URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2014, 13:44

De 1 Mai, turiştii primesc reducere la intrarea în Peşterile Meziad şi Farcu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profitaţi de cele patru zile libere pentru a ieşi în natură! Este îndemnul făcut de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă tuturor bihorenilor care primesc zile libere de 1 Mai.

Special în aceste zile, CAPDD Bihor le dă şi reducere turiştilor care vor să intre în peşterile Farcu şi Meziad, cu lozinca "1 Mai luaţi cu voi, că oricum plătiţi doar doi". Mai precis, fiecare al treilea membru al unui grup de minim trei persoane va intra gratuit în oricare din cele două peşteri.

Cum ziua de 1 mai marchează şi debutul sezonului turistic, ghizii celor două peşteri se aşteaptă la un aflux de vizitatori. Drept urmare, atât Peştera cu cristale Farcu, cât şi Meziad vor fi deschise din 1 până în 4 mai între orele 10 şi 19.

Un bilet de intrare în oricare din cele două peşteri costă 15 lei. Pentru un copil cu vârste între 5 şi 14 ani, preţul unui bilet este 10 lei.

Peştera Farcu, descoperită de minerii care au dinamitat o galerie minieră, este unică în România graţie cristalelor care îi împodobesc pereţii. Cristalele cresc un milimetru într-un sfert de secol şi iau forme care mai de care mai inedite. Tot aici, vizitatorii pot vedea atât un mini-muzeu cu ustensilele folosite de oamenii subteranului.

Aflată câţiva kilometri mai departe, Peştera Meziad este inedită prin galeriile uriaşe în care îşi aşteaptă vizitatorii. Tot aici, vizitatorii se pot căţăra pe un traseu anume amenajat cu prize şi cabluri metalice, încadrându-se în tiparele clasice a ceea ce se numeşte "via ferrata". Lung de 200 de metri, traseul are o diferenţă de nivel de 50 de metri şi presupune escaladarea şi traversarea unui itinerar ce are porţiuni aflate atât în peşteră, cât şi în afara acesteia, pe peretele de stâncă, într-un plan puternic înclinat şi prin pădure.

Traseul poate fi abordat de adulţi, dar şi de copii mai mari de 10-12 ani, iar parcurgerea lui durează o jumătate de oră. Pentru deplină siguranţă, turiştii sunt dotaţi cu căşti şi hamuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON