URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2020, 12:05

Cum se simt elevii bihoreni înainte de Evaluarea Naţională: Mai bine pregătiţi pentru examen, dar supăraţi că nu pot participa la festivităţi şi banchet (VIDEO)

La iniţiativa Centrului de Tineret „The Spot”, susţinut de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie şi de companiile orădene, trei absolvenţi de clasa a VIII-a din Oradea şi-au filmat mărturiile despre cum se simt în această perioadă, când pandemia de Covid-19 i-a obligat să stea acasă.

Cu zece zile înainte de primul examen important din viaţa lor, Evaluarea Naţională, elevii spun că izolarea din pricina pandemiei i-a ajutat să se pregătească mai mult.

„Carantina mi-a dat mai mult timp să mă focusez pe materiile pentru examen. Într-un fel de ironie, închiderea în casă m-a ajutat să excelez la matematică şi limba română, şi în acelaşi timp cursurile online au decurs OK. Poate se pot îmbunătăţi unele lucruri, dar şcoala online e o noutate pentru toată lumea”, a spus Marcu Băcilă.

Acesta a observat însă că de avantajele lecţiilor online au putut profita doar elevii care au calculator sau conexiune la internet, în timp ce şcolarii mai puţin norocoşi au rămas în urmă.

Maria Lunca a mărturisit la rându-i că în ultimele luni a reuşit să se concentreze pe materiile de examen, fără a mai fi nevoită să se pregătească intens şi la alte materii. În schimb, adolescenta recunoaşte că orele online nu sunt la fel de eficiente precum cele de la şcoală: „Nu e totuna să fii faţă în faţă cu profesorul care îţi explică sau să îl vezi prin intermediul unui ecran”.

Recunoscând că sunt stresaţi din cauza examenului, tinerii mărturisesc şi că sunt întristaţi de faptul că au fost privaţi de micile bucurii din această perioadă: cursul festiv de la absolvirea gimnaziului şi banchetul.

„Noi nu mai avem banchet, ultimul clopoţel, culoarea clasei, serenadă, sunt multe lucruri care ni se iau şi n-o să se mai repete niciodată. Înţeleg că problemele noastre nu sunt aşa importante comparativ cu ale atâtor persoane care au murit, dar pentru noi asta însemna un final de clasă a VIII-a perfect. Pe lângă stresul examenelor, aveam bucuriile. Dar acum avem doar examenul”, a spus Ştefania Crişan.

Centrul de educaţie integrată pentru tineret "The Spot", coordonat de profesoara Delia Mela, este un centru de dezvoltare pentru tineret centrat pe educaţie integrată şi care îşi propune să dezvolte abilităţile formale şi non-formale ale tinerilor oraşului, cu ajutorul unor module educaţionale centrate atât pe nevoile lor, cât şi pe nevoile pieţei muncii, indicate de companiile orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON