URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
29 Octombrie 2021, 15:45

De două ori penală: Poliţista care l-a lăsat pe Victor Micula să acceseze baza de date a MAI, trimisă în judecată într-un nou dosar

De două ori penală: Poliţista care l-a lăsat pe Victor Micula să acceseze baza de date a MAI, trimisă în judecată într-un nou dosar foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţista din Oradea judecată pentru că i-a dat informaţii secrete milionarului Victor Micula, ba chiar l-a lăsat pe acesta să acceseze personal baza de date a MAI, a fost trimisă în faţa instanţei într-un nou dosar penal. Cameliei Erdei i se impută că şi-a făcut un obicei din a accesa şi interoga pe lângă lege bazele de date secrete ale MAI, atât în interes propriu, cât şi la cererea altor persoane.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, agentul de poliţie e acuzat de 11 infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, dintre care două reţinute în formă continuată, plus încă două infracţiuni de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

"Cârtiţa" din Poliţie

În documentul transmis se prezintă, succint, şi starea de fapt reţinută de procurorul Cristian Ardelean, cel care a întocmit rechizitoriul şi care îi reproşează poliţistei că, repartizată fiind la Serviciul Dispecerat şi Supraveghere Video din Poliţia Municipiului Oradea, cu acces la toate bazele de date administrate de MAI – Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţă Paşapoarte - a transformat locul de muncă într-un soi de „birou de informaţii”, verificând datele personale ale unor oameni, atât în interes personal, cât şi la cererea partenerului ei de viaţă, respectiv a unei cunoştinţe.

Conform informării, Camelia Erdei, 36 ani, agent în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, Biroul Ordine Publică, a comis faptele în perioada august 2017 – noiembrie 2018. În noaptea de 21 august 2017, de pildă, a căutat în evidenţele MAI trei persoane, „scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, ci personal”, iar pe 11 martie 2018, a interogat bazele de date ca să strângă date despre o femeie, tatăl, mama şi fratele acesteia. Pe 24 martie, a verificat un bărbat şi pe părinţii săi.

De asemenea, în noaptea de  23 octombrie 2018, fără nicio justificare, a accesat şi efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Auto, pentru a verifica un autoturism Porsche folosit la acea vreme de o femeie. Pe 15 noiembrie, în acelaşi an, Erdei a interogat baza de date pentru a găsi o familie, transmiţând informaţiile telefonic unei prietene, apoi, în seara aceleiaşi zile, dar şi ulterior, pe 19 noiembrie, i-a făcut acelaşi serviciu iubitului, care îi solicitase date despre un coleg cu care se certase.

Femeia a mers până acolo încât, pe 22 noiembrie 2018, „sub justificarea nereală a efectuării unor verificări operative”, a accesat şi efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Auto, pentru a-l verifica pe şoferul pe care îl angajase să-i facă un transport.

Aceleaşi metehne, alt dosar

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorul a dispus renunţarea la urmărire penală faţă de iubitul lui Erdei şi faţă de prietena ei, care au fost suspectaţi de instigare la acces ilegal la sistem informatic.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, acolo unde se află în dezbaterea Camerei Preliminare şi cauza în care Camelia Erdei este judecată împreună cu Victor Micula şi cu trei colegi - Ovidiu Iovian Vaida, Claudiu Rengle (între timp pensionat) respectiv Alin Claudiu Zanca. În timp ce lui Micula i se impută că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și a participat la o percheziţie cu cagulă și geacă de poliţist, poliţiştii sunt acuzaţi că au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar.

Agentul Ovidiu Vaida, de pildă, e acuzat că l-a luat pe Micula într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, Camelia Erdei este acuzată că i-a dat informaţii, dar şi că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI, în timp ce Alin Zanca şi Claudiu Rengle sunt acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au "iertat" de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Puscarie, fara pensie
Ghilotina in piata unirii, ce mai
Postat 29 Octombrie 2021, 19:51 de User anonimizat
incredere in stat liberal-democratic
ca sa avem incredere in autoritatile statului, aceste trebuie sa ne protejeze deptul la intimitate/privacy. Daca nu sunt capabile sa securizeze sisteme informatice, atunci sa nu colecteze date pe care nu le pot securiza. Dat fiind ca avem totusi nevoie de politie capabila sa identifice infractorii, E impetuos necesar pentru increderea populatiei ca doamna politista-infractoare sa isi ia sentinta si pedeapsa meritata, cazul si sentinta sa fie mediatizate, chiar la nivel national sa stie si politistii din alte judete ca nu e de joaca cu abuzurile de putere si spionarea cetatenilor, si sistemul sa fie imbunatatit incat astfel de verificari sa se faca cu semnaturi de la 2 persoane, cu loguri in care sa fie inregistrat pe cine au verificat politistii, care politist si cand. Poate dupa caz, unele verificari s-ar face doar cu mandat de la judecator. Dar in orice caz, reformati sistemul astfel incat sa fie separare a puterilor in institutie, "checks and balances" cum zic occidentalii.
Postat 29 Octombrie 2021, 17:54 de unu
"România Normală" excelează în a considera legile țării ca fiind opționale.
Problema gravă e că MAI este un grup infracțional oraganizat. Nu de azi sau de ieri, dacă vedem că un agent de poliție de oraș poate accesa informații confidențiale și repere specifice de date personale, fără nicio restricție. În orice țară normală, un agent de poliție are acces securizat la informații despre persoane pe bază de două "chei". Una care include agentul în categoria celor cu drept de acces și alta care ține de nivelul de "intrare" în serverele de date, pe categorii specifice de informații. Faptul că un agent de proximitate, de la Poliția municipiului Oradea, are acces nerestricționat la toate nivelurile și categoriile de date personale, arată că putregaiul din România a ajuns prea departe. Condamnarea din instanță a unui asemenea funcționar public de care depind mulți oameni, pe domeniul de activitate avut, ar trebui să meargă pănă la zeci de ani. Nu o simplă sancționare de 2-3 ani cu suspendare și doar o scoatere din activul MAI. Nu pensie, nu drepturi și stat în oușcărie pe viață chiar. Doar așa s-ar da reale exemple, ca alții să nu repete asemenea grozăvii.
Postat 29 Octombrie 2021, 17:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON