umană dacă se dovedeşte a fi cancerigenă pentru indiferent ce animal. Pentru fiecare substanţă este necesar să se stabilească criterii de puritate obligatorii, deoarece există posibilitatea ca aditivul să nu fie toxic, dar impurităţile să se caracterizeze printr-o mare toxicitate.

Reţineţi! Mulţi coloranţi utilizaţi sunt naturali: carotenul (E160a), capsatina (E160c), ruxibantina (E160d), luteina (E161), roşu de sfeclă (E162), sau riboflavina (E101). De asemenea, unele substanţe de gelificare şi îngroşare se obţin din seminţele, fructele sau gumele unor arbori exotici sau din alge: acidul alginic şi alginaţii (E400-E404), agar-agarul (E406), caragenan (E407), guma caruba (E410), guma guar (E412), tragacantul (E413), guma xantan (E415), acidul glutamic şi glutamaţii (E620-E625).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON