URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 16:40

Date CIA: România, pe locul doi în lume la rata mortalității

Date CIA: România, pe locul doi în lume la rata mortalității (ilustrație: Peggy & Marco Lachmann-Anke / Pixabay)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a urcat pe locul al doilea în lume în ceea ce privește rata mortalității și a coborât în coada clasamentului mondial în ceea ce privește natalitatea, conform datelor publicate de CIA The World Factbook, site-ul cu informații despre țările lumii, dezvoltat de celebra agenție de informații americană.

Țara noastră se confruntă cu o criză demografică îngrijorătoare, se subliniază pe CIA The World Factbook. Informațiile publicate zilele trecute arată că în România se înregistrează 15,26 de decese la mia de locuitori, țara noastră fiind pe locul doi în clasamentul întocmit de specialiștii CIA referitor la rata mortalității, conform Digi24.ro. 

România este depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalității de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 de decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36, arată sursa citată. 

Totodată, cu 8,76 nașteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări indexate.

Pe această temă, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a precizat pentru Digi24.ro că „România trece printr-o criză demografică accentuată și este nevoie cât mai urgent de o politică demografică gândită de cele mai importante instituții ale statului și evident de o cercetare cu privire la calitatea vieții familiilor din România, altfel nu vom reuși să oprim declinul demografic".

Informațiile CIA despre țara noastră apar în plin proces de verificare a datelor recensământului populației din România.

Potrivit Digi24.ro, studii recente ale Guvernului României, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică drept principale cauze ale mortalității în țara noastră bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oh,da...
Totusi, stirea asta nu o citim intr-un top in care ne simtim bine, de exemplu storia.ro? O citim prin publicatii obscure ,precum CIA The World Factbook, sau regionale, gen Bihoreanul? Pai ce facem? Cheltuim bani cu recensamintul si-i recuperam din amenzi? Mi se pare un plan bun de afaceri, foarte liberal...Iar acum, cu asa mortalitate in brate ,trebuie sa ne gindim ca ramin mai putin vii de belit. Asta e un semnal serios de alarma. Ce facem cu atitia bugetari care trebuie indestulati? Doua trei case, doua trei masini? Ce facem, dam afara 25% din ei, in Cimpul Muncii? [ https://www.stiripesurse.ro/adrian-nastase-propune-concedierea-a-25prc-din-bugetari_2500680.html ]
Postat 05 August 2022, 11:25 de excalibur
KP aka mama Omida
Mai bine ai face ceva prunci, în loc sa comentezi aiurea
Postat 05 August 2022, 11:23 de Sandu2100
Bani cheltuiți fără rost de "guvernul meu" pe un recensământ eșuat.
Iată că aceste măsurători, în colonia România cel puțin, se fac de către serviciul de spionaj extern al SUA.
Postat 05 August 2022, 10:04 de KP
Puneți-l pe edilul șef Birta, să citească de 100 de ori articolașul acesta.
Nu de alta dar, la începutul anului trecut nevspunea că Oradea îregistrează o crește a numărului de locuitori. Ne spunea că am ajuns 225.000 de orădeni cu acte în regulă. Iată că nu numai CIA vorbește de mortalitatea care bate natalitatea în România, dar și rezultatele preliminare ale recensământului ne arată că la Oradea este o scădere agresivă a populației stabile, de la 212.886 în anul 2.000 la 176.232 în 2022. Să vedem cum o să "cosmetizeze" guvernarea PNL, PSD și UDMR, aceste rezultate în favoarea electoratelor proprii.
Postat 05 August 2022, 10:01 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON