Biserica Ortodoxă Română vorbește, într-o primă reacție după ce referendumul pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale nu a întrunit cvorumul pentru a fi validat, despre un „succes nedeplin” și afirmă că „atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public”.
„În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu, se arată într-un comunicat intitulat „Un succes nedeplin ne cheamă la mai multă speranţă şi lucrare”.
BOR susține că și-a „împlinit misiunea ei civică şi morală în spațiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu” și mulțumește „celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot”.
Biserica apreciază că, deși referendumul recent nu a fost validat, acesta a oferit posibilitatea de a cunoaşte „gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român”.
„În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine”, se mai arată în acest comunicat.
Pe de altă parte, analiştii consideră că nevalidarea referendumului este "un eşec spectaculos şi evident neaşteptat" pentru culte, dar "cu atât mai şocant pentru ierarhia ortodoxă, neobişnuită să se confrunte transparent cu opinia publică" şi mai ales pentru faptul că s-a întâmplat în condiţiile în care "89% din populație se declară credincioasă", după cum scrie Sorin Ioniţă.
"Episodul din weekend dezumflă pur şi simplu mitul influenţei decisive a bisericii ortodoxe în jocul electoral din România, iar asta va avea consecinţe pe termen lung. S-a demonstrat că nici norodul bisericos nu reacţionează pavlovian la predici răstite şi cu iz politic, ca să nu mai vorbim de public în general. Una sunt tradiţia şi identitatea, alta jocurile de partid străvezii prin care s-a încercat ca votanţii să fie luaţi de fraieri, în interes personal şi pentru a genera diversiunea unei cifre de suport popular de arătat Europei care ne cere stat de drept, de către nişte lideri care n-au nici o credibilitate pe tema religie şi familie tradiţională (Dragnea, Tăriceanu, Orban, Băsescu)... Dacă nu-s cuvinte prea mari, zilele astea s-a reconfirmat caracterul secular al statului: oricât ar vrea, nici BOR nici cultele neoprotestante nu pot duce lumea încolonată la vot... Pe scurt, şi BOR şi neoprotestanţii şi-au luat o mare palmă electorală şi au fost puşi la locul lor: credinţa e una, politica e alta", conchide comentatorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.