URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Încă de acum doi ani am intuit potenţialul uriaş pe care îl are Festivalul Medieval ce se desfăşoară în Cetatea Oradea. Dacă era vorba de Festivalul Ştiucii sau de Caravana Melcilor, aş fi avut unele îndoieli. Dar cu ditamai fortăreaţa splendid renovată şi cu măreţul şanţ de apărare ai toate premisele ca sărbătoarea să-ţi iasă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
26 Mai 2010, 17:27

Aditivii alimentari (3)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sursele aditivilor alimentari (aromatizanţi şi coloranţi)

În cea mai mare parte aditivii alimentari sunt obţinuţi prin sinteză şi mai puţin prin extracţie din materii prime naturale. Aromatizanţii alimentari sunt grupaţi în substanţe sintetice, naturale, condimente şi substanţe derivate din acestea, substanţe de aromă obţinute din materii prime naturale şi substanţe sintetice echivalente. Aromele naturale provin din diverse materii prime, putându-se recupera în timpul proceselor tehnologice.

Aromatizaţii sintetici sunt admişi numai pentru aromatizarea produselor zaharoase, de patiserie, îngheţată şi ciocolată, a margarinei, băuturilor alcoolice distilate şi a altor produse, conform normelor în vigoare.

În ceea ce priveşte colorarea produselor alimentare, aceasta se poate realiza prin trei modalităţi: folosirea de materii prime colorate, utilizarea de coloranţi naturali extraşi din alimente şi adăugarea de coloranţi sintetizaţi din materii prime nealimentare. Deşi sunt de preferat primele două procedee, industria alimentară optează pentru coloranţii sintetici, deoarece au putere mare de colorare, sunt mai ieftini decât cei naturali, se păstrează şi se întrebuinţează uşor.

Atenţie! Specialiştii în igiena alimentaţiei recomandă următoarele măsuri în folosirea coloranţilor sintetici: colorarea artificială a alimentelor să fie restrânsă cât mai mult posibil şi să nu fie autorizaţi coloranţii derivaţi din nuclee care s-au dovedit cancerigene, utilizarea coloranţilor să nu fie acceptată decât atunci când este impusă de considerente economice temeinice; nu se recomandă folosirea coloranţilor în cazul alimentelor care se consumă în stare proaspătă, este considerată fraudă întrebuinţarea coloranţilor în scopul mascării unui început de alterare, informarea consumatorilor trebuie să fie clară şi precisă când se oferă un produs colorat artificial.

Reţineţi! Prin accesibilitatea mai mare la informaţie, tot mai multă lume conştientizează rolul nefast al acestor aditivi alimentari. În România laboratoarele noastre nu sunt încă în măsură să poată detecta toţi aditivii din alimentele controlate, produsele fiind introduse pe piaţă de cele mai multe ori pe baza datelor furnizate de producător. De aceea există pe piaţa noastră atât de multe produse alimentare cu E-uri interzise, pentru care încă nu se ia nicio atitudine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2201 RON
  • 1 EUR = 4.7345 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON