URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2015, 19:53

De ce un festival de teatru?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investiţia în cultură, deşi poate părea efemeră, în realitate este esenţială şi de durată. Cultura e şansa noastră de a schimba mentalităţi, precum şi de a creşte şi educa generaţiile tinere. Oraşul înfloreşte şi se întrevăd roadele unei munci de care Oradea avea nevoie, dar din punct de vedere cultural nu ţine pasul. Dacă nu se dezvoltă echilibrat, riscul de a avea un oraş frumos de care vom şti doar noi e mare.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, avem nevoie de turism, iar în ziua de azi turismul merge mână în mână cu cultura. Oradea are nevoie de festivaluri: de muzică (jazz, rock, clasică), de film, folcloric (am avut unul internaţional şi l-am lăsat să moară) şi, nu în ultimul rând, de teatru.

Festivalul de Teatru Scurt se află la cea de-a XXI-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive din ţară. Pe parcursul anilor, mai ales în ultimii, datorită cerinţei publicului, el a crescut în dimensiune, atât ca număr de spectatori, cât şi de participanţi.

Festivalul a ocazionat prezenţa în oraş a mii de artişti din ţară şi străinătate: actori, regizori, critici de teatru, scriitori, jurnalişti. Toţi aceştia au dus mai departe impresiile pozitive legate de teatru şi de oraş. Datorită anvergurii şi valorii de necontestat, festivalul a primit certificatul "Europe for Festivals, Festivals for Europe".

În plus, avem o clădire a teatrului de o frumuseţe rară, renovată cu eforturi financiare mari, care merită să fie onorată de artişti din întreaga lume. Un alt argument ar fi colectivul acestui teatru certificat talentat, care lucrează mai mult pentru aplauze. Actorii merită o asemenea sărbătoare. Nu în ultimul rând, e publicul care s-a dovedit a fi numeros şi iubitor de teatru. Spectatorii au făcut un pas uriaş către noi, ceea ce ne obligă să nu îi dezamăgim.

Am certitudinea că, atunci când se vor încheia investiţiile absolut justificate în modernizarea oraşului, se vor găsi banii necesari şi pentru cultură. Împreună, sunt sigur că vom reuşi să aşezăm Oradea pe harta celor mai importante oraşe ale României şi - de ce nu - ale Europei.

Daniel Vulcu
Manager Teatrul Regina Maria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
buna ziua
manager la scoala maria
Postat 22 Septembrie 2015, 18:30 de pop2
viziune si bani pt performante
intr-adevar teatrul merita respectat pt ca actorii oradeni sunt talentati! bine scria vg, trebuie sa vina cineva cu viziune si cineva cu bani, ca sa ajunga la cote rusesti sau frantuzesti! cautati sponsorizari si fonduri europene, macar pt a trezi la viata cetatea prin spectacolele voastre, in mod regulat. marele necaz il reprezinta teatrul pt copii de la Oradea, prea prost gandit si cu acustica ultra agresiva pt urechile celor mici...
Postat 22 Septembrie 2015, 07:45 de roger
corect
păi, să se facă anual cu promovarea agresivă de rigoare... un mare Festival de Arte la Cetatea Oradea (F.A.C.O. - de exemplu), în care să fie "inclusă", de pildă si Săptămâna Teatrului Scurt, dar nu numai. să fie incluse festivalul revistelor Familia, Dilema veche etc. etc. să aibă loc numeroase vernisaje de pictură cu vânzare (ca la Garajul Ciclop - la toate etajele din Cetate), plus cafenele si restaurante accesibile ca pret la fața locului :) concerte de toate felurile și gusturile... să mai fie teatru interactiv permanent, de atmosferă, de exemplu, pantonimă ori medieval cu actori care să se plimbe și să interacționeze tematic și direct printre cei veniți la Cetate... să se stie peste tot in tara de maretul festival artistic de la Oradea :) bla bla bla
Postat 21 Septembrie 2015, 22:22 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON