De la debutul pandemiei, nu puţini au fost bihorenii care, prin gesturile lor altruiste, au arătat că ştiu să fie solidari în faţa unei încercări teribile. ONG-urile au strâns bani şi au ajutat persoanele vulnerabile, mulţi oameni înstăriţi au făcut donaţii consistente, în special pentru dotarea Spitalului Covid din Oradea, iar voluntari s-au oferit să ducă medicamente sau alimente celor care au nevoie de ele.
Un grup de pasionaţi de gastronomie din Oradea, între care şi bucătari ai unor restaurante de top, au decis să ajute cum ştiu ei mai bine: cu mâncare delicioasă! De o lună, ei pregătesc şi livrează, în fiecare sfârşit de săptămână, porţii gustoase cadrelor medicale de la Spitalul Municipal şi, mai nou, şi personalului care asigură triajul la frontiera Borş.
Poveşti în farfurie
Ideea de a asigura bucate speciale pentru medici şi personalul medical din linia întâi i-a aparţinut orădeanului Răzvan Chiriac (foto). Bucătar în devenire, Răzvan este iniţiatorul proiectului de gastronomie socială pe care l-a numit "Kreuzet. Poveşti cu gust". "În cadrul acestuia, găteam deja preparate deosebite pentru câţiva copii aflaţi în plasament familial şi ajutaţi de Asociaţia Amia - Suflet de Copil", explică acesta.
După ce epidemia s-a extins şi în Bihor, orădeanul a vrut să-i sprijine pe cei care nu au o misiune uşoară în lupta împotriva Covid-19. "Am văzut că unii au cumpărat echipamente medicale, alţii măşti sau viziere, noi am zis să mergem pe ce ne pricepem, adică pe mâncare".
I s-au alăturat, voluntar, alţi bihoreni pricepuţi în bucătărie, între care bucătarul-şef al hotelului Ramada by Wyndham, Cosmin Blajovici, chef-ul restaurantului Reliva, Lavinia Maier, precum şi fostul bucătar de la DoubleTree by Hilton, Ovidiu Copil. Iniţiativa a primit sprijin şi din partea hotelului Ramada şi a restaurantului Reliva din Cetate, care şi-au pus la dispoziţie bucătăriile pentru pregătirea meniurilor.
Bucurie de weekend
Voluntarii au convenit să gătească în zilele de sâmbătă şi duminică. De la început, adică din 11 aprilie, beneficiare au fost cadrele medicale de la Spitalul Municipal, spital Covid. Meniurile au ajuns la spital printr-un contract de sponsorizare încheiat cu Asociaţia Amia - Suflet de Copil, parte şi ea a proiectului.
În fiecare zi de weekend bucătarii au dus acolo câte 55 de porţii, pentru cei aflaţi în tură. "Nu e vorba că medicii nu şi-ar permite, ci de faptul că am vrut să le facem o bucurie, să le oferim ceva deosebit, care poate să le schimbe puţin şi starea interioară. Tot ce am pregătit a fost la nivel de restaurant şi peste...", spune Răzvan.
În ultimele weekenduri, bucătarii voluntari au mărit numărul porţiilor la circa 80 pe zi, mesele fiind distribuite şi personalului care asigură triajul repatriaţilor la frontiera Borş, precum şi unei familii nevoiaşe cu mulţi copii din Oradea.
Produsele necesare pregătirii meniurilor sunt procurate, parţial, prin ONG-ul Banca de Alimente, dar mai ales din donaţii adunate de Asociaţia Amia Suflet de Copil, printr-un fundraiser iniţiat pe pagina de Facebook. Nu de puţine ori, voluntarii completează necesarul cumpărând ei înşişi alimentele.
Delicii
Pentru cadrele medicale, bucătarii au transformat produse simple în preparate alese. Astfel, cei din prima linie au primit, spre exemplu, supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe şi parmezan, risotto cu ciuperci, parmezan şi decor de praz, precum şi pulled pork din spată coaptă 10 ore în lapte, pesto de pătrunjel şi ceapă verde, brânză maturată de oaie cu ardei copţi. "Vrem ca fiecare preparat să îmbine mai multe gusturi, să avem culoare şi să arate bine chiar şi în caserole", spune chef Cosmin Blajovici (foto). Până acum, au primit doar aprecieri din partea celor care le-au gustat.
Voluntarii au gătit şi în ziua de Paşte. Atunci, au mizat pe tradiţie: ouă roşii, drob, ridichi, ceapă verde, brânză telemea, dar şi friptură de miel cu crochete de cartofi şi sos. În weekendul de după 1 mai, medicii au primit mici reinventaţi, din carne de căprior, puşi în tartă, alături de cartofi copţi şi sos de muştar cu miere. "Am primit o donaţie de carne de căprior şi am folosit-o într-un mod inedit", spune chef Lavinia Maier.
Bucătarii vor să continue proiectul cel puţin până pe 30 mai, când vor fi livrat circa 1.000 de porţii de mâncare. Au nevoie, ce-i drept, de sprijin pentru procurarea alimentelor ce stau la baza meniurilor. Cei care vor să-i ajute pot găsi detalii pe pagina de Facebook a Asociaţiei Amia - Suflet de Copil. Căci, până la urmă, în această perioadă, cei din linia întâi sunt primii care merită surprize plăcute...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.