URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2022, 12:27

Cum vă sună weekend de 3 zile? Un proiect de lege care scurtează săptămâna de lucru la 4 zile este în dezbatere

Cum vă sună weekend de 3 zile? Un proiect de lege care scurtează săptămâna de lucru la 4 zile este în dezbatere sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna de muncă a românilor ar putea deveni mai scurtă. Un proiect de lege depus la Camera Deputaților de mai mulți parlamentari PNL și USR prevede modificarea Codului Muncii, astfel încât românii să muncească într-o săptămână 4 zile, scrie economedia.ro.

Proiectul a fost înregistrat pe data de 3 martie și modifică Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, avându-l ca inițiator pe senatorul PNL Daniel Fenechiu. Potrivit documentului, salariații angajați cu normă întreagă nu trebuie să lucreze 8 ore pe zi, ca să atingă norma de 40 de ore pe săptămână, ci ar putea munci 10 ore pe zi, timp de patru zile.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în proiect.

Inițiatorii proiectului de lege spun că această măsură va susține productivitatea muncii pentru tinerii absolvenți de studii superioare și pentru persoanele care au copii și care ar prefera să lucreze mai mult într-o zi, ca să câștige o zi în plus de repaus.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, mai arată expunerea de motive.

În Europa Occidentală, săptămâna de muncă de 4 zile a fost testată în mai multe companii din țări diferite. De asemenea, Belgia a introdus această noutate în 2022, ca o măsură de flexibilitate a pieței muncii.

Studiile arată că angajatorii care au adoptat această schimbare au avut vânzări mai bune, mai puțini angajați în burnout și costuri reduse pentru administrarea sediului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CrisDumi aka KP
Nu are nicio treaba America , cu asta. In statele din SUA este o diferență de $5 între minimul pe economie
Postat 09 Martie 2022, 19:34 de Sandu2100
CrisDumi aka KP
Nu are nicio treaba America , cu asta. In statele din SUA este o diferență de $5 între minimul pe economie
Postat 09 Martie 2022, 19:33 de Sandu2100
are avantaje si dezavantaje
Avantaje: vineri se poate studia, face un "seral" sau baga o lene. Dezavantaje: da posibilitatea platii pe numar de ore lucrate efectiv, si poate nu e nevoie de tine vineri ...si astfel....banu' e mai putin Dar sa vedem litera legii ce spune efectiv si cum se poate interpreta! In rest e speculatie!
Postat 09 Martie 2022, 13:09 de Christa
Dar să nu uităm esențialul ...
... faptul că inițiativa asta a PNL+USR dovedește încă odată, dacă mai era necesar, că liberalii noștri sunt nu numai cei mai proști bipezi de pe planetă, dar și atât de nevolnici și leneși, încât pute tot timpul locul după ei.
Postat 09 Martie 2022, 12:48 de KP
La câtă eficiență debordează România din munca ei, e și prea mult 4 zile de lucru.
Proiectul ăsta rea să justifice mai apoi, de ce salariul minim în USA va fi, de la 1 iunie 2022, 15 dollar per oră, în timp ce la noi va rămâne pentru încă 2 ani, de acum înainte, doar fix 15 lei per oră. Adică diferența de la 2550 dollar cât s-a stabilit prin legea lor, lunar pentru tot americanul la 170 de ore de muncă brută, respectiv 2550 lei cât e minimum pe economie în "România Inteligentă", tot brut.
Postat 09 Martie 2022, 12:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON