URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 13:31

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Anunțul meteorologilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni, adică până pe 18 iunie, defalcată pe regiuni ale țării, anunțând ploi în zona Crișana. 

Conform ANM, în Crişana, vremea se va răci până în 7 iunie, la valori de 23 de grade. „După acest pasaj de scurtă durată, regimul termic diurn nu va mai avea variaţii semnificative şi se va menţine în jurul a 26 de grade mediat regional. Temperaturile minime vor oscila foarte uşor pe tot parcursul celor două săptămâni, astfel că media acestora va fi de 12 - 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi al serilor, care se vor semnala pe suprafeţe mai mari în 6 şi 7 iunie, precum şi pe 12 şi 13 iunie”, se arată în informarea meteorologilor.

Potrivit aceleiași informări, în Banat, temperaturile maxime vor coborî în primele trei zile din interval de la medii de 26 de grade până la 22 de grade, apoi vor reveni treptat şi uşor la aceleaşi valori spre finalul primei săptâmâni. „În săptămâna a doua de prognoză nu vor mai varia semnificativ, mediile maximelor se vor situa între 26 şi 28 de grade. Regimul termic nocturn se va menţine relativ constant, în jurul a 13 grade mediat regional. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor, iar în 6, 7 iunie şi din nou între 12 şi 14 iunie pot fi mai frecvente şi pe arii mai extinse”, arată Administrația Națională de Meteorologie. 

În Transilvania, „vremea va fi în general frumoasă în prima săptămână, iar în cea mai mare parte a intervalului va avea un regim termic fără variaţii semnificative de la o zi la cealaltă şi pentru multe perioade se va situa uşor peste normele caracteristice regiunii. Mediile maximelor se vor situa în jurul a 25 de grade, iar ale minimelor între 10 şi 12 grade. Doar pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice după-amiaza, iar din 12 iunie va creşte probabilitatea ca acestea să se extindă”.

În Maramureş, „temperaturile maxime vor varia între medii de 24 şi 27 de grade, cu valorile cele mai scăzute în 6 şi 7 iunie şi cele mai ridicate în 10 şi 11 iunie. Regimul termic nocturn va fi relativ constant, mediat regional cu minime în jurul a 13 grade până în data de 14 iunie, când vor coborî la 11 grade, apoi vor mai creşte uşor. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în 6, 7 iunie şi din nou după 12 iunie. Acestea se vor semnala cu precădere după-amiaza”. 

În Moldova, „dacă în prima zi vremea va fi normală termic în jumătatea nordică şi uşor mai caldă în rest, valorile de temperatură vor creşte treptat până în data de 11 iunie, astfel încât se vor situa peste normele caracteristice în toată regiunea, astfel că mediile maximelor vor fi între 24 şi 26 grade. După această dată vor mai scădea la 24 de grade mediat regional în 13 iunie şi până la finalul intervalului de prognoză vor atinge din nou 28 de grade. Minimele vor avea variaţii între medii de 12 şi 14 grade, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 14 şi 15 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare după 12 iunie, însă acestea se vor semnala cu precădere după-amiaza şi seara”. 

În Dobrogea, „în prima săptămână de prognoză, vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi treptat, astfel că mediile maximelor vor fi de la 22 la 26 de grade, iar ale minimelor de la 12 la 16 grade. După acest interval se va răci uşor până în data de 13 iunie, spre maxime medii de 24 de grade şi minime de 14 grade şi ulterior se va reveni la cele mai mari valori. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în partea a doua a intervalului”. 

În Muntenia, „vremea va fi frumoasă şi în general normală termic în primele zile de prognoză, iar până în data de 11 iunie se va încălzi treptat, astfel că maximele se vor situa, în medie, între 25 şi 28 de grade. În a doua săptămână, media, maximelor va fi în jurul a 28 de grade, puţin mai scăzută în 13 şi 14 iunie. Regimul termic nocturn va avea variaţii între 10 şi 14 grade mediat regional, cu valorile cele mai scăzute în zilele de 6, 7, 8, 14 şi 15 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi în creştere după data de 12 iunie, când acestea vor fi mai frecvente după-amiaza”. 

În Oltenia, „vremea nu va avea variaţii semnificative sub aspect termic, se va încălzi uşor, dar valorile termice se vor situa în general în jurul normelor caracteristice perioadei. În aceste condiţii, mediile maximelor se vor încadra între 24 şi 28 de grade, cu cele mai scăzute valori în 7, 8 şi 13 iunie şi cele mai ridicate în 11, 17 şi 18 iunie. Temperaturile minime vor fi de 12 - 14 grade mediat regional. Vor fi averse după-amiaza pe arii restrânse în 5 şi 6 iunie, iar probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente, va creşte după data de 12 iunie”. 

La munte, temperaturile maxime vor avea valori medii de 14 - 16 grade, iar cele minime vor fi între 6 şi 9 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 8 şi 14 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea se vor semnala mai ales după-amiaza şi seara şi pe arii mai extinse din 12 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON