URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2010, 17:27

Aditivii alimentari (3)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sursele aditivilor alimentari (aromatizanţi şi coloranţi)

În cea mai mare parte aditivii alimentari sunt obţinuţi prin sinteză şi mai puţin prin extracţie din materii prime naturale. Aromatizanţii alimentari sunt grupaţi în substanţe sintetice, naturale, condimente şi substanţe derivate din acestea, substanţe de aromă obţinute din materii prime naturale şi substanţe sintetice echivalente. Aromele naturale provin din diverse materii prime, putându-se recupera în timpul proceselor tehnologice.

Aromatizaţii sintetici sunt admişi numai pentru aromatizarea produselor zaharoase, de patiserie, îngheţată şi ciocolată, a margarinei, băuturilor alcoolice distilate şi a altor produse, conform normelor în vigoare.

În ceea ce priveşte colorarea produselor alimentare, aceasta se poate realiza prin trei modalităţi: folosirea de materii prime colorate, utilizarea de coloranţi naturali extraşi din alimente şi adăugarea de coloranţi sintetizaţi din materii prime nealimentare. Deşi sunt de preferat primele două procedee, industria alimentară optează pentru coloranţii sintetici, deoarece au putere mare de colorare, sunt mai ieftini decât cei naturali, se păstrează şi se întrebuinţează uşor.

Atenţie! Specialiştii în igiena alimentaţiei recomandă următoarele măsuri în folosirea coloranţilor sintetici: colorarea artificială a alimentelor să fie restrânsă cât mai mult posibil şi să nu fie autorizaţi coloranţii derivaţi din nuclee care s-au dovedit cancerigene, utilizarea coloranţilor să nu fie acceptată decât atunci când este impusă de considerente economice temeinice; nu se recomandă folosirea coloranţilor în cazul alimentelor care se consumă în stare proaspătă, este considerată fraudă întrebuinţarea coloranţilor în scopul mascării unui început de alterare, informarea consumatorilor trebuie să fie clară şi precisă când se oferă un produs colorat artificial.

Reţineţi! Prin accesibilitatea mai mare la informaţie, tot mai multă lume conştientizează rolul nefast al acestor aditivi alimentari. În România laboratoarele noastre nu sunt încă în măsură să poată detecta toţi aditivii din alimentele controlate, produsele fiind introduse pe piaţă de cele mai multe ori pe baza datelor furnizate de producător. De aceea există pe piaţa noastră atât de multe produse alimentare cu E-uri interzise, pentru care încă nu se ia nicio atitudine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON