Directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, a anunțat și nuanțat câteva modificări importante pe care noua lege a pensiilor le aduce și care-i vizează pe cei care ies de aici înainte din activitate, adică pe cei care își depun dosarele de pensionare începând din 2 septembrie.
Pensionari la 60 de ani. Care sunt condițiile
Una dintre modificări este aceea că s-a introdus posibilitatea de a ieși la vârsta de 60 de ani în pensie de limită de vârstă, cu condiția ca persoana respectivă să aibă un stagiu total de 40 de ani, dintre care 35 de ani de stagiu contributiv.
„Înainte, pentru reducerea vârstei standard de pensionare de 65 de ani, se putea face doar prin grupe de muncă. Acum, există încă posibilitatea aceasta, pentru cei care au grupe, dar a apărut și această nouă posibilitate. Astfel, cu 40 de ani de stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, la 60 de ani poți să depui cererea de pensionare de limită de vârstă. Un caz simplu, de exemplu, ar fi acela că ai 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus 5 ani de facultate, și poți ieși la pensie la 60 de ani, lucru care nu era posibil până acum”, a explicat Laurențiu Țenț.
Până acum, într-o astfel de situație, se putea intra doar în pensie anticipată la 60 de ani.
Avantaj pentru mame
O altă noutate explicată de Laurențiu Țenț este aceea că mamele vor beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare, cu câte șase luni pentru fiecare copil crescut (inclusiv adoptat, dacă se face dovada că a fost crescut pentru minimum 13 ani de acea persoană). Astfel, dacă au avut un copil, perioada scade cu șase luni, dacă au avut doi copii, perioada scade cu un an ș.a.m.d.
Există totuși o condiție, aceea ca femeile respective să aibă un stagiu complet de cotizare.
Amintim că, odată cu noua lege, stagiul complet de cotizare va crește și în cazul femeilor la 35 de ani, iar vârsta de pensionare la 65 de ani, dar asta se va întâmpla treptat până în 2035. În perioada octombrie-noiembrie 2024, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare care trebuie împlinită este de 62 de ani și trei luni, iar stagiul complet de cotizare a ajuns la 32 de ani și 9 luni.
„Până acum nu exista nicio prevedere care permitea reducerea vârstei de pensionare pentru mame. Trebuie subliniat că vorbim despre reducerea perioadei, nu și de bani în plus pentru femeile care au crescut copii, cum se vehicula la un moment dat”, a subliniat Țenț (foto).
Alte noutăți
Directorul Casei de Pensii Bihor a mai trecut în revistă câteva noutăți aduse de Legea 360/2023.
El a spus că nu mai există restricții referitoare la dreptul la muncă al persoanelor care au pensii de invaliditate. „Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I și II nu aveau drept de muncă, iar cei încadrați în gradul III puteau lucra doar cu jumătate de normă. Acum nu mai este nicio restricție, pot să lucreze și cu 8 ore și să-și păstreze pensia”, a spus Laurențiu Țenț.
Reversul medaliei este, însă, că perioada petrecută în pensie de invaliditate nu va mai fi asimilată ca stagiu necontributiv, atunci când trece la pensia de vârstă. „Până acum, pensia de invaliditate avea același statut ca facultatea sau ca armata când era vorba de calculul vechimii în muncă. De acum nu mai reprezintă vechime deloc”, a adăugat directorul.
O altă noutate este că nimeni nu va putea să fie încadrat pentru a primi pensie de invaliditate dacă nu are fie măcar și o lună de stagiu contributiv, adică dacă nu a lucrat deloc cu carte de muncă. „Pe vechea lege trebuia doar să ai un stagiu realizat, nu spunea să fie contributiv. Adică puteai să te încadrezi pentru pensia de invaliditate și doar cu facultatea făcută sau cu armata. Azi nu mai poți”, a detaliat Țenț.
Legea 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, prevede că persoanele pot opta să treacă din pensie anticipată în pensie de invaliditate și invers. Acest lucru nu era posibil până acum.
De asemenea, în legătură cu pensiile de urmaș, care li se asigură copiilor dacă urmează o formă de învățământ, adeverințele de la școli și universități vor putea fi depuse până pe 1 noiembrie la Casa de Pensii, nu până la 1 octombrie, ca până acum.
În fine, o altă noutate este că persoanele care se află la pensie, dar încă mai lucrează, vor putea cere recalcularea/actualizarea pensiei doar o dată într-un an calendaristic. „În trecut am avut cazuri în care veneau la recalculare tot la două luni”, a spus directorul Casei de Pensii Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.