URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2021, 08:01

Cupidon... pe canapea: Un psiholog din Oradea "potriveşte" cupluri printr-un program de "dating" personalizat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce ea însăşi a fost în hăul depresiei provocate de singurătate, orădeanca Ioana Bordaş ştie cât de important e să ai cui să ceri ajutor. În acelaşi timp, ştie şi că o relaţie disfuncţională te poate arunca în aceeaşi groapă neagră...

Ca să combată nefericirea provocată de singurătate sau de relaţii nepotrivite, tânăra specialistă în psihologie a creat un program de dating ce aduce împreună oameni care, teoretic, au "ingredientele" necesare pentru a forma un cuplu de succes. Reţeta funcţionează: anul acesta, 36 de orădeni au format perechi cu ajutorul ei, iar doi dintre aceştia au decis să se căsătorească.

Iubirea dă sens 

Ioana Bordaş (foto) a început să înţeleagă singurătatea în adolescenţă, când bunicul din partea mamei a murit înainte să împlinească 60 de ani. "Măcar o dată pe zi, bunica zicea: "Ferească-l Dumnezeu pe omul care rămâne fără tărşag (n.r. partener)". Eu mă tot gândeam că nu-i poate fi chiar atât de greu, dar i-a fost. După 3 ani a murit şi ea", îşi aminteşte orădeanca, acum în vârstă de 32 ani.  

Ulterior, când ea însăşi a experimentat relaţii de iubire, a înţeles că momentele petrecute alături de un partener dau sens unei persoane. Iar văzându-şi părinţii cum, după 40 de ani de căsnicie, încă se ţin de mână, a simţit că aşa arată fericirea. Când a rămas singură, după o relaţie eşuată, a aflat şi că de la singurătate la depresie este un pas foarte mic. Ioana a reuşit să iasă din hăul întunecat, a descoperit un partener lângă care este fericită şi s-a gândit că poate să dea şi altora o mână de ajutor.

Cunoaşte-te pe tine!

Specializată în psihologie, în cabinetul pe care anul trecut l-a deschis în centrul Oradiei, Ioana întâlneşte cel mai des oameni anxioşi şi depresivi. "Vin şi spun că au ceva, dar nu ştiu ce. Discutând, aflăm că suferă pentru că sunt singuri sau într-o relaţie disfuncţională, în care rămân pentru că nu-şi dau seama ce vor de fapt", zice Ioana. 

Îi ajută să se cunoască întâi pe ei, ca apoi să înţeleagă ce aşteptări au de la partenerul lor şi de ce sunt nefericiţi. "Am văzut oameni cu carenţe de afecţiune greu de imaginat, care au 50 de ani, sunt într-o căsnicie, dar nu au fost îmbrăţişaţi niciodată". 

Psihologa a decis să încerce să contribuie la fericirea lor, aşa că la începutul acestui an a pornit un program de dating prin care încearcă să le găsească partenerul potrivit, cu care ar putea fi fericiţi. "Să găseşti pe cineva e uşor, dar să găseşti pe cineva lângă care să fii fericit, nu", explică Ioana. 

Valori comune

Doritorii trec întâi prin sesiuni de autocunoaştere, pentru ca specialista să poată stabili care le sunt trăsăturile de personalitate şi valorile. "Dacă pentru mine relaţia este o valoare şi pentru tine la fel, s-ar putea să facem casă bună. Dacă pentru tine libertatea este o valoare, iar pentru mine familia, s-ar putea să existe o discrepanţă, ca între unul care vrea să iasă pe uşă şi celălalt care vrea să intre în casă", spune psihologa. 

Ioana i-a pus pe orădenii evaluaţi într-o bază de date, iar când găseşte persoane compatibile le propune să iasă la o întâlnire. "Tu nu ştii ce vrei, dar eu ştiu cum eşti şi ştiu ce ţi s-ar potrivi, din punct de vedere tehnic. Sigur, mai depinde şi de cum "dansează" energia între ei".

Până acum, prin zecile de întâlniri pe care le-a mijlocit, Ioana a ajutat la formarea a 18 cupluri. Doi dintre clienţii programului au decis să se şi căsătorească! "Au peste 45 de ani, amândoi au mai fost căsătoriţi şi sunt doi oameni foarte sensibili, se potrivesc mănuşă pentru că au deschiderea asta pentru emoţii. Mă bucur foarte mult pentru ei, mă simt ca o mamă căreia i se mărită copilul", mărturiseşte tânăra.

Agenţia de fericire

În prezent, Ioana are în program 42 de orădeni cu vârste între 22 şi 56 de ani, care plătesc doar costurile şedinţelor de psihologie. "Nu mă aşteptam la tineri din zona de 20 de ani, credeam că aplicaţiile şi reţelele de socializare sunt suficiente. Dar îmi spun că nu mai vor relaţii carnale, ci esenţă", zice psihologa. 

I se întâmplă să întâlnească şi candidaţi incompatibili cu o viaţă fericită de cuplu. "Dacă sesisez că există o tulburare de personalitate sau aspecte nesănătoase, cum sunt impulsivitatea sau violenţa, atunci recomand şedinţe individuale înainte de a intra în program. Nu poţi face o relaţie să meargă dacă eşti impulsiv şi la fiecare câteva minute îţi sare ţandăra", explică Ioana. 

Psihologa ar vrea să-şi vadă programul crescând. "Mi-ar plăcea să devină o agenţie de dating. Să se respecte aceleaşi reguli, dar să aibă acces oameni din toată ţara", zice ea. Nu vrea însă să facă evaluarea pe internet, aşa că doritorii vor trebui să vină la cabinetul ei din Oradea, până când terapeuta va avea colaboratori în ţară. Pentru o şansă la fericire, poate e un drum ce merită bătut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON